Uusimmat

Microsoft, sijoitusyhtiötä parempi vaihtoehto Lionheadille

24.07.2006 15:00 Jukka O. Kauppinen

Moni pitää Microsoftia suurena pahana. Kauheana globalisaatiopeikkona, maailman valtaajana, Saatanan käsikassarana. Mutta yrityshän se vain on, voittoa tavoitteleva yritys, ei vain enää aivan muutaman kaverin nyrkkipaja. Mutta suuruudestaan huolimatta Microsoftilla on hyvätkin puolensa, ainakin Peter Molyneuxin mukaan. Brittiläinen pelilegenda näet myi pelistudionsa mieluummin Microsoftille kuin millekään muulle pelitalolle. Miksi?

Peter Molyneuxin perustama omaperäisistä teoksistaan tunnettu Lionhead-studio oli ollut jo pitkään kaupan, ja sille etsittiinkin aktiivisesti uutta omistajaa. Vahvin ehdokas oli tuore kulissien takainen pelijätti Elevation Partners, pelialan sijoitusyhtiö, joka oli kahmaissut aikaisemmin Biowaren ja Pandemicin. Nyt Elevation hamuili Lionheadia, jolloin yhtiöllä olisi melkoinen kolmen tähtistudion suora pelibisneksen pokeripöydällä.

Nyttemmin Molyneux on kertonut hieman taustoja neuvotteluista. Ja niinhän se vain oli, että Molyneux valitsi mieluummin Microsoftin vapaamman, hyviin peleihin tähtäävän ilmapiirin, kuin sijoitusyhtiön osakekurssipainotteisuuden.

”Noiden isolla rahalla tuettujen sijoitusyhtiöiden takana on muutakin kuin fantastisten pelien tekeminen. He ajattelevat ennen kaikkea yhtiön arvoa ja osakekurssia. Se tekee heistä hieman erilaisia.”

”Microsoftilla oleminen on sen sijaan fantastista. He tarjoavat pelintekijöille mahtavasti käytännön ja henkistä tukea. He vain sanoivat meille: menkää ja tehkää uskomattomia pelejä”, Peter hehkuu.

Molyneuxin puheista voikin haistaa miten mies ei uskonut sijoitusyhtiön tuottotavoitteiden takaavan hänelle riittävästi luovaa vapautta peliensä tekemiseen. Sitä vastoin Microsoft tuntuu tarjoavan studioilleen paljon vapaammat kädet. Vaikka tuotto on heillekin varmasti tärkeää, niin sitä ei tavoitella väkisin vaan pelien laatu on tärkeämpää. Ainahan ei siinäkään onnistuta, mutta Microsoftin peliosaston studiona on varmasti vapaampaa kuin vuosineljännestuloksesta toiseen tuijottavan pörssiyhtiön rahantekokoneella. Katsotaan vaikka Core Designia, Tomb Raider –sarjaa ja Eidosia.

Muropaketin uusimmat