Mobiilipiratismin luvut ovat karmeaa katsottavaa, varsinkin Androidilla
Piratismi on jokaisen softakehittäjän riesa. Eipä se kauheasti motivoi panostamaan kuukausia tai vuosia elämästään projektiin, jos muut sitten pöllivät sen ilmaiseksi. Niin tapahtuu yhä Androidilla todella yleisesti.
Us Two Games paukahti pelimaailman kartalle viime vuonna mainion ja useita palkintoja voittaneen Monument Valley -älypelinsä kanssa. Peli putsasi palkintopöytiä ja löysi yleisönsä, mutta tämä ei realisoitunut ihan niin huikeiksi tuotoiksi kuin olisi voinut toivoa.
Kehittäjien tilastojen mukaan 40% peliä iOS-laitteilla pelaavista on ostanut sen laillisesti, mikä on jo lähtökohtaisesti aika ahdistava luku. Mutta kun hypätään rajan yli Android-puolelle, luku on vielä naurettavampi: vain 5% Android-pelaajista on liikkeellä rehellisin jauhoin. Muut warettivat. Eivätkä luvut ole mitenkään poikkeavia, vaan aika lähellä muualtakin kuultuja tarinoita.
Syitä on useita. Näistä yleisin on se, että waretus on mobiililaitteilla pahuksen helppoa. iOS-laitteilla suojaukset murtuvat helposti niin sanotulla jailbreakilla, mikä helpoimmillaan vaatii ohjelman imutuksen ja yhden napin painalluksen. Androidilla ei tarvita edes sen vertaa, vaan warepelejä pystyy pyörittämään ihan modaamattomallakin laitteella tuosta vain.
Ja mikäs siinä, kukapa meistä ei joskus olisi waretellut. Historia kuitenkin osoittaa, että tällaiset waretteluluvut eivät ole pitkän päälle hyvä asia. Amiga esimerkiksi oli aikanaan mainio vehje, mutta kun jokaista rehellistä peliostajaa kohti markkinoilla oli liikkeellä tusinoittain waremiehiä, ennemmin tai myöhemmin markkinatalouden lait puhuivat ja kehittäjät kuuntelivat. Seuraavan kerran kun ihmetellään, miksi se ja tämä peli eivät ole ilmestyneet Androidille, syitä voi etsiä vaikka täältä.
Lähde: Twitter