Uusimmat

Microsoftia tuskin kiinnostaa warettelusi, vaikka huhut toista väittävät

19.08.2015 11:00 Miikka Lehtonen

”Valhe on kiertänyt maailman jo pariin kertaan, ennen kuin totuus on saanut edes kenkiä jalkaan”, kertoo vanha sanonta. Sama tuntuu pitävän paikkansa myös huhujen osalta, ainakin jos ne ovat tarpeeksi negatiivisia. Tiesitkö esimerkiksi, että Microsoft tietää nyt, jos warettelet kotonasi! Hui kamalaa!

Näin siis, jos viime päivien nettikohuun on uskominen. Windows 10:n vähemmän ihailtavat ja ehdottomasti kotikonstein korjaamisen arvoiset ominaisuudet, kuten mahdollisuus liittyä automaattisesti kaverien käyttämiin WLAN-verkkoihin ja käyttiksen turhan innokas kommunikointi Microsoftin kanssa, ovat saaneet nettikansan taas sellaiseen tilaan, että nyt uskotaan ihan mitä vain.

Kuten vaikka ne huhut, joiden mukaan Windows 10 on antanut Microsoftille mahdollisuuden etsiä piratisoituja pelejä käyttäjiensä koneilta! Kamalaa, kohta on varmasti SuPo tai ainakin KRP oven takana! Huhut ja siihen liittyvät ylireagoinnit olivat jo vallanneet lukuisat foorumit ja kuvanjakopalvelut, ennen kuin kukaan jaksoi oikeasti katsoa, mitä siinä käyttäjäsopimuksen kiistanalaisessa kohdassa sanottiinkaan.

PC World -saitti teki näin, ja huomasi ensinnäkin, että kyse ei ole Windows 10:n omista käyttäjäehdoista, vaan Microsoftin verkkopalveluiden. Tämä on tärkeä erotus syistä, jotka selviävät kohta. Kiistanalaisessa kohdassa sanotaan vapaasti suomentaen, että ”joskus palvelun käyttöön voidaan tarvita ohjelmistopäivitysten asennusta. Voimme automaattisesti tarkistaa ohjelmiston version ja ladata siihen päivityksiä tai tehdä asetusmuutoksia, jotka saattavat estää palvelun käytön, väärennettyjen pelien pelaamisen tai luvattomien laitteiden käytön”.

Tästä on tosi iso matka siihen, että Microsoft skannailisi käyttäjiensä kovalevyjä ja etsisi niistä warea päästäkseen bustailemaan viattomia Linux-ISOjen latailijoita. Kyse kun taitaa olla vain siitä, että käyttäjäsopimukseen on painettu se, mikä on jo nyt käytäntö: wareversiolla ei ole nettipeleihin asiaa. Kysehän on todellakin siitä, että Microsoft evää wareversioiden — vaikka sitten piratisoitujen ja/tai pöllityiksi tiedettyjä CD-avaimia käyttävien Windows-asennusten — käyttäjiltä pääsyn Xbox Liven ja pilvipalveluidensa pariin, verkkopalveluiden käyttäjäsopimuksesta kun on kyse.

Tai näin ainakin PC Worldin väki on kyseisen kohdan tulkinnut.

Lähde: PC World