Uusimmat

Mitä tapahtuu kun pelaa liikaa – osa 3

12.04.2007 13:46 Miikka Lehtonen

Kaikki ovat varmasti joskus kuulleet omaisiltaan varoituksia siitä, miten liiallinen pelaaminen voi haitata koulutöitä tai muita askareita. Harva kuitenkaan on ajanut omaa yritystään konkurssitilaan ja perhettään nääntymisen partaalle. Näin on kuitenkin käynyt, eikä edes yllättäen Aasiassa.

Something Awful -foorumin käyttäjä jakoi muiden palstalaisten kanssa isänsä traagisen tarinan. Vuosi sitten miekkonen oli jäänyt koukkuun ”ilmaiseen” korealaisnettiroolipeli Fly for Funiin. Tämän jälkeen miestä ei ole juuri kotona näkynyt, mitä nyt on välillä käynyt kääntymässä. Kun tarinan kertonut poika alkoi tutkia isänsä tekemisiä, kammottava totuus paljastui.

Peitetarinan mukaan mies oli painanut tietokonepajallaan ylitöitä aamun tunneille saakka tilkitäkseen uppoavaa bisnestään. Todellisuudessa hän kuitenkin pelasi nettiroolipeliä, usein samanaikaisesti jopa kuudella tietokoneella. Yrityksen talous ei myöskään ollut niin huonossa jamassa kuin oli väitetty, vaan sen voitot oli haaskattu pelin virtuaaliesineisiin.

Monien muiden korealaispelien tavoin Fly for Fun ei pyydä rahaa pelaamisesta, vaan pelin parhaat esineet hankitaan kaupasta oikealla rahalla. Tässä tapauksessa rahaa on palanut vuoden aikana yli 7000 taalaa, eikä yrityksessä tee enää töitä kukaan muu kuin tarinan kertoja, hänkin ilmaiseksi ennen yliopistoon lähtöään.

Isän peliaddiktion seurauksena perheen ja yritystilojen vuokrat ovat rästissä kuukausien ajoilta, pelihimoa hillitä yrittäneet työntekijät ovat saaneet potkut ja vaimo harkitsee vakavasti miehen jättämistä.

Tarina ei ole vielä päättynyt, sillä muiden foorumin käyttäjien kannustamina miehen perhe aikoo yrittää viimeistä interventiota, jolla pelihimo saataisiin katkaistua. Toivottavasti surullinen kertomus saa onnellisen lopun.

Samaan aikaan Kiinassa

Kiinan hallitus on ryhtynyt toimiin maassa riehuvan pelihimon taltuttamiseksi. Internet-kahvilat ovat täynnä nuoria miehiä, jotka viettävät kaiken vapaa-aikansa nettipelien parissa. Uusi, huhtikuun 15. päivä voimaan astuva laki pakottaa kaikki maassa pyörivät pelit rajoittamaan tehokasta peliaikaansa radikaalisti.

Laki määrää, että pelaajalle saa antaa pelissä täydet pisteet vain ensimmäiset kolme tuntia. Seuraavat kaksi tuntia pisteitä (kokemus- tai tavallisia) kertyy puolet normaalia hitaammin ja tämän jälkeen niiden kertyminen lakkaa kokonaan.

Samaan syssyyn vaaditaan myös, että pelit muistuttavat viidentoista minuutin välein pelaajiaan siitä, että Internet-addiktio on terveydelle vaarallinen asia.

Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta kun Kiinan hallitus yrittää kitkeä maahan nopeasti pesiytyneitä Internet-addikteja. Tähän saakka menestys on ollut kehnoa, mutta nyt voi olla toinen ääni kellossa. Firmoilla on heinäkuuhun saakka aikaa toteuttaa uudet vaatimukset. Tämän jälkeen lakia rikkovat pelit suljetaan.

Lisää traagisia tarinoita pelien vaaroista:

Mitä tapahtuu kun pelaa liikaa

Mitä tapahtuu kun pelaa liikaa – osa 2

Oletko ikinä laiminlyönyt velvollisuuksiasi pelien takia?

Vastaus Vastanneiden osuus tällä hetkellä
Kaiken aikaa, pelaaminen über alles!
25%
Onhan sitä joskus sattunut...
25%
Eipä ole moista onneksi käynyt.
50%

Siirry takaisin kyselyyn