UUSIMMAT

Lyömätön DRM-suojaus nujerrettiin, piraatit juhlivat

12.08.2016 13:00 Jukka O. Kauppinen

Pelien kopiosuojaukset ovat rehellisen pelaajan ikuinen ongelma. Pahimmillaan ne ovat aiheuttaneet jopa ongelmia ja jumitusta.

Viime vuosien mittaan tilanne on kuitenkin tasoittunut ja rauhoittunut. Ilkeämmät suojaukset ovat kadonneet markkinointi, tilalle on tullut tehokkaita mutta silti jokseenkin pelaajaystävällisiä vaihtoehtoja. Tämän hetken tehokkain suojaustekniikka on Sonyn Denuvo, joka on kampittanut PC-piraatteja todella tehokkaasti.

Denuvo Anti-Tamper -teknologia on ollut piraattiryhmille niinkin kova pala, että sillä suojattujen pelien murtaminen on kestänyt poikkeuksellisen pitkään, jopa kuukausia.

Eräs kiinalainen piraattiryhmä totesi taannoin jopa, että ”jos suojaustekniikat kehittyvät edelleen tähän tahtiin, niin kahden vuoden kuluttua meillä ei ole enää ilmaisia pelejä.”

Denuvon valleihin on kuitenkin ilmestynyt muutama murtuma. Bethesdan DOOM-räiskintäpeli onnistuttiin rikkomaan ovelalla kiertotiellä, pelidemon kautta. Sen kautta saaduilla opeilla toinen ryhmä puolestaan kikkaili lopultakin Rise of the Tomb Raiderin suojaukset veke.

Denuvon tuo aukko on jo paikattu, mutta arvioiden mukaan sillä ehdittiin jo aktivoida 650 000 Doomin laitonta kopiota.

Doom  ja Rise of the Tomb Raider olivat ensimmäiset merkittävät murtumat Devuno-suojauksen panssareissa, ja tuskin viimeiset. Mutta piraattien ja suojausjärjestelmien kilpajuoksuhan vain jatkuu, kun molemmat kehittävät omia menetelmiään.

Loppumetreillähän paraskin suojaus on vain hidaste. Vaikka muutamat pelit ovatkin haastaneet kräkkereitä jopa vuosikymmenien ajan, niin suurin osa saadaan kuitenkin murrettua jossain vaiheessa. Pelitaloille tärkeintä on se, että siihen menee edes muutama viikko tai kuukausi, jossa piraattiversiot eivät ehdi haittaamaan pelien tärkeintä myyntikautta.

Denuvo kuitenkin näyttää aika pätevältä järjestelmältä, sillä aina yhtä luotettavan Reddit-lähteen mukaan Denuvolla suojatuista peleistä muun muassa Star Wars Battlefront, Unravel, Far Cry Primal, Hitman ja Mirror’s Edge Catalyst olisivat yhä kräkkäämättömiä.

Lähde: GamesIndustry, Reddit

DRM
Kaikki jutut aiheesta