Monista suosituista pc-peleistä löytyi spyware-haittaohjelmisto

21.06.2018 12:28 Muropaketin toimitus

Kymmenistä suosituista pc-pelistä on löytynyt arveluttava spyware-haittaohjelmisto.

Reddit ja Steam -keskustelualueilla on käynyt ilmi, että monissa suosituissa pc-peleissä on spyware-haittaohjelmisto. Se seuraa käyttäjien toimintaa pelin ulkopuolella.

Red Shell -haittaohjelmistoa markkinoidaan keinona selvittää pelaajien toimintaa mainosten maailmassa. Se tarkkailee, kuinka pelaajat käyvät tarkkailemassa eri pelien markkinointikampanjoita Facebookissa, Twitterissä, YouTubessa ja muilla nettisivuilla.

Red Shell -kehittäjät väittävät, ettei haittaohjelma kerää pelaajien henkilökohtaisia tietoja, vaan se nappaa dataa näiden nettiselainten käytöstä. Lisäksi väitetään, ettei tätä dataa myydä eteenpäin.

Red Shell paljastui Redditissä käydyn keskustelun seurauksena, ja viimeisten 11 päivän aikana on löydetty noin 50 haittaohjelmistoa käyttävää peliä. Monet kehittäjät ovatkin tämän seurauksena joko poistaneet sen peleistään, tai ainakin luvanneet tehdä näin. Näihin peleihin kuuluvat esimerkiksi Battlerite, The Elder Scrolls Online ja Conan Exiles.

Lisäksi Red Shell on ollut Total War -peleissä, joita kehittävä Creative Assembly on kertonut aikeistaan poistaa sen peleistään. Myös Fatshark-studio on sanonut poistavansa haittaohjelman Warhammer: Vermintide 2 -pelistä.

Tämän listan mukaan haittaohjelmaa käyttävät esimerkiksi Civilization VI, Kerbal Space Program, Injustice 2 ja Dead by Daylight.