UUSIMMAT

Medal of Honor ei nostata hälyä, koska Irak on kiistellympi sota

13.07.2010 12:05 | Jukka O. Kauppinen

Ilta-Sanomien Operaation Afganistan -blogissa esitettiin taannoin mielenkiintoinen kysymys Yhdysvaltain asevoimien Afganistanissa työskentelevälle upseerille. Kuten hyvämuistiset lukijamme varmaan muistavat, Irakin sotaa käsittelevä Six Days in Fallujah -peli aiheutti taannoin suoranaisen poliittisen myrskyn, jonka seurauksena pelin julkaisija otti käpälät alleen. Mutta miksi sitten Afganistaniin sijoittuva EA:n tuleva Medal of Honor ei herätä minkäänlaisia tunteita?

Lukijan kysymys:

Tuleva Medal of Honor -peli sijoittuu Afganistanin sotaan eikä tämän aiheen käsittelystä ole noussut minkäänlaista hälyä, kun taas aiemmin tulossa (ja ilmeisesti vieläkin) ollut Six Days in Fallujah keräsi suurta vastustusta kuolleiden sotilaiden omaisilta vaikka sieltä selvinneet sotilaat (USMC, Third Battallion, First Marines) itse pyysivät Atomic Games -pelistudiota kertomaan heidän kokemuksistaan taistelukentällä.

Ilmeisesti Irak on vaikeampi aihe sulatella kuin Afganistan? Miten itse koet asian?

Everstin vastaus:

Afganistanissa olo ei ole sen erilaisempaa amerikkalaisille kuin talvisota oli siinä taistelleille sankarillisille suomalaisille. Useimmat sotilaat haluaisivat tulla muistetuiksi tekemistään uhrauksista. Taistelussa surmansa saaneiden perheet haluaisivat, että heidän läheisiään kunnioitettaisiin ja muistettaisiin näiden tekemien äärimmäisten uhrauksien vuoksi.

Irakin sota oli selvästi kiistellympi kuin Afganistanin, joten havaintosi on oikea. Tietokonepelien tai elokuvien vaikutus vaihtelee pelaajan tai katsojan perspektiivin mukaan. Yhtäältä ne voidaan katsoa osoitukseksi kunnioituksesta ja muistamisesta. Toisaalta ne voivat nostaa pintaan kipeitä muistoja ja saattavat vaikuttaa siltä kuin tekisivät sodan kauhuista mitättömiä asioita. Kiinnostavaa on kuitenkin, että tämän tyyppisiä pelejä käytetään joskus sotilastaitojen hiomiseen.

Lähde: Ilta-Sanomat: Lukijat kysyvät, eversti vastaa

Lisää aiheesta

Irakin sota videopeliksi: Six Days in Fallujah

Brittimies: Irak-peli ei saa joutua muslimifanaatikkojen käsiin

Kiistelty, provokatiivinen Irak-peli joutui hyllylle

Fallujahissa taistellaan vielä, pelikehittäjä lupaa

Lue myös

Arvostelu: Ghost Pirates of Vooju Island (PC)

Blizzardin pokka petti: foorumitrollaus salanimien suojasta jatkuu

Cataclysm-matkapäiväkirja – osa 6: Himmel! Sukeltakaa!

Tässä ensimmäiset tiedot Dragon Age 2:sta!