Mikromaksut pilasivat hyvän pelin – lue arvostelu

12.08.2011 18:00 | Jukka O. Kauppinen

THQ ehti jo pistää talousvaikeuksissaan nihkeillessään pillit pussiin MX vs ATV -pelisarjan kohdalta. Vähän turhaan. Peli oli kyllä oikein mainio, mutta menivät sitten pöljät pilaamaan sen todella pässeillä mikromaksuilla.

Kuten Juho Anttila arvostelussaan marmattaa

Uusi MX vs ATV hyödyntää ohjauksessa jo sarjan edellisessä osassa esiteltyä reflex-teknologiaa. Pyörää ohjataan liipasimilla ja vasemmalla tatilla, oikea tatti sen sijaan säätää kuskin painopistettä. Noviisikuskilla saattaa mennä kierros jos toinenkin sananmukaisesti rapakkoon ennen kuin selviää, että oikea peukalo on tässä leikissä kaikkein tärkein työkalu.

Kun ajotuntumaan tottuu, osoittautuu se sangen toimivaksi. Meiningissä on vauhtia ja jatkuvaa vaaran tunnetta. Pyörän hallitseminen petollisella mutapohjalla ei ole helppoa, mutta onnistuessaan sitäkin tyydyttävämpää. Kisaaminen tusinan muun voitonnälkäisen kuskin seassa on parhaimmillaan huiman jännittävää puuhaa.

Ajomalli toimii ja kisat ovat jännittäviä, mutta yhden oleellisen asian MX vs ATV tekee pahasti väärin. Peli ottaa askelen kohti mikromaksuilla rahoitettavia pelejä, mutta jää pahasti puolitiehen kahden erilaisen maailman väliin.

Kaupasta ostettuna peli maksaa parisen kymppiä täyttä hintaa vähemmän. Vastapainoksi kuskien odotetaan käyttävän rahaa pelin sisäisessä kaupassa. Tarjolla on kokoelma niin erilaisia asusteita kuin myös ratoja ja ajokkeja.

Lue koko arvostelu: MX vs ATV Alive (PS3, Xbox 360)

Lisää aiheesta

MX vs. ATV Reflex (PS3, Xbox 360)

MX vs. ATV Untamed (PS2, PS3, 360)

Lue myös

Call of Juarez: The Cartel (PC, PS3, Xbox 360)

Cars 2: The Video Game (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Journey-ennakko (PS3)

Michael Jackson: The Experience (Xbox 360)

Might & Magic: Heroes VI -ennakko (PC)

Keskustelu

Kannatan kyllä mikromaksuja, mutta vain jos eivät tuo pelillistä etua.

Ennenvanhaan PC-DOS-puolella tunnettiin sellainen termi kuin ”Shareware”. Eli laitetaan pieni ”demo” pelistä jakoon ilmaiseksi, ja jos tykkää pelistä, sen voi laajentaa koko versioksi rekisteröimällä sen maksua vastaan (tai ostamalla kaupasta).

Esimerkkejä:
– Duke Nukem 3D
– Shadow Warrior

@3 samoista syistä sanoin tuon aijemmankin mutta pieni osa peleistä pysty toimimaan mikromaksuilla (esim. amnesia ja osa yksinpelattavista) ja ilmaisversio esim amnesiasta olisi melko lyhyt jos se olisi vain kokeiluna ilmanen (”demo” johon voi ostaa lisäsisältöä) joten varsinkin kauhupeleissä sopivaan tunnelmaan ei lyhyessä ajassa pääse.

@2 aivan. Tuo on ratkaisu wareongelmiinkin. Pelit vain ilmaiseksi jakoon, lisäsisältö sitten mikromaksujen avulla, TAI sitten yksi könttisumma ja kaikki kouraan.

Tällä saavutettaisiin seuraavaa:

1. Pelitalon on oikeasti hiottava pelinsä valmiiksi ja mielenkiintoiseksi, jos haluavat pelinsä tuottavan jotain.

2. Waretus vähenisi, miksi warettaa jotain joka on ilmaista? Suurin osa peliwarettajista warettaa varmastikkin vain sen takia ettei peli näytä 50e arvoiselta, mutta tahtoo kuitenkin kokeilla…

3. Pelaajamäärän kasvu. Varsinkin oudoimmille pelisarjoille voisi olla melko hyvä tapa houkutella uusia pelaajia mukaan, kun pelaajien ei tarvitsisi tehdä riskiä ja ostaa peliä, josta ei välttämättä pidä.

profit profit profit…

Ymmärrän toki ettei kaikki pelitalot tästä tavasta pitäisi… niin… tämähän toimii vain hyvien pelien kohdalla, ei hyperoinan ;)

Mikromaksut ovat tulevaisuus, mutta mielestäni jos maksat pelistä kaupan hyllyllä eivät he voisi siittä vielä lisää rahaa pyytää

Miten se oman pelikokemuksen pilaa, kun toisella on joku euron amisraidat housuissa? Ellei kyseessä oo sitte semmone että eurolla saat mopoon boostia, nii sillon ymmärrän.

Mutta TF2 store on esimerkki toimivasta systeemistä.Ei ole mitään OP aseita siellä myynnissä, mitä saa ainoastaa storesta ostamalla lukuunottamatta että ainoastaan avaimilla saa hommattua itse strangeja ja unusual itemejä mutta ne voi saada ilmaseksi vaihtamalla.

Muropaketin uusimmat