UUSIMMAT

Mafia II suututti amerikanitalialaiset

20.08.2010 10:49 | Miikka Lehtonen

Amerikka, tuo ylireagoinnin luvattu maa. Mafia II ilmestyy näinä päivinä, mikä on suututtanut paikalliset amerikanitalialaiset akvitistit. Pelissä kun kuvataan italialaisen mafian touhuja Amerikassa viime vuosisadan puolivälin kieppeillä. Ja tämäkös aktivisteja ärsyttää, sillä ikävästä historiasta ei saa puhua.

UNICO Nationalin aktivistit ovat kirjoittaneet Take-Twolle ja vaatineet näitä pysäyttämään pelin julkaisun. Syynä tähän on se, että peli ”pitää yllä loukkaavaa ja sopimatonta stereotyyppiä, jonka mukaan organisoitu rikollisuus on italialaisten yksinoikeutta”. Ei kai kukaan niin väitä, mutta hei stupido: cosa nostra, mafia? Se oli italialaisten ja amerikanitalialaisten juttu. Se tapahtui. Oikeasti.

Mutta kuten on lukemattomia kertoja huomattu, ikävää historiaa ei oikeasti tapahtunut jos siitä pidetään niin kovaa meteliä, ettei kukaan uskalla enää puhua siitä.

”Miksi Take-Two pakottaisi nuorelle yleisölleen pelin, joka indoktrinoi heidät yhdistämään suoraan italialaiset ja amerikanitalialaiset väkivaltaiseen, murhanhimoiseen organisoituun rikollisuuteen ja jättää laskuista kaikki muut ’mafiat’, joita muut etniset ja rodulliset ryhmät pyörittävät. Vaadimme, että he estävät pelin julkaisun ja putsaavat siitä kaikki viittaukset italialaisiin ja amerikanitalialaisiin.”

Minä taas vaadin, että kuu poistetaan taivaalta, sillä sen kalpea ja pyöreä muoto saa aikaan stereotyypin, jonka mukaan kaikki valkoiset ovat ylipainoisia. Ai tämä ei ollutkaan ”keksi jotain tyhmää ja sano se” -päivä? Hetken jo kuvittelin niin. Keksiikö joku kotikatsomossa, miksi 1950-lukuun sijoittuva, mafiasta kertova peli käsittelee mafiaa, eikä esimerkiksi 2000-luvun itämafiaa? Vastaukset postikortille ja UNICOn toimistoon.

Take-Two vastasi mölyyn ja totesi, että peli käsittelee samaa aihetta, jota lukemattomat elokuvat, TV-sarjat ja kirjat ovat jo käsitelleet ja tekee sen tyylikkäästi. Heidän edustajansa muistuttavat lisäksi, että mature audiences only -ikäluokituksen saanut peli ei todellakaan ole tarkoitettu nuorelle yleisölle, vaan aikuisille. Capisce?

Lähde: 1Up

Lisää aiheesta

Mafia II tekee Playboyt

E3dome: kuvissa Mafia II

Voita Mafia II -skabassa käsiraudat ja muutenkin huima mafia-tuotepaketti

Lue myös

Huhua vai totta? PlayStation 3:lle USB-pohjainen modipiiri?

Matkalla Minecraftin maailmassa