Muun muassa Deus Ex-, Tomb Raider- ja Thief -pelisarjojen oikeudet ja kehittäjästudiot vaihtoivat omistajaa

27.08.2022 21:43 Muropaketin toimitus

Crystal Dynamics, Eidos Montreal ja Square Enix Montreal ovat nyt virallisesti Embracer Groupin omaisuutta, sillä yrityskaupat Square Enixin kanssa on saatu virallisesti päätökseen.

Japanilainen peliyhtiö Square Enix tiedotti toukokuussa myyneensä länsimaissa sijaitsevat pelistudiot ja kaikki niiden omistuksessa olevat pelit ruotsalaiselle Embracer Group -yhtiölle. Nyt yhtiökaupat on saatu virallisesti maaliin saakka.

Kyseiset studiot ovat Crystal Dynamics, Eidos Montreal ja Square Enix Montreal, jotka ovat kaikki tunnettuja huippustudioita, joissa työskentelee yhteensä noin 1100 työntekijää.

Myyntisumma on varsin pieni, kun sitä vertaa viimeaikaisiin pelialan yrityskauppoihin, sillä Embracer Group maksoi studioista vain noin 285 miljoonaa euroa. Sony osti äskettäin Bungie-pelistudion ja sen omistaman Destiny-pelisarjan noin kolmen miljardin euron kauppasummalla. Lisäksi Embracer Group hankki Borderlands-kehittäjä Gearboxin noin miljardilla eurolla.

Studioiden lisäksi Embracer Groupin omistukseen siirtyvät yli 50 pelinimikettä, kuten esimerkiksi Tomb Raider, Deus Ex ja Thief. Crystal Dynamics on parhaillaan kehittämässä uutta Tomb Raider -peliä, ja Embracer Group totesi aikovansa panostaa muun muassa näihin peleihin.

Myyntisumman pieni kokoluokka selittyy pelimarkkinoita tutkivan Niko Partners -yhtiön mukaan sillä, kuinka Square Enixin länsimaiset studiot ovat alisuoriutuneet työstään. Lisäksi Square Enixin suurin kasvu tulee tällä hetkellä japanilaisista mobiilipeleistä.

Square Enix kertoi viime helmikuussa, kuinka Eidos Montrealin kehittämä Guardians of the Galaxy -peli oli pettymys myyntilukujen perusteella, vaikka se oli siitä huolimatta otettu hyvin vastaan.