UUSIMMAT

Mafia III:a vaaditaan pois kauppojen hyllyiltä: ”Sairasta terrorismin glamorisointia!”

16.10.2016 18:00 | Tuukka Hämäläinen

Mafia III

Lokakuun alussa ilmestynyt Mafia III on noussut Pohjois-Irlannin unionistipoliitikkojen silmätikuksi. Kansanedustajat vaativat pelin vetämistä markkinoilta.

Hangar 13 -pelistudion kehittämä Mafia III on saanut ristiriitaisia arvioita, mutta nyt väkivaltainen rikospeli on noussut poliittiseksi silmätikuksi Pohjois-Irlannissa. Eurogamerin mukaan pohjoisirlannin unionistipuolueiden poliitikot syyttävät peliä terrorismin ja IRA:n, eli Irlannin tasavaltalaisarmeijan, toiminnan glorifioinnista.

Poliitikkojen tietoon on tullut Mafia III:n sivutehtävä ”I.R.A. Don’t Ask”. Vuoteen 1968 sijoittuvan pelin tehtävässä pelaaja pestataan varastamaan autoja, joita IRA aikoo käyttää autopommeina Belfastissa. Poliittisesti tulenarka tehtävä on katsottavissa kokonaan alla olevalta, YouTube-käyttäjä GosuNoobin videosarjalta.

Unionistipuolueen kansanedustaja Jeffrey Donaldson on huolissaan pelin vaikutuksesta vaikutusalttiisiin pelaajiin.

– IRA oli terroristijärjestö, joka murhasi erittäin monia miehiä, naisia ja lapsia Pohjois-Irlannissa ja muualla Isossa-Britanniassa, Donaldson muistuttaa Irish Newsille antamassaan haastattelussa.

– Vaikka peli voi vaikuttaa monien mielestä fiktiiviseltä teokselta, sen voi nähdä trivialisoivan viattomien uhrien kärsimystä ja kaiken terrorismin edustamaa pahuutta.

Donaldson kehottaa pelin kehittäjiä käymään Pohjois-Irlannissa tapaamassa IRA:n pommitusten uhreja. Myös Traditional Unionist Voice -puolueen johtaja Jim Allister on kommentoinut peliä ja kutsunut sitä ”sairaaksi terrorismin glamorisoinniksi”.

– Tämä peli näyttää käsittelevät IRA:ta tavalla, joka on erittäin loukkaavaa kaikille ihmisille, jotka kärsivät IRA:n pommitusten vuoksi, Allister toteaa.

Eurogamerin mukaan pelin kehittäjä ja julkaisija eivät ainakaan vielä torstaina vastanneet poliitikkojen syytöksiin.

Mafia 3
Kaikki jutut aiheesta
Keskustelu

Huomaa että harmaaparrat ovat vähän jääneet ajan kelkasta jos kuvittelevat että kauppojen hyllyiltä kieltämällä saa jotain muutettua Steamin aikakautena…

Kieltämättä tässä kyllä vähän itsellekin tulee huvittuneet vibat tuosta historian muuntelusta. Britit ryöstelevät, raiskaavat ja alistavat Irlantialisia siviilejä vuosisatojen ajan ja sitten kun kaverit kehtaavat pistää kampoihin, ovat he terroristeja ja siviilien murhaajia. Miksi yhtäkkiä sodassa ylipäätänsä on siviilejä, muistaen WWII:n Dresdenin pommitukset, kun kaupungissa ei ole edes varuskuntaa, sekä ”Antautuneet vihollistaistelijat”, kun ei haluttu järjestää asianmukaista kohtelua sotavangeiksi jääneille sotilaille ja haluttiin käyttää heitä ilmaisina orjina.

Menisivät vähän itseensä.

Juu samoilla linjoilla minäkin… Elokuvissa voi nykyään jotenkin vaikuttaa siihen mitä tekijä haluaa kertoa, mutta peleissä ollaan menty vain pieniä askelia eteenpäin asenteissa. Tuntuu siltä että pelintekijöillä ei olisi oikeutta ilmaisu/sananvapauteen koska pelit ovat lapsille.

Fakta on kuitenkin se että moni peli ei ole lapsille suunnattu.

GTA, Mafia ymsymsyms… Eli ehkä arvon päättäjien pitäisi alkaa paneutumaan siihen miksi ja miten lapset saavat pelit käsiinsä, eikä kieltää koko kansalta.

Tupakkaa ja kaljaa sain teininä yllättävän helposti, terveyttä ja päätä haittaavia aineita silti kukaan ei silloin ollut kieltämässä niitä yli 18-vuotta täyttäneiltä. (Paitsi nyt)

Asioiden kieltäminen ei ole järkevä ratkaisu vaan se että aletaan oikeasti katsomaan miten alaikäiset saavat k18-kamat käsiinsä.

Piti ihan googlettaa näiden kukkahattusetien kuvat ja ihan kuten arvelinkin, aika harmaantuneita pappoja oli kyseessä. Ei sillä, että tästä mitään voisi päätellä, mutta esitän sellaisen kainon epäilyksen, ettei kummallakaan ole ehkä paskan hajuakaan siitä millaiseksi vakavastiotettavaksi ilmaisumuodoksi pelit ovat kehittyneet sitten Super Marion ja Donkey Kongin kulta-aikojen.

Toisekseen IRA:n tekemisiä mitenkään puolustamatta on minua edelleen oksettaa suunnattomasti ”voittajien kirjoittama historia”, jossa konfliktin hävinnyt osapuoli leimataan umpipahaksi hamaan ikuisuuteen, eikä näitä enää oikeastaan voida esittää fiktiossa edes ihmisinä, vaan kaikista maalataan jotain abstrakteja pahan ruumiillistumia.

Tämän näkee hyvin vaikkapa Hitlerin kohdalla: Ihmisille on hirvittävän helppo ajatella tämä jonain lähes ylimaallisena demonisena eminenssinä. Mitä vain, kunhan pesäero meihin tavan tallaajiin saadaan mahdollisimman suureksi. Sitten tulee Perikato ja tarjoaa sympatiaa tällekin traagiselle hahmolle; muistuttaa, että Hitlerkin oli vain ihminen siinä missä mekin virheineen ja julmuuksineen.

Tämä on minusta äärimmäisen tärkeä läksy oppia. Kun etäännytämme itsemme historiasta, emme enää huomaakaan kun se alkaa toistaa itseään.

Menipäs julistukseksi, mutta kai tämä vähän osuu aiheeseenkin.

Taas tulee tämä asenne kysymys esiin…
En ole Mafiaa pelannut mutta käsitykseni siitä on se että se on synkkä ja yhteiskunnallisen tematiikan omaava aikuisille suunnattu peli. joten miksi se pitäisi sitten kieltää…

”Mutta…Mutta…Kun ne lapset (joista todellisuudessa paskat välitetään, mutta kun ovat niin hyviä lyömäaseita tälläisissä tilanteissa)”

”Mafia III on kylläkin aikuisille…”

”Mutta.. Mutta… Kun ne lapset… Yhyy…”

Huutonaurua britti-imperialisteille ja Irlannin omille Quislingeille. :D Kyllä tietää että IRA tekee jotain oikein kun britit noin tuohtuvat.

Muropaketin uusimmat