Microsoft kyykytti pienen pelitalon kumoon

13.04.2015 21:00 | Jukka O. Kauppinen

Darkside Games oli pieni pelotalo, jolla oli suuri unelma. Firmalla oli julkaisusopimus, valmis konsepti ja tilanne hallinnassa. Kaikki  näytti hyvältä ja 50 työntekijän studiolla oli edessään selvä urakka. Nyt tehdään kuulkaa peli nimeltään Phantom Dust.

Pelin oikeuksien omistaja ja julkaisija, Microsoft, kuitenkin näki tilanteen toisin. Mahdotonta sanoa mikä meni pieleen, mutta jossain vaiheessa julkaisijaportaassa joku ilmeisesti päätti, että nyt on hommataan parempi peli samalla rahalla. Ja viiden miljoonan dollarin budjetille suunniteltuun ja budjetoituun moninpeliin haluttiin myös täysimittainen yksinpeli. Tämä siis kaupan päälle samalla aikataululla, resursseilla ja hinnalla kuin pelkkä moninpeli.

Ei se vielä mitään, mutta sen jälkeen alkoi myös pelin speksien ja päämäärien muuttelu, lähes kuukausittaisella tasolla.

Darkside Games tiesi, että nyt homma kusee ja rakensi aikataulujen puitteissa pelattavan demoversion, joka sisälsi kaikki pelin tulevat perusominaisuudet.

”Se oli niin hyvä demo mitä sillä aikataululla oli ylipäätään mahdollista tehdä. Se oli jopa E3-tasoisen hyvä, sitä olisi voitu jopa käyttää messuilla. Mutta silti se ei ollut tarpeeksi hyvä”, harmittelee studion nimettömäksi jäänyt edustaja.

Darksideläiset olisivat tarvinneet lisää aikaa ja budjetin kasvattamisen noin seitsemään tai kahdeksaan miljoonaan dollariin, että pelistä olisi saatu Microsoftin uusien näkemysten kaltainen. Neuvotteluista huolimatta tähän ei suostuttu, joten yhtiö dumppasi kehittäjän, kaatoi jo käytetyt kaksi miljoonaa dollaria viemäriin.

Miten näin voi ylipäätään käydä? Valitettavan helposti. Isojenkin pelitalojen päättäjä- ja tuottajaportailla istuu yllättävän usein kyvytöntä porukkaa, jolla ei ole välttämättä lainkaan osaamista tai tietämystä pelinteosta. Tuottajat pystyvät pompottamaan ulkopuolista kehittäjää ja jopa sorvaamaan pelien speksejä uusiksi. On ikävän helppoa kuvitella, että tässäkin tapauksessa tuottajapäässä on laskeskeltu, että kyllähän nyt tällä rahalla saa paljon isomman pelin, kun vain vähän antaa piiskaa ja kiristetään tahtia.

Kulissien takaisilla vielä kertomattomilla tarinoilla olisi luultavsti vielä paljon salaisuuksia kuiskutettavanaan ja veikkaan, että kyllä tarina tästä vielä laajenee. Kotaku on avannut tähänastisia vaiheita ansiokkaasti ja niistä voi lukea seuraavien linkkien takaa:

Lue juttu: Leaked Video Shows What Phantom Dust Reboot Could’ve Looked Like

Lue juttu: How A Small Studio’s Chance At The Big Time Died At Microsoft’s Doorstep

Muropaketin uusimmat