Uusimmat

Näin tutkitaan mereneläviä: Nintendon ohjainta käytetään robottikalan luotsaamiseen

22.03.2018 19:20 Muropaketin toimitus

Tieteilijät ovat keksineet käyttää Nintendon ohjainta merentutkimuksessa.

Massachusetts Institute of Technology on paljastanut ratkaisunsa merentutkimukseen. Kyseessä on ultraäänellä ohjattava pehmeä robottikala. Se on ensimmäinen robokala joka kykenee uimaan kolmiulotteisessa tilassa avomerellä, ja se voi mullistaa tavan jolla meriä tutkitaan.

“Kalarobotista voi tulla aivan uusi väline meren ja sen asukkien tutkimiseen. Eikä ainoastaan vesitankeissa, vaan kalojen luonnollisessa ympäristössä kuten koralliriutoilla ja muissa ympäristöissä”, lausui tutkimuksen vetäjä Robert Katzschmann Gizmodo-julkaisulle.

Robokala on noin lohen kokoinen ja se liikkuu polymeeriseen pyrstöönsä asennetun hydraulisen pumpun avulla. Pyörivillä evillään kala pystyy säätämään syvyyttään.

Mekaanista kalaa ohjataan vedenpitävällä Super Nintendon ohjaimella. Ohjain lähettää kalalle meren halki värähtelyjä sellaisella taajuudella jota ihmiskorva ei havaitse. Robokalaa testattiin meressä jopa 18 metrin syvyydessä.

Tutkijat kertovat, että kalan toimivuutta pitää vielä kehittää sen nopeuden ja syvyyden osalta. Myös sen käyttöajassa on kehittämistä, sillä kalaa voi uittaa kerralla vain 40 minuuttia.