UUSIMMAT

Nintendo-pelejä Xboxilla? Teknisesti se onnistuu, käytännössä ei

28.09.2016 12:00 | Jukka O. Kauppinen

Microsoft suhtautuu jokseenkin penseästi epävirallisiin konsoliemulaattoreihin, joita satunnaiset säätäjät julkaisevat Xbox-konsoleille. Mitä Nintendompi, sen ikävämpi.

Xbox One -konsolin uuden Universal Windows Platform -tuen myötä Windows-käyttöjärjestelmälle tehdyt ohjelmat on mahdollista sovittaa toimimaan myös Xbox Onelle. Se on avannut jänniä mahdollisuuksia ohjelmistokehittäjille, jotka voivat ovelasti ujuttaa sovelluksiaan Windowsilta myös konsolin latauskauppaan. Niitä ei tosin näytetä konsolin latauskaupassa niin kauan kuin ohjelmat eivät ole käyneet Microsoftin hyväksyntäprosessissa. Mutta ne on silti mahdollista ladata, kunhan vain tietää mitä etsii.

Tätä kikkaa käyttäen Xbox Onelle julkaistiin aiemmin tässä kuussa lyhytikäiseksi jäänyt Nintendo NES -emulaattori, ja nyt latauskaupassa vieraili myös Nintendo 64 -emulaattori. Molemmat vedettiin pois linjoilta kun tieto ohjelmien saatavuudesta levisi Microsoftin korviin

Emulaattorien ongelma on monitahoinen, mutta ennen kaikkea tekijänoikeuksellinen. Microsoft ei halua ottaa vastuuta emulaattorikehittäjien luomusten laillisuudesta/laittomuudesta, saati jutella Nintendon kanssa lisenssimaksuista. Käytännössä emulaattoripelaamisen katsotaan rikkovan tekijänoikeuksia viimeistään siinä vaiheessa, kun käyttäjä asentaa emulaattoriin retropelin modulin ROMin tai levykuvan. Ei niin, että sillä olisi käyttäjien kannalta väliä, mutta Microsoftin ja Nintendon kaltaisille oikeuksistaan ja brändeistään tiukasti pitäville yrityksille sitäkin enemmän.

Ikävä juttu siinä mielessä, että sekä NES- että N64-pelit pyörivät Xbox One -emulaattoreilla sujuvasti.

https://www.youtube.com/watch?v=7ExQl7VLJK0

Ensimmäinen Xbox-konsoli oli muuten aikoinaan erittäin suosittu harrastajien keskuudessa, sillä se oli mahdollista modata pikkuvaivalla oikein monikäyttöiseksi viihde- ja retropelikeskukseksi. Sittemmin konsolien suojauksia on tiukennettu oikein kunnolla.

Lisätietoja: Win64e10 n64 emulator app

Emulaattorit
Kaikki jutut aiheesta