Uusimmat

Miksi EA paskoi Bullfrogin? Ei tarkoituksella vaan rakkaudesta…

24.03.2014 12:20 Jukka O. Kauppinen

Yrityskaupat ovat perinteisesti vaikeita asioita. Pienten pelistudioiden kasvusuunnitelmaan sisältyy nykypäivänä usein myynti isomman firman hoteisiin, mutta vaikka omistajien taskut täyttyisivätkin tuohesta, ei muutos ole välttämättä hyväksi itse pikkupuodille. Se on nähty monen monta kertaa pelialalla.

Etenkin Electronic Arts sai 90-luvulla pahan maineen studioiden syöjänä. Firma kyllä otti mokistaan opikseen, ja korporaatio onkin oppinut pitämään sormensa erossa hyvän ja toimivan studion arjesta. Älä riko sitä mikä toimii hyvin ja niin edelleen.

Mutta mikä sitten aikoinaan meni pieleen esimerkiksi brittiläisen Bullfrogin ja jenkkiläisen Origin Systemsin kohdalla? Varmasti monikin, mutta Bullfrogin perustanut Peter Molyneux kertoi haastattelussa tavanomaisesta ”iso paskafirma tappoi hittitehtaan silkkaa pahuuttaan” –selityksestä poikkeavan näkökulman.

Bullfrogin pelit kun eivät yrityskaupan jälkeen enää yltäneet entiseen loistoonsa ja myynnitkin jäivät jatkuvasti vähäisemmiksi niin, että studio täytyi sulkea ihan vain taloudellisista syistä. EA olisi toki halunnut hyviä hittipelejä, mutta miksei sitten niin käynytkään?

Molyneuxin mukaan yksi tuhon syistä oli yksinkertaisesti se, että EA oli liian mukava.

”He rakastivat Bullfrogin kuoliaaksi”, Molyneux muistelee.

”He siirsivät meidät mukavampiin tiloihin, joissa emme pystyneetkään enää ammuskelemaan toisiamme kuulapyssyillä. Meille perustettiin oma henkilöstöhallinto, koska pitäähän isolla firmalla sellainen olla. Kaikenlaiset muutokset muuttivat studion ilmapiiriä.”

Ja niin monilla hyvää tarkoittavilla muutoksilla koko Bullfrogin ilmapiiri muuttui. Ennen töitä tehtiin vähän ränsistyneemmissä kulisseissa, satunnaisemmin pystytetyissä työpisteissä, iloisessa ja luovassa sekamelskassa. Ja kun sitten tuli järjestys. Asiat muuttuivat. Vanha tiimihenki hälveni. Ihmiset menettivät uskonsa ja etsiytyivät uusiin työpaikkoihin. Bullfrog mureni kulmistaan, olemattomiin.

”Yrityskaupat muuttavat aina yritystä. Joskus muutokset voivat tehdä firmasta paremman. Ja todella usein huonomman.”

Lähde: One Explanation Behind EA ’Destroying’ Bullfrog

Lue juttu: The Man Who Promised Too Much

Lisää aiheesta

Bullfrog-veteraanin uudessa teoksessa voi rakentaa kokonaisia maailmoja sormenpäällä

Dungeon Keeperin f2p-versio närästää retrosetiä 

GoG kettuilee EA:lle – lataa ilmainen, OIKEA Dungeon Keeper 

Peter Molyneux avoimessa ja rehellisessä haastattelussa 

Muropaketin uusimmat