Notch: ”Jos piratisoit Ubisoftin pelin, se toimii vaikka ilman nettiyhteyttä”
Voi tuota Notchia. Ruotsin lahja indie-peliteollisuudelle on tällä viikolla ollut äänessä ahkerasti. Pari päivää sitten hän haastoi Bethesdan oikeusistunnon sijaan sinkohippasille ja nyt mies lähtee kärhämöimään Ubisoftin kanssa. Aiheena on tietenkin Ubisoftin puupäinen DRM, joka haittaa tälläkin hetkellä From Dustin myyntejä.
En varmasti valehtele jos väitän, että pelaajat eivät yleisesti ole Ubisoftin DRM:n suuria faneja. Aktiivisen nettiyhteyden vaativa kopiosuojaus on äärimmäisen altis nettivirheille ja tilttailee mitä ikävimmillä tavoilla. Monet pelaajat ovat menettäneet pitkiä pätkiä peliensä etenemisestä, kun heidän nettiyhteytensä on hikahtanut ja peli heittänyt heidät pihalle. Eikä kopiosuojaus edes toimi: From Dust oli kräkätty alle päivän sisään sen ilmestymisestä. Nappiosuma siis!
Notch on kanssani samaa mieltä, sillä mies heitti hattunsa (kuvassa) kehään Twitterin välityksellä. ”Protip: jos waretatte Ubisoftin pelejä ostamisen sijaan, ne toimivat ihan hienosti, vaikka nettiyhteytenne katkeaisi”. Hui hirveää! Kannustaako Notch ihmisiä piratismiin? No, ei ainakaan lakiteknisesti ja se lienee tärkeintä varsinkin näinä aikoina, sillä Notchilla tuskin riittää aikaa kahteen sinkomatsiin samalla viikolla. Ja tähän sitten hymiöitä.
Mutta tottahan mies puhuu. Jo tietotekniikan opiskelijoille opetetaan, että paras tapa houkutella lisää asiakkaita on tarjota näille lisäarvoa. Jotain sellaista, mitä he eivät saa muualta — tai pelien tapauksessa warettamalla. Tämä jokin voi olla vaikka todella helppo pelien levitysmetodi, mikä on eräs Steamin valiokorteista. Tai vaikka runsaat bonusroippeet, jotka piraatit joutuvat haalimaan käsiinsä muualta.
Toinen toistaan idioottimaisemmat kopiosuojaukset haittaavat vain rehellisiä asiakkaita piraattien nauraessa sipsilastuisiin partoihinsa, mikä todistanee, että samaa asiaa ei ilmeisesti opeteta niille koulunsa kesken jättäneille, joista tulee pelifirmojen DRM-vastaavia.
No, näihin ihmisiin tehoaa vain yksi kieli: raha. Nettiherjat ja flametukset eivät asioita muuta, mutta isku kukkaroon voi hyvinkin tehdä sen. Hetkinen, kannustaako Lehtonenkin nyt piratismiin? En toki. Kunhan muistutan, että kuluttaja voi vaikuttaa asioihin myös olemalla ostamatta jotain — ja kertomalla pelifirmoille syistään. Rahansa voi antaa myös hyville ja pelaajia ymmärtäville pelifirmoille.
Lähde: Eurogamer
Lue myös
Merchants & Marauders (Lautapeli)
Warhammer 40K: Kill Team (PS3, Xbox 360)
Ubisoft iski taas: From Dust sisältää sittenkin haistattelu-DRM:n