Uusimmat

Nostalgiatikulla silmään sitä, joka kuusnelosta muistelee – kuinka psykedeeliset pelikokemukset laajensivat Timon tajuntaa

22.12.2015 11:00 Jukka O. Kauppinen

Timo Turja jatkaa muistelomatkailuaan vanhojen kotitietokoneidensa ja niiden pelikokemusten parissa. ZX Spectrumin jälkeen taloon tuli kuusnelonen – ja kaikki ne psykedeeliset, erikoiset pelit….

He-Man and the Masters of the Universe: The Ilearth Stone oli varmastikin aiheensa puolesta tuttu kaikille 80 luvun kasvateille. Tuntemattomasta syystä omaa kasettiversiotani vaivasi vakava bugi, joka esti etenemisen ensimmäistä ruutua pitemmälle. Nuoren ihmisen mieli ei tätä tietenkään käsittänyt, vaan yritti läpi harmaan kiven, seurauksena vain päänsärkyä ja turhautumista.

Hobbit perustui varmasti kaikille tuttuun Tolkienin teokseen. Kyseessä oli tekstiseikkailu kirjoitetuilla komennoilla, sekä hitaasti piirtyvällä viivagrafiikalla. Peli ymmärsi aikalaisekseen monimutkaisia komentoja, kuten ”ask Gandalf about Mordor” ja niin edelleen. Pelin hahmot kulkivat maailmassa omia polkujaan, mikä sai turhauttavia tilanteita aikaan, kun tarvittavaa hahmoa ei näkynyt mailla eikä halmeilla. Pelissä en ikinä edennyt kovin pitkälle, mutta yritys oli kova!

Head Over Heels oli isometrisellä grafiikalla varustettu seikkailu. Pelissä oli kaksi hahmoa, joista toiselta puuttui jalat ja toiselta pää. Aluksi tehtävänä oli saattaa nämä kaksi kadonnutta olmia yhteen, jotta seikkailu pääsisi kunnolla edes alkuun. Peli edusti perinteikkään hapokasta englantilaista suunnittelua, mistä kielivät psykedeeliset viholliset ja oudot esineet, kuten munkkikanuuna. Pelin krypitinen maailma vei mukanaan, perinteisistä isometrisen kuvakulman tuomista ongelmista huolimatta.

Lue koko artikkeli: Magnum Opus XXX – Osa II : Processio, jae II – Commodore 64

Lisää aiheesta

Commando ei ollut vain mahtava kuusnelospeli – siitä tehtiin myös lautapeli!

Commodore-retroilua: Amiga Forever ja C64 Forever 2016

Ei ihan Uuno Turhapuro – mutta melkein – Painterboy-suomiklassikon aarteita löytyi Tikkurilan kaapeista

Haluatko tietää missä Oceanin kaverit tekivät pelinsä tai Galway sävelsi? Tästä sen näkee!

Kuusnelonen tulilla, jospa vaikka pelattaisiin?

Pasi Hytösen Uuno Turhapuroa edeltänyt Arthur-peli pelastettiin digikadotukselta

Pelikopteri #013- seikkailuja ja roolipelejä haudan takaa (Checkpoint)

Suomen pelimuseon ensimmäinen t-paita inspiroitui C64:n Delta-räiskintäpelistä

 

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat