Uusimmat

Näistä peleistä syntyi suomalainen peliala

01.11.2013 19:30 Jukka O. Kauppinen

Suomalainen videopeliala syntyi 30 vuotta sitten – ja samoihin aikoihin julkaistiin myös ensimmäiset suomalaiset kaupalliset tietokonepelit. Ketkä olivat asialla ja missä merkeissä? Se selviää Domen historiikista.

Suomalainen peliala kuitenkin syntyi näitäkin aiemmin. Oppikirjoistaan tunnettu AmerSoft ehätti julkaisemaan liudan suomalaisten kehittäjien luomia pelejä, jotka olivat täysin suomenkielisiä. Amersoft julkaisi 1984-1987 välillä useita mainioita pelejä, jotka olivat suomenkielisyytensä ja kotimaisuutensa ansiosta verrattain suosittuja.

Commodore 64 vakiintui nopeasti suosituimmaksi alustaksi, jolle suomalaiset mikronuoret väsäsivät kaupalliseksi tähtääviä pelejään. Samaan aikaan pelejä tehtiin myös muille ajan suosituille mikroille, joista etenkin MSX:lle julkaistiin muutamia kaupallisia suomipelejä.

AmerSoftin ja ensimmäisten ulkomaiden markkinoille suuntautuneiden pelikehittäjien ansiosta Suomeen syntyi nopeasti kokonainen sukupolvi innokkaita kotimikroilijoita, joista osa haaveili myös oman pelinsä tekemisestä. 80-luvun innokas tee-se-itse-asenne ja MikroBitti-lehden ohjelmistolistaukset takasivat, että lähes jokainen mikroilija haki rajojaan digitaalisella rintamalla, kokeillen mitä he osaisivatkaan tietokoneella tehdä. Tietokoneilu ei ollut pelkkää pelaamista, vaan useimmille myös luomista. Kun demoscene-kulttuuri juurtui samaan aikaan tiiviisti Suomeen, syntyi näistä 80-luvun mikronäprääjistä ja aktiiveista se sukupolvi, joka 90-luvun puolella perusti ensimmäiset pelitalot ja tähtäsi tosissaan maailmalle.

Lue koko artikkeli: Suomalaisen pelialan varhaiset vuodet ja ensimmäiset suomalaiset pelit

Suomen videopeliala täytti tasan 30 vuotta

Suomalaisen pelialan kauppojen etujärjestö kertoo, että Suomen videopelialan voidaan laskea kaupallisessa mielessä alkaneen tasan 30 vuotta sitten. Tuolloin 18-vuotias Petri Lehmuskoski perusti kahden lukiokaverinsa kanssa Suomen ensimmäisen videopeleihin ja pelilaitteiden tarvikkeisiin erikoistuneen maahantuontiyrityksen.