UUSIMMAT

Nintendo ilkeilee: jaa teit speedrun-videon pelistämme? Mepä bannaamme sen!

08.10.2015 23:00 Jukka O. Kauppinen

Nintendo tunnetaan entuudestaankin tosi vittumaisena – anteeksi vain – firmana, kun kyse on tekijäoikeuksista. Firma vaatii, että esimerkiksi suositutut Youtube-kanavat tekevät kirjallisen sopimuksen Nintendo-pelivideoiden julkaisusta ja haluaa provikat niiden mainostuloista. Eikä viimeisin veto firman suosiota videotekijöiden silmissä nosta.

Nintendo näet on ruvennut bannimaan Youtubesta Nintendo-pelien speedrun-videoita.

Kyllä. Speedruneja!

Firman perustelu näille on karu, karmea ja kaiken lisäksi laillinen: etenkin niin sanotut tool-assisted speedrunit, eli softatyökaluilla ja emulaattoreilla avustetut runit, vaativat… Emulaattorin. Emulaattori vaatii pelin ROM-tiedoston. ROMit ovat laittomia. Niinpä speedrunit on tehty laittomasti ja luvattomasti, ja ne voidaan bannata Youtubesta.

We wish to inform you that the videos in question infringe Nintendo’s copyrights. As the owner of the copyright in the games: Mario Kart 8, Super Mario World, and Pokémon, Nintendo has the exclusive right to perform the games publicly or to make derivative works based on the games. By making a derivative work using Nintendo’s IP, and then displaying Nintendo’s IP on your YouTube channel, you have violated Nintendo’s exclusive rights.

..

Code of Conduct prohibits you, among other things, from posting any content using unauthorized software or copies of games. This includes videos featuring tool-assisted speedruns, which require making a copy of a game’s ROM file, and running the copied ROM through an emulator.

Tämän myötä Nintendo on banninut tuubista kymmeniä, ellei satoja speedruneja, ja käytännössä tuhonnut monta speedrun-kanavaa.

Yksi Nintendon murskaamista speedrunnaajista on PangaeaPanga, jonka videoita on esitelty aiemmin Domessakin.

Näin sitä pidetään huolta yhteisösuhteista. Ei ihme, että osa tuubikanavista on jo päättänyt skipata täysin kaikki Nintendon pelit.

Kenties TAS speedrun –videoiden tekijöiden täytyy seuraavaksi siirtyä tuubin ulkopuolelle, esimerkiksi TASVideosiin, vaikka tällöin he menettävätkin ison osan yleisöstään ja Youtube-mainostuloista.