Mitkä ovat kauhupelien kaksi suurinta haastetta? Ammattimies kertoo!

06.05.2014 16:30 Muropaketin toimitus

Interaktiivisessa tarinankerronnassa on aina omia haasteitaan, kauhupelien saralla entistä enemmän. Pelaajan jännitystasoa täytyisi pitää yllä samalla kun hänen huomionsa pidetään vangittuna peliin. Ei ole helppoa! Ja nyt ammattimies kertoo, miksi.

Frictional Games on tunnettu hyvistä kauhupeleistään. Penumbrat ja Amnesia ovat nimiä, jotka saavat kovemmankin pelimiehen (tai -naisen) pöksyt tutisemaan, joten kauhun taidot kyllä osataan firmassa. Frictionalin Thomas oli katsellut äskettäin Alien: Isolationin reaktiovideoita ja niiden kautta lähtenyt pohtimaan kauhupelien ongelmia. Hän tiesi myös kertoa, mitkä kaksi suurinta ongelmaa ovat: kuolema on pelaajalle helpotus — ja tarkoittaa toistoa — ja lisäksi hirviön näkeminen saa kauhun tuntumaan tutulta.

Kyseessä ei toki ole mikään suunnattoman uusi oivallus, sillä jo H.P. Lovecraft miltei 100 vuotta sitten tiesi, että lukijan mielikuvitus on tarinankertojan paras ase. Mitä enemmän lukija (tai tässä tapauksessa pelaaja) pistetään itse käyttämään mielikuvitustaan, sitä enemmän hän täyttää aukkoja itseään pelottavilla asioilla. Ja mitä enemmän sitä kauhun aiheuttajaa näytetään, sitä vähemmän se tehoaa.

Mutta Thomaksen pohdinta kuoleman roolista kauhupelissä on silti hyvä. Hän on bongannut videoilta ilmiön, jossa kuolleet pelaajat reagoivat vähän oudosti: he nauravat yksinään ja keskenään. Ja miksipä ei, tuntevathan he helpotusta. Paine on rakennettu huippuunsa ja lauennut. Vaikka painetta täytyykin ylläpitää jaksoissa, peliteknisesti tämä on ongelma, koska peleissä kuolema tarkoittaa yleensä sitä, että äsken pelattu osio koetaan uudelleen. Pelottavatko samat ongelmat toista kertaa? Tuskin!

Tarjolla on pohdinnan ohella myös ratkaisuja, joiden avulla ongelmia voi yrittää kiertää. Erinomaisen kiinnostavaa luettavaa, siis. Jos interaktiivinen tarinankerronta kiinnostaa yhtään, tutustu.

Lähde: Frictional Games

Lisää aiheesta

Amnesia: The Dark Descent (PC) 

Amnesia: A Machine for Pigs (PC)