UUSIMMAT

Modernit sotapelit ovat ”patrioottista paskaa!”

13.11.2013 11:00 Teemu Viemerö

Monet rakastavat sotaa kuvaavia Call of Duty -pelejä, jotkut taas vihaavat niitä sydämensä kyllyydestä. Rock, Papers, Shotgun -sivuston pelitoimittaja John Walker kertoo miksi moderneja sotapelejä vihataan.

Call of Duty– ja Modern Warfare -sarjat on helppo haukkua pystyyn, mutta John Walker on liikkeellä ajatuksen kanssa. Alkujaan vanhojen sotaveteraanien muisteluihin perustuvat pelit herättivät ihmisissä vahvoja tunteita. Ne osasivat näyttää sodan julmuuden, kun taas nykypäivään sijoittuvat sotapelit ovat kääntäneet kelkkansa. Toista maailmansotaa käsittelevien pelien joukossa oli myös paljon roskaa, mutta ensimmäinen Call of Duty erottui joukosta tunnelmansa vuoksi.

”Muistan kun osallistuin Call of Duty 2:n ja sen jatko-osan ennakkotilaisuuksiin. Näin pelien sisältävän samaa jännitystä, mitä ensimmäisessäkin pelissä oli. Pelinkehittäjät puhuivat siitä, kuinka tärkeää oli luoda pelistä autenttinen, ja he myös tarkoittivat sitä. He näyttivät nyyhkyttävien sotaveteraanien haastatteluita, joissa he kertoivat sodan kauhuista ja arvista. Kehittäjät sanoivat hieman ylpeästi, mutta aidolla vilpittömyydellä kunnioittavansa tarinoita. Tarinat olivat heille todella tärkeitä.”

”Sitten jossain vaiheessa joku huudahti miten upeilta räjähdykset näyttävät. Sitä seurannut videopätkä esitteli palavia rakennuksia ja räjähtävää tankkia. Niiden esittelijät välittivät tulipallojen autenttisuudesta, mahtailusta ja show-meiningistä. He halusivat myydä peliä spektaakkelina,” Walker kertoo.

Suosittelen kaikkia lukemaan miehen ajatuksia herättävän artikkelin. Walker kertoo näkemyksensä kuinka sotapelit muuttuivat ajan saatossa kasvottomaksi sodan ihannoinniksi, joita pinnalliset tarinat siivittävät. Walkerin mielestä eeppisyyttä ei tarvitse hävittää, mutta sodan kauhut ja draama pitäisi tuoda peleihin uudestaan.

Luejuttu: Rock, Papers, Shotgun, The Missing Conflict: How Call Of Duty’s Stories Went Awry

Lisää aiheesta

Call of Duty: Black Ops II (PC, PS3, Xbox 360)

Call of Duty: Ghosts (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Medal of Honor (PC, PS3, Xbox 360) 

Medal of Honor: Warfighter (PC, PS3, Xbox 360)