Minecraft opettaa lapsille hyödyllisiä taitoja ja hyvää asennetta

15.04.2016 13:00 | Miikka Lehtonen

Minecraft otti ja teki World of Warcraftit. Sen sijaan, että se olisi kisaillut olemassaolevasta genren yleisöstä, se otti ja teki itselleen oman, uuden yleisön. Sellaisen, joille pelaaminen tarkoittaa Minecraftia.

Kun World of Warcraft ilmestyi, MMO-pelien yleisöt olivat sangen pieniä. Puhuttiin sadoista tuhansista pelaajista ja sitä pidettiin suurena määränä. Pohdittiin, miten suuren osan tästä yleisöstä World of Warcraft pystyisi sieppaamaan Everquestin kaltaisilta peleiltä. Pohdinta oli lopulta turhaa, sillä World of Warcraft valloitti kokonaan uuden yleisön. Sellaisen, joka ei suurelta osin ollut edes piitannut MMO-peleistä, eikä tulisi välttämättä piittaamaankaan. He eivät pelanneet MMO:ita, he pelasivat World of Warcraftia. Ja näin peli nousi satojen tuhansien pelaajien sijaan parhaimmillaan yli 10 miljoonaan aktiivipelaajaan.

Myös Minecraft on onnistunut toistamaan saman ilmiön, sillä vaikka pelin ilmestyessä sen tyypillinen pelaaja oli aika perustason pelaajanörtti, nykyään tilanne on aivan toinen. Minecraftia pelaavat paljon todella nuoret lapset, sekä kasvavissa määrin myös naiset. Tyypillinen pelaaja on 28-29-vuotias ja 40% heistä on naisia. On jotenkin hämmentävää ja hieman pelottavaakin ajatella, että tilastojen mukaan Minecraft myy edelleen yli 10 000 kappaleen päivävauhtia.

Ilahduttavasti Minecraftin pelaaminen tuntuu monille olevan myös portti muuhun luovaan tietokonepuuhasteluun, sillä New York Timesin tekemä juttu ”Minecraft-sukupolvesta” kertoo useita tarinoita nuorista ja lapsista, jotka ovat Minecraftiin hurahtamisensa jälkeen innostuneet opettelemaan koodausta, grafiikan tekoa tai monia muita hyödyllisiä taitoja voidakseen tehdä parempia Minecraft-kenttiä.

Tällainen ”tee-se-itse”-mentaliteetti ja sen oppiminen on todella arvokasta, varsinkin kun monet muut lasten ja nuorten suosiossa olevat kokemukset — *krhm* mobiilipelit — ovat suljettuja ja lukittuja kokemuksia. Niiden käyttäjät ovat kehittäjiensä armoilla: kun jokin juttu ei toimi, se ei toimi. Minecraftissa jos jokin ei toimi, se korjataan. ”Se on sitä kotipoltto-skeneä. Minecraft on monilla tavoin rikki jatkuvasti. Se on laginen. Lapset tottuvat siihen ajatukseen, että se on rikki ja vaatii tuunailua. Ei auta itkeä suurille yhtiöille korjauksen toivossa, vaan se pitää korjata itse.” Ja sitten opitaan taitoja, joista voi olla myöhemmin paljonkin hyötyä muilla aloilla.

Juttu kannattaa ehdottomasti lukea läpi, sillä se sisältää paljon hyvää pohdintaa Minecraftin moninaisista hyödyistä ja siitä potentiaalisesta vallankumouksesta, jota se voi olla tekemässä opettaessaan pelaajilleen kaikenlaista hyödyllistä.

Lähde: New York Times