Uusimmat

Mitä yhteistä on Super Nintendolla, C-64:lla, rynnäkkökiväärillä ja Yhdysvaltain armeijalla?

26.08.2013 23:00 Jukka O. Kauppinen

Tietokone- ja videopelejä on käytetty eri maiden armeijoissa koulutusvälineenä jo Battlezone-pelistä lähtien. Mutta tiesittekös, että sekä Commodore 64:ää että Nintendon SNES-konsolia on käytetty Yhdysvaltain armeijassa asekoulutukseen? Ja vieläpä vähän rouheammalla tavalla kuin siinä iki-ihanassa Duck Hunt -pelissä.

Kyllä maar. Jenkkiarmeijan Multi-Purpose Arcade Combat Simulator, M.A.C.S., oli kunnon valopyssykoulutussimulaattori, jolla sotilaat pystyivät harjoittelemaan asetaitojaan. Alkujaan järjestelmä oli käytössä Commodore 64:llä, mutta myöhemmin siitä tehtiin versio myös SNES-konsolille.

Järjestelmässä käytettiin M16A2-tyyppisen rynnäkkökiväärin pohjalta tehtyä Jäger AP 74 -replikaa, joka oli mittasuhteiltaan ja painoltaan aidon aseen kokoinen. Sillä vain tähtäiltiin tv-ruudussa vilahtelevia maalitauluja.

Asesimulaattoria käytettiin sekä aseen käytön harjoitteluun että erilaisiin ammuntaharjoituksiin. Ohjelman SNES-version teki itse asiassa varsin tunnettu SNES-pelikehittäjä Sculptured Software (Beach-Head, Raid Over Moscow, Kikstart, Patton vs Rommel, Destroyer, S.D.I., Where in the World if Carmen Sandiego…), jonka mukaan sitä valmistettiin armeijalle noin kuutisensataa kappaletta.

Jotta kaikennäköiseen sotilaskoulutukseen onkin kotimikroja/konsoleita käytetty. Nykyiselläänhän esimerkiksi Suomessa Panssariprikaati käyttää Steel Beasts Pro -tankkisimulaattoria panssariväen koulutukseen.

Lisätietoja: http://www.snescentral.com/article.php?id=0901

Lisätietoja: http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?p=526051#526051

Lisää aiheesta

Mitäpä Rocksmithistä, Miracle Piano Teaching System opetti nuotteja ankoilla  

Vallankumouksen sankarit syrjäyttävät diktaattorin kuubalaispelissä 

Videopelit voivat auttaa oppimaan