UUSIMMAT

Nerokas indiepeli Fez löysi ”suuren” yleisön

15.04.2013 11:25 Jukka O. Kauppinen

Domen monen hemmon indiesuosikkeihin lukeutuva tasohyppely Fez julkaistiin Xboxille noin vuosi sitten.  Hyvin omaperäinen ja erikoinen teos oli ehdotttomasti indiemaailman kermaa, mutta samalla myös sitä indieintä indietä. Siinä missä jokin Minecraft murtautui lekalla suuren yleisön tietoisuuteen ja on myynyt miljoonakaupalla, Fez ei kaikesta hypestään huolimatta noussut samanlaiseksi megahitiksi.

Lainaus arvostelusta:

Mutta se, miksi sanon Phil Fishiä paskiaisneroksi, ei liity mitenkään miehen sanomisiin, vaan hänen tekemisiinsä. Tarkemmin sanoen Feziin. Pelistähän on Domessakin puhuttu jo vuosikausien ajan sen siirtyessä kerran toisensa jälkeen vaivihkaa kohti horisonttia. Ihmettelin jo itsekin, mikä siinä projektissa oikein kesti, sillä Fezhän näytti taas yhdeltä indie-tasohyppelyltä, jossa oli persoonallinen taidetyyli, hauska soundtrack ja hyvä jippo 2D-maailman 3D-pyörittelyn muodossa. Eli siis todelliselta indie-tasohyppelyn arkkityypiltä.

Mutta pirulauta, tämä ei ole edes puolet totuudesta. Fez kun on peli, joka pitää pelata läpi vähintään kaksi kertaa. Ei vain sen takia, että se on niin helvetillisen hyvä peli, vaan sen takia, että ensimmäisen läpipeluukerran jälkeen huomaa, ettei oikeasti tajunnut lainkaan, mistä Fezistä on kyse, tai edes millainen peli se on.

Silti, Fezin tekijä on onnellinen. Hänen näkökulmastaan peli on ollut menestys ja hitti, sillä peli on myynyt Xboxin latauspelinä 200 000 kappaletta.

”Se on helkkarin hullua, kun asiaa ajattelee”, miettii Polytronin Phil Fish mielissään.

”Saamme joka päivä enemmän hyvää kuin paskaa palautetta. Peli löysi pelaajansa, vai kävikö siinä toisin päin…”

200 000 myytyä peli olisi konkurssi isomman pelin kohdalla, mutta indieteokselle se on ihan kelpo myynti. Tosin jos peliä tehtiin viisi vuotta, niin ei tuollakaan vielä oikein leiville lyö. Siksi peliä työstetään parhaillaan muillekin alustoille, joista ainakin PC on jo varmistettu.

Lähde: Fez sells 200,000 copies on XBLA

Lisää aiheesta

Fez (Xbox 360)

Fez käännetään viimein myös muille alustoille

Toimituksen suosikkipelit 2012: Eric