Notch: unohtakaa DRM, keskittykää rehellisiin ihmisiin

20.03.2012 16:00 | Miikka Lehtonen

Se on taas tiistai ja tämähän tarkoittaa väistämättä sitä, että Markus ”Notch” Perssonilla on asiaa. Minecraftilla miljonääriksi muuttunut ja partoja arvostava ruotsalaismies ei pelkää sanoa mielipidettään, ja minä arvostan moista. En vain sen takia, että mies generoi helppoja otsikoita, vaan koska hän yleensä puhuu asiaa. Niin nytkin.

Persson on aiemminkin kommentoinut piratismia ja sitä, miten suuret yhtiöt paitsi ylireagoivat siihen, myös käyttävät sitä tekosyynään jos jonkinlaisia pahoja tarkoituksiaan varten. Ja miehen mielestä voisi hiljalleen jo antaa olla. Hän toteaa, että yhtiöt luottavat yhä vanhoihin toimintamalleihin, koska niiden avulla he ovat voineet hallita tiedon kulkua viimeiset vuosikymmenet. Vaan ei enää.

”Ei informaatio toimi niin. Jonkin asian kopioiminen netissä ei maksa mitään ja se on helppoa. Ethän sinä voi kirjaimellisesti edes asentaa peliä kopioimatta sitä levyltä. Kaikki on kopioimista, aina. Ja sen hallitsemisen yrittäminen on hyödytöntä. Jos joku yrittää sitä, tarvitaan todella rankkoja ja teknisiä ratkaisuja. Ja niinpä firmat tukeutuvat DRM:n kaltaisiin turhiin yrityksiin, jotka ovat aina vain ikävämpiä ja haitallisempia.”

Asiaa. Eikä se siihen lopu.

”Minun mielestäni internetissä ei ole mitään vikaa. Minähän tienaan sen avulla reippaasti rahaa. Piratismi ei meitä haittaa. Toki haluaisimme, että ihmiset ostaisivat enemmän peliämme, mutta rehellisiä ihmisiä on riittävästi. Joten keskittykää näihin rehellisiin ihmisiin.”

Word. Olen puhunut tästä ennenkin, mutta ohjelmistokehityksessä — ja oletettavasti myös muillakin aloilla — tämän hetken kova sana on lisäarvon tarjoaminen. Se jokin, jolla palkitaan sinun tuotteesi tai palvelusi valinnut asiakas. Tämä jokin voi olla vaikka miten monta erilaista asiaa. Esimerkiksi Steamissa merkittävin lisäarvo on helppous: pelin saa ostettua kymmenessä sekunnissa ja paria nappia painamalla. Tai se lisäarvo voi olla jokin palvelu, johon piraateilla ei ole asiaa.

Oli mitä oli, ideana on, että kaikkea huomiokykyä ei keskitetä rikkojien rankaisemiseen, vaan asiakkaiden palkitsemiseen. Miettikää itse, kumpi saa teidät todennäköisemmin ostamaan firman X pelin toistamiseenkin: se, että saatte näin tekemällä jotain, mitä piraatti-Pete ei saa, vai tieto siitä, että piraatti-Pete sai juuri 50 000 000 euron mätkyt jäätyään kiinni levyn warettamisesta?

Lähde: CVG

Lisää aiheesta

Notch: piratismin pelko ei ole mikään tekosyy netin pilaamiselle

Notch: ”Jos piratisoit Ubisoftin pelin, se toimii vaikka ilman nettiyhteyttä

Lue myös

AAA-pelit ovat niin eilistä, Microsoft siirtyi AAAA-peleihin

Bioware ei sulje pois uuden Mass Effect 3 -lopun mahdollisuutta

Rift – vuotta myöhemmin

Vuosikymmenen työn alla ollut Wing Commander -faniprojekti on valmis