UUSIMMAT

Megasuosittu Unity-pelimoottori muuttui ilmaisemmaksi — ja versio 5 julkaistiin

04.03.2015 13:30 | Miikka Lehtonen

Unity 3D lienee tällä hetkellä maailman suosituin pelimoottori, kiitos hillittömän laajan indie-tukensa. Lukuisien ammattikehittäjien takaa löytyy innokas amatöörijoukkio, joka saa nyt hyviä uutisia: Unityn versio 5 — joka ilmestyi eilen — on aiempaa ilmaisempi.

Unityhän on tähänkin saakka ollut teoriassa ilmainen pelimoottori. Ilmaisversion on voinut imutella kuka tahansa ja aloittaa sitten devailun. Ilmaisessa Unityssä on kuitenkin ollut rajoituksia ihan moottorin ominaisuuksien tasolta lähtien, eikä pelejään ole pystynyt julkaisemaan esimerkiksi mobiililaitteille ollenkaan.

Unity-tiimi julkaisi eilen Unity 5 -version pelimoottoristaan ja sitä myötä vapautti rajoituksia. Uusi Personal Edition sisältää kaikki moottorin ominaisuudet, kuten dynaamiset valaistukset ja varjot, jotka aiemmin ovat olleet vain maksavien asiakkaiden käytettävissä. Samaten buildaus onnistuu nyt kaikille Unityn tukemille alustoille.

Maksavat asiakkaat saavat jatkossa kaikenlaista lisäkivaa, kuten pääsyn Unityn Cloud-palvelimille, prioriteetihuomion bugiraporteilleen, tuen tiimityöskentelyyn ja niin edelleen. Lisenssiehtojen mukaan Unityn ilmaisversiota saa käyttää siihen saakka, että tienestit ylittävät 100 000 taalan haamurajan, jonka jälkeen täytyy siirtyä käyttämään Unity Prota.

Hyvä diili. Imutukseen ja tutustumiseen meni.

Lisätietoja: Unity 3D

Keskustelu

”eikä pelejään ole pystynyt julkaisemaan esimerkiksi mobiililaitteille ollenkaan.”

Mobiilijulkaisu ilmaisversiolla on onnistunut jo pari vuotta*, käsittääkseni konsoleille julkaisu vaati konsolivalmistajan omien devityökalujen lisäksi Unityyn maksullisen lisenssin, mutta nyt tuosta tehtiin siis ilmaista Unityn osalta.

En osannut kyllä odottaa tätä vetoa, mutta perhanan hieno juttu. Menee loppuviikko kun opettelee noita aiemmin Pro-lisenssiin rajoitettuja ominaisuuksia.

*lähde: http://www.gamasutra.com/view/news/192654/Unitys_mobile_licenses_are_now_free.php

Päivitys ei tuonut pelkästään hyvää, vaikka pro-ominaisuudet saatiinkin myös ilmaisversioon.

Aiemmin Unityn ilmaisversion pakollisessa splash screenissä luki nimittäin vain tyylikkäästi ”Powered by Unity”. Vitosversiossa siinä kuitenkin lukee isolla ”Made with Unity Personal Edition” joka antaa hiukan amatöörimäisen ensivaikutelman, kun peli käynnistetään.

Unreal Enginen täydellinen ilmaisuus 3000$ vuosineljännestuloihin asti on omasta mielestäni parempi diili harrastelijakoodarille.

Muropaketin uusimmat