Musta poika ponnisti New Yorkin slummista pelialan uranuurtajaksi

06.09.2016 23:00 | Jukka O. Kauppinen

1970-luvulla maailma oli kaukana tasavertaisesta. Rasismi jylläsi nykyistäkin väkevämmin ja monen lahjakkaan mustan nuoren matka tyssäsi ennakkoluuloihin. New Yorkin slummeissa kasvanut Edward Lee Smith ei kuitenkaan antanut minkään pysäyttää itseään.

Smithin tarina on matka slummien rikosvyyhtien ja päivittäisen kaaoksen keskeltä oman elämänsä herraksi, joka pystyi lopulta tekemään sen, mitä moni haaveili: viemään äitinsä pois slummista kauniiseen kotiin, jonka poika on omalla työllään voinut tälle ostaa.

Kaiken takana oli halu yrittää ja oppia. Smith luki, katsoi ja imi tietoa, hankki osaamista omilla käsillään ja hyödynsi aivojaan jo lapsesta lähtien. Vuosien mittaan tämä johti lopulta tilanteeseen, jossa Smith teki kirjaimellista videopelihistoriaa. Hänestä tuli 1970-luvun toinen afroamerikkalainen, joka työskenteli videopelien ja pelikoneiden parissa.

Smith otettiin näet töihin APF Electronics -yhtiöön, joka laajensi vauhdilla taskulaskimista tv-peleihin ja lopulta kotimikroihin. Yhtiön johtoporras ei piitannut työntekijöidensä uskonnosta tai ihonväristä, vaan ainoastaan näiden osaamista. Smith läpäisi testit kevyesti, minkä myötä New Yorkin surkeimman lähiön kasvatti pääsi työskentelemään huippuelektroniikan ja tulevaisuuden tuotteiden parissa.

APF:n riveissä Smith loikin lukuisia suosittuja tv-pelejä, pelikonsoleita ja The Imagination Machine -nimisen kotitietokoneen ja kotimikron yhdistelmän.

Edward Lee Smith

Smithin tarinan täyspitkän version voi lukea Fastcompany.com-sivuston hienosta artikkelista, joka käsittelee upealla tapaa herran omaa henkilöhistoriaa, nousua slummien varjoista, 1970-luvun rasismia ja videopelien historiaa, kaikkea yhdessä näppärässä paketissa. Suosittelen lämpimästi.

Lue juttu: Ed Smith And The Imagination Machine: The Untold Story Of A Black Video Game Pioneer

Lisätietoja: The APF Imagination Machine