MIT vei meidät askeleen lähemmäs Skynetiä

14.07.2011 11:00 | Miikka Lehtonen

Skynet. Terminator-elokuvista tuttu tekoäly, joka pisti koko ihmiskunnan romuksi ja opetti meille kaikille, että tietokoneille ei saa antaa liikaa valtaa. MIT:n tiedemiehet jatkavat marssiamme kohti Skynet-skenaarion toteutumista, sillä he ovat kehittäneet tekoälyn, joka lukee ohjekirjoja ja sitten omistaa pelaajia Civilizationissa.

Projekti sai alkunsa projektista, jolla pyrittiin opettamaan tekoäly asentamaan ohjelmia Windows-ympäristössä lukemalla ohjeita Microsoftin nettisivuilta. Projekti toimi ja sen suunnittelija voitti palkinnon, mutta homma ei jäänyt tähän. MIT:n tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori kun pohti, että ehkä samaa periaatetta voisi käyttää monimutkaisempiinkin asioihin.

Niinpä Regina Barzilay toteutti avustajiensa kanssa tekoälyn, joka heitettiin käytännössä sellaisenaan keskelle Civilization 5 -peliä. Omaksumalla pelaamalla tietoa tekoäly oppi pelaamaan ja voitti 46% pelaamistaan peleistä. Tämä ei vielä riittänyt, joten Barzilay tiimeineen antoi oppivan tekoälynsä lukea myös pelin ohjekirjan, jonka jälkeen se voitti jo 79% pelaamistaan Civilization 5 -peleistä.

Idea on huisi ja lisäksi erinomainen esimerkki oppivasta tekoälystä. Barzilayn systeemi ei pelin alussa osaa kuin listan yksinkertaisia toimenpiteitä, kuten hiirellä klikkailun. Tämän jälkeen se ryhtyy kokeilemaan osaamiaan temppuja ja pitää kirjaa niiden aikaansaannoksista. Omaksuttuaan jonkin verran tietoa se ryhtyy vertailemaan sitä kautta oppimiaan sanoja saatavilla olevaan materiaaliin ja tekemään löytämiensä yhteyksien perusteella oletuksia ja jakamaan näin saamiaan tuloksia positiivisiin ja negatiivisiin.

Miten ihmeellisessä ajassa elämmekään!

Lähde: MIT

Lue myös

F.E.A.R 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Frozen Synapse (PC, Mac)

Red Faction: Armageddon (PC, PS3, Xbox 360)

Transformers: Dark of The Moon (PS3, Xbox 360)