Myynnit takkusivat Alan Waken ja Blurin kohdalla, mutta toivo elää

13.07.2010 15:25 | Jukka O. Kauppinen

Alan Wake ei ollut suinkaan ainoa megaluokan peli, joka takkusi alkuun myynneissä. Myös esimerkiksi Bizarre Creationsin ja Activisionin megaluokan ajopeli Blur törmäsi suoranaiseen muuriin. Ajopelirintamalla kisaa voisi kuvata jopa vaisuksi, sillä myös Disneyn Split/Second tuotti pettymyksen. Mitä ihmettä? Iso kasa hyviä pelejä jäi kovin vähälle huomiolle?

Blur-toiminta-ajopeli yhdisteli ovelalla tavalla räiskintää, Mario Karteja sekä action-ajelua huikeaan moninpelikokemukseen. Sen toivottiin jopa uudistavan ajopelien genreä, tuovan siihen täysin uutta fiilistä. Nohhh… Kriitikot ainakin tykkäsivät ja sinänsä syystäkin, olihan peli äärimmäisen viimeistelty ja toimiva. Mutta herttinen – peli ei edes väräyttänyt Suomen top-listojen viisareita, millään tavalla. Isommillakin markkinoilla sen korkeimmat sijoitukset olivat jossain kymmenennen tilan tuolla puolen.

Blurin vaisu menekki saattaa tuntua kipeästi myös Bizarren lompakossa, sillä jos myynnit eivät tästä kohene, jää firmalta saamatta jopa 40 miljoonan dollarin bonukset. Tällä hetkellä Blurin maailmanlaajuiset myynnit ovat jossain 270-300 000 kappaleessa.

Disneyn samankaltaista action-ajelun reseptiä noudatellut Split/Second on sekin jäänyt myynneissään noin 330-350 000 kappaleeseen. Sinänsä ikävää, sillä Black Rock Studion edellinen peli Pure oli sekin teos, joka olisi ansainnut enemmän menestystä. eDomen Suosittelemme-peukun napannut upea ajopeli vain ei ylittänyt suuren pelaajakansan havaintokynnystä.

Alan Waken myynnit eivät yltäneet alkuun supertähtisarjaan, vaikka peli nappasikin ilmestyessään listaykkösiä ja top 3 -sijoituksia. Toisaalta peli ei ole myöskään aivan jumahtanut paikoilleen, vaan myynnit ovat jatkuneet kohtuullisen tasaisina. Peli on jo noussut pienempään hittiliigaan ylittämällä puolen miljoonan rajan. Tiettävästi myynnit ovat jossain 550k tuntumassa. Joten vaikka suuret odotukset listojen valtauksesta eivät aivan täyttyneetkään, on se jo nyt yksi menestyneimmistä suomipeleistä.

Remedy uskoo, että Alan Waken myynnit jatkuvat tasaisesti jatkossakin. Fanit tykkäävät pelistä ja kehut kiertävät suusta suuhun.

”Peliä kohtaan on osoitettu jatkuvasti kiinnostusta ja se tuntuu seisovan tarpeeksi vahvoilla jaloilla, jotta peli jatkaa tasaista myyntiään:”

Toivottavasti tulevat ladattavat tarinat nostavat osaltaan mielenkiintoa teosta kohtaan.

Lisää aiheesta

Alan Wake (Xbox 360)

Alan Wake on peli, joka on aiheuttanut jo paljon pulinaa ja puhinaa erinäisillä tahoilla. Huippuhienojen esittelyvideoiden jälkeen peli hävisi valokeilasta vuosikausiksi ja moni epäili sen jo peruuntuneen vähin äänin. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Alan Wake palasi taas parrasvaloihin viime vuonna.

Mitä enemmän Alan Wakesta on tuon jälkeen kuultu, sitä enemmän reaktiot ovat polarisoituneet. Jotkut odottivat peliä vesi kielellä, toiset tuomitsivat sen jo ennakkoon surkeaksi rahastusyritykseksi. Minulla on toiselle näistä ryhmistä nyt hyvin huonoja uutisia. Tarkkasilmäiset arvaavat, kummalle!

Blur (PC, PS3, Xbox 360)

Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin. Arcadekaahailuiden kesken käydään tiukkaa kilpailua, jossa vähemmän ei todellakaan ole enemmän. Enemmän autoja, näyttävämpiä ympäristöjä, huimempaa vauhtia.

Välillä on kuitenkin aika lyödä tutut säännöt säpäleiksi ja putsata pöytä uusilla konsteilla. Split/Second esitteli räjähtävät ympäristöt, mutta Blur menee askelen edemmäs ja muuttaa kilparadat todelliseksi taistelutantereeksi.

Split/Second Velocity (PC, PS3, Xbox 360)

Kuvitelkaa nitrontuoksuinen katuratakilpailu. Huippuunsa viritetyt hevosvoimia pullistelevat kiiturit odottamassa lähtömerkkiä ja lupaa syöksyä radalle. Nykypäivän gladiaattorit ainoana tehtävänään viihdyttää massoja.

Tämä kaikki on nähty jo lukemattomia kertoja. Mutta Split/Second hautoo hihassaan ylimääräisiä kortteja. Miltä kuulostaisi radalle romahtava tornitalo, lämpöohjautuvia ohjuksia ampuva helikopteri tai vaikkapa keskelle kisa-aluetta syöksyvä jumbojetti?

Lue myös

Arvostelu: Joe Danger (PS3)

eDomen arvosteluviikko: Bleach, Prince of Persia, Super Mario Galaxy 2 ja iso kasa ennakoita

Firaxis irtisanoo uuden Civin kynnyksellä

Vanha Age of Empires -tiimi palaa strategiapelien pariin

Muropaketin uusimmat