Uusimmat

Mafia III:a vaaditaan pois kauppojen hyllyiltä: ”Sairasta terrorismin glamorisointia!”

16.10.2016 18:00 Tuukka Hämäläinen

Mafia III

Lokakuun alussa ilmestynyt Mafia III on noussut Pohjois-Irlannin unionistipoliitikkojen silmätikuksi. Kansanedustajat vaativat pelin vetämistä markkinoilta.

Hangar 13 -pelistudion kehittämä Mafia III on saanut ristiriitaisia arvioita, mutta nyt väkivaltainen rikospeli on noussut poliittiseksi silmätikuksi Pohjois-Irlannissa. Eurogamerin mukaan pohjoisirlannin unionistipuolueiden poliitikot syyttävät peliä terrorismin ja IRA:n, eli Irlannin tasavaltalaisarmeijan, toiminnan glorifioinnista.

Poliitikkojen tietoon on tullut Mafia III:n sivutehtävä ”I.R.A. Don’t Ask”. Vuoteen 1968 sijoittuvan pelin tehtävässä pelaaja pestataan varastamaan autoja, joita IRA aikoo käyttää autopommeina Belfastissa. Poliittisesti tulenarka tehtävä on katsottavissa kokonaan alla olevalta, YouTube-käyttäjä GosuNoobin videosarjalta.

Unionistipuolueen kansanedustaja Jeffrey Donaldson on huolissaan pelin vaikutuksesta vaikutusalttiisiin pelaajiin.

– IRA oli terroristijärjestö, joka murhasi erittäin monia miehiä, naisia ja lapsia Pohjois-Irlannissa ja muualla Isossa-Britanniassa, Donaldson muistuttaa Irish Newsille antamassaan haastattelussa.

– Vaikka peli voi vaikuttaa monien mielestä fiktiiviseltä teokselta, sen voi nähdä trivialisoivan viattomien uhrien kärsimystä ja kaiken terrorismin edustamaa pahuutta.

Donaldson kehottaa pelin kehittäjiä käymään Pohjois-Irlannissa tapaamassa IRA:n pommitusten uhreja. Myös Traditional Unionist Voice -puolueen johtaja Jim Allister on kommentoinut peliä ja kutsunut sitä ”sairaaksi terrorismin glamorisoinniksi”.

– Tämä peli näyttää käsittelevät IRA:ta tavalla, joka on erittäin loukkaavaa kaikille ihmisille, jotka kärsivät IRA:n pommitusten vuoksi, Allister toteaa.

Eurogamerin mukaan pelin kehittäjä ja julkaisija eivät ainakaan vielä torstaina vastanneet poliitikkojen syytöksiin.

Mafia 3
Kaikki jutut aiheesta

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat