UUSIMMAT

Nuorena meni – Nintendon rakastettu johtaja kuoli yllättäen

13.07.2015 11:13 | Jukka O. Kauppinen

Nintendon liput liehuvat puolisalossa – eivätkä japanilaisyhtiön työntekijät ole ainoita, jotka surevat. Nintendon arvostettu ja pidetty toimitusjohtaja Satoru Iwata näet menehtyi yllättäen viikonloppuna vain 55 vuoden ikäisenä.

Iwatan ura pelialalla oli pitkä ja kunniakas. Hänen ensimmäinen työpaikkansa videopelialalla oli Japanin Commodoren leivissä, jossa hän ohjelmoi muun muassa Commodore Pet –ohjelmia ja myöhemmin Commodore 64:n varhaisia pelejä. Myös VIC-20, MSX ja MSX2 tulivat tuolloin tutuiksi. Sittemmin HAL Laboratory –yritys kallistui kohti Nintendoa, jonka leipiin Iwata itsekin siirtyi vuonna 2000 ja päätyi sen toimitusjohtajaksi jo vuonna 2002.

Iwatassa yhdistyivät sekä ystävällisyys että rautainen bisnesmiehen vaisto, sekä myös pyrkimys luoda jotain uutta ja katsoa muita kauemmas. Vaisto osuikin kohdalleen Nintendo DS –käsikonsolin ja Wii-konsolin kohdalla, mutta Wii U:n kanssa pasmat jo vähän lipsahtelivat.

Iwata urakoi toimitusjohtajan roolin lisäksi myös yhtiön julkisena kasvona, joka työskenteli paljon ankarammin ja näkyvämmin kuin miltään palkkapomolta odottaisi. Iwata vastasi muun muassa vastasi suorissa lähetyksissä pelaajayleisön kysymyksiin, esiintyi säännöllisesti videolähetyksissä ja pyysi nöyrästi anteeksi silloin, kun yhtiö mokasi jotain.

Iwata on sairastellut jo jonkin aikaa, eikä hän pystynyt osallistumaan E3-messuille terveysongelmien takia. Herran terveydentilaa ei kuitenkin pidetty kohtalokkaana ainakaan julkisesti.

Pelialaguru menehtyi sappitiesyöpään.

Keskustelu

@3
Makuasia, itse pidän ihan perinteisestä tavasta pelata joko hiiri+näppis kombolla tai padilla, kapula kourassa heiluminen tai muu vastaava on kaukana mieluisasta. Kukin tavallaan toki.

no joo keski-iän määritelmä hieman laajahko, mutta tuskin se vielä nyt kolmekymppisenä alkaa. Tuskin kukaan nyt odottaa kuusikymppisenä olevan ns valmista pataa. Ehkä se 40-45 kun voi sanoa keski-ikäiseksi nykyaikana.

@5
55-vuotiasta pidetään nykyään suhteellisen nuorena, sillä (etenkin Aasiassa) ihmiset elävät sinne 90-vuotiaiksi asti, jolloin 55 on vain vähän yli puolivälin.
Nuorta voi pitää myös metaforana sille, kuinka paljon Iwata olisi vielä voinut ehtiä tekemään. NX tulossa, Wii U:n suosio on ruvennut nousemaan ja osa sen suurimmista peleistä on vielä tulossa, New 3DS ilmestyi vasta…

@3
Ehkä ne tekee Satoru Iwatasta käsinuken tai muovailuvahaukkelin ja pistää jonkun ääninäyttelemään sitä.

no joo keski-iän määritelmä hieman laajahko, mutta tuskin se vielä nyt kolmekymppisenä alkaa. Tuskin kukaan nyt odottaa kuusikymppisenä olevan ns valmista pataa. Ehkä se 40-45 kun voi sanoa keski-ikäiseksi nykyaikana.

Nuorena?

Kyllä noita yli kolmekymppisiä on tähän asti keski-ikäisiksi kutsuttu ja yli viisikymppisiä vanhuksiksi.

Sääli todellakin että näin nuorena menehtyi, sekä nyt kun Nintendo on alkanut toden teolla uudistumaan. Toivottavasti löytävät kunnollisen seuraajan eivätkä ketään vanhoillista Miyamotoa päästä tilalle.

Mitähän tuleville Nintendo Directeille tapahtuu nyt kun puhemies on poissa, löytävätköhän sopivan henkilön tilalle.

Syöpä on kyllä sitten just niin vittumaista paskaa missä muodossa tahansa.

Kepeät mullat.

Pitääpää pelata hänen kunniakseen vähän Pokemon Silveriä.

Muropaketin uusimmat