Uusimmat

Mobiilijulkaiseminen ei ole enää halpaa lystiä

22.04.2013 11:00 Juho Anttila

Mobiilipelimarkkinat ovat varsin uusi ilmiö. Kannettavien laitteiden pelien joukkoon on mahtunut monta ryysyistä rikkauksiin -tyylistä tarinaa, kun kengännauhabudjetilla väsätty peli on tehnyt tekijöistään rikkaita. Maailma on kuitenkin muuttumassa näiltäkin osin.

Markkinoiden täyttyessä kirjaimellisesti sadoista uusista yrittäjistä erottuminen joukosta on entistä vaikeampaa. Hyväkin peli hukkuu massaan, ellei tekijöillä käy satumainen tuuri. Menestys vaatii yhä useammin näkyvää markkinointia, mikä nostaa pelien budjetit äkkiä kattoon.

Yksi esimerkki tästä on vuonna 2011 julkaistu Cut the Rope. Tekijät eivät markkinoineet peliään käytännössä lainkaan, mutta siitä tuli maailmanlaajuinen menestys. Jatko-osa Cut the Rope: Time Travel on sen sijaan toisenlainen tarina. Pelin markkinointiin on nimittäin käytetty lähemmäs miljoona dollaria. Rahaa on palanut niin verkkomainontaan, oheistuotteisiin kuin myös promootiosopimukseen Burger Kingin kanssa.

Kuulostaa hurjalta, etenkin kun muistetaan, etteivät pienen pelin kehityskustannukset välttämättä pääse lähellekään markkinointikuluja. Menestystä ei kuitenkaan voi jättää enää pelkän onnen ja viidakkorumpujen kertoman varaan. Elintärkeä näkyvyys esimerkiksi sovelluskauppojen etusivuilla vaatii isoja panostuksia.

Kehityssuunta ei ole yllättävä, sillä näinhän vähitellen kypsyvillä markkinoilla tapaa käydä. Harmillisesti kasvavat markkinointikustannukset ajavat kuitenkin pienet kehittäjät yhä ahtaammalle. Näkyvyyttä voi toki saada lyöttäytymällä yhteen suuren julkaisijan kanssa, mutta kuten esimerkiksi EA:n viimeaikaiset irtisanomiset kertovat, sekään ei ole aivan vaaraton toimintamalli.

Lähde: Edge

Lisää aiheesta

Googlen tutkimus kertoo: tableteilla pelataan sohvalla löhötessä

EA:n irtisanomisviikot eivät ota loppuakseen

Suomalainen Supercell saa ylistystä maailmalla