UUSIMMAT

Nintendon huipulle nostanut Hiroshi Yamauchi on kuollut

19.09.2013 17:45 | Miikka Lehtonen

Nintendo on nykyään eräs maailman merkittävimmistä konsoli- ja pelivalmistajista, mutta aina näin ei ollut. Mies, jolle suuri osa kunniasta kuuluu, ei ole enää kanssamme, sillä entinen Nintendo-johtaja Hiroshi Yamauchi on kuollut.

Hiroshi Yamauchi ei välttämättä sano nimenä mitään monillekaan pelaajille, mutta hänen kätensä oli mukana Nintendon kuuluisimpien konsolien kehityksessä ja julkaisussa. Vuonna 1949 Hiroshi Yamauchi oli vielä japanilainen yliopisto-opiskelija, joka joutui tarttumaan Nintendon ohjaksiin hänen isoisänsä, silloisen Nintendo-toimitusjohtajan, koettua aivohalvauksen.

Yamauchin uran alku Nintendolla ei ollut ruusuista aikaa, sillä nuorta ja kokematonta miestä ei pidetty nimityksen arvoisena ja monet muut yrityksen työntekijät katsoivat nenänvarttaan pitkin tulokasta. Yamauchin ideat kuitenkin toimivat ja juuri hänen visionsa sai muun muassa pelikorteilla ja ”rakkaushotelleilla” rahaa tehneen firman sijoittamaan rohkeasti vielä tuolloin lapsenkengissä olleeseen viihde-elektroniikkateollisuuteen.

Yamauchi oli jälleen vauhdissa, kun nuori Nintendo-suunnittelija Shigeru Miyamoto sai hyväksynnän suosikkiprojektilleen, Donkey Kong -kolikkopelille. Sen myötä Nintendo saavutti menestystä myös Japanin ulkopuolella, mikä avasi ovet aikanaan Nintendo Entertainment Systemin julkaisulle ja menestykselle.

Yamauchin valtakaudella julkaistiin myös Game Boy, Super Nintendo, Nintendo 64, GameCube ja muita enemmän tai vähemmän onnistuneita konsoleita. Virtual Boy tuskin jää muistoihin muuna kuin historiallisena kuriositeettina. Sekin oli kuitenkin osoitus siitä, miten Yamauchi ei pelännyt uutta teknologiaa.

Yamauchi ehti lopulta palvelemaan Nintendon toimitusjohtajana 53 vuotta ennen kuin hän jätti virkansa vuonna 2002. Hän toimi tämän jälkeenkin vielä Nintendon hallituksen puheenjohtajana. Miehen meriittilistalle voidaan lukea myös se, että hän avasi oven japanilaisille pelaajille Amerikan baseball-sarjassa ostamalla 1990-luvun alkuvuosina Seattle Mariners -joukkueen.

Hiroshi Yamauchia jäävät suremaan Nintendon konsolien ja pelien parissa kasvaneiden ohella hänen vaimonsa ja kolme lastaan.

Muropaketin uusimmat