UUSIMMAT

Mafia III:a vaaditaan pois kauppojen hyllyiltä: ”Sairasta terrorismin glamorisointia!”

16.10.2016 18:00 | Tuukka Hämäläinen

Mafia III

Lokakuun alussa ilmestynyt Mafia III on noussut Pohjois-Irlannin unionistipoliitikkojen silmätikuksi. Kansanedustajat vaativat pelin vetämistä markkinoilta.

Hangar 13 -pelistudion kehittämä Mafia III on saanut ristiriitaisia arvioita, mutta nyt väkivaltainen rikospeli on noussut poliittiseksi silmätikuksi Pohjois-Irlannissa. Eurogamerin mukaan pohjoisirlannin unionistipuolueiden poliitikot syyttävät peliä terrorismin ja IRA:n, eli Irlannin tasavaltalaisarmeijan, toiminnan glorifioinnista.

Poliitikkojen tietoon on tullut Mafia III:n sivutehtävä ”I.R.A. Don’t Ask”. Vuoteen 1968 sijoittuvan pelin tehtävässä pelaaja pestataan varastamaan autoja, joita IRA aikoo käyttää autopommeina Belfastissa. Poliittisesti tulenarka tehtävä on katsottavissa kokonaan alla olevalta, YouTube-käyttäjä GosuNoobin videosarjalta.

Unionistipuolueen kansanedustaja Jeffrey Donaldson on huolissaan pelin vaikutuksesta vaikutusalttiisiin pelaajiin.

– IRA oli terroristijärjestö, joka murhasi erittäin monia miehiä, naisia ja lapsia Pohjois-Irlannissa ja muualla Isossa-Britanniassa, Donaldson muistuttaa Irish Newsille antamassaan haastattelussa.

– Vaikka peli voi vaikuttaa monien mielestä fiktiiviseltä teokselta, sen voi nähdä trivialisoivan viattomien uhrien kärsimystä ja kaiken terrorismin edustamaa pahuutta.

Donaldson kehottaa pelin kehittäjiä käymään Pohjois-Irlannissa tapaamassa IRA:n pommitusten uhreja. Myös Traditional Unionist Voice -puolueen johtaja Jim Allister on kommentoinut peliä ja kutsunut sitä ”sairaaksi terrorismin glamorisoinniksi”.

– Tämä peli näyttää käsittelevät IRA:ta tavalla, joka on erittäin loukkaavaa kaikille ihmisille, jotka kärsivät IRA:n pommitusten vuoksi, Allister toteaa.

Eurogamerin mukaan pelin kehittäjä ja julkaisija eivät ainakaan vielä torstaina vastanneet poliitikkojen syytöksiin.

Mafia 3
Kaikki jutut aiheesta