UUSIMMAT

NVIDIA valehteli näytönohjaimistaan, sai niskaansa miljoonakorvaukset

29.07.2016 20:00 | Jukka O. Kauppinen

Laitemarkkinat ovat tiukka bisnes, ja esimerkiksi näytönohjaimia myydään kovimmille rautafanaatikoille nimenomaan spekseillään. Vaan mites käy, jos speksit eivät olekaan totta?

Silloin speksejä käsitellään oikeudessa saakka. Etenkin Jenkkilässä.

Muropakettia lainaten,

Kun GeForce GTX 970 julkaistiin, mainosti NVIDIA sen sisältävän 64 ROP-yksikköä, 2 Mt L2-tason välimuistia ja 4 Gt GDDR5-muistia 256-bittisen muistiväylän jatkeena. Erinäisten ongelmien, testien ja selvittelyjen jälkeen useat tahot huomasivat, ettei mainostetut tiedot pidäkään paikkaansa. Todellisuudessa GTX 970:ssä oli 56 ROP-yksikköä, 1,75 Mt:n L2-välimuisti ja 3,5 Gt muistia 224-bittisen ja 0,5 Gt muistia 32-bittisen muistiväylän jatkeena. Muistien yhtäaikaisen käytön suhteen oli myös tiukkoja rajoituksia, eikä niitä voinut käyttää normaalisti samanaikaisesti.

Valeita nostettiin joukkokanteet, joiden käsittely on nyt päättynyt Yhdysvalloissa. NVIDIA tuomittiin maksamaan oikeudenkäynnin asianajajakuluja 1,3 miljoonan dollarin verran, minkä lisäksi jokainen GeForce GTX 970 -näytönohjaimen ostanut voi vaatia rahojaan takaisin 30 dollarin edestä.

Lisätietoja: Nvidia Settles Graphics Card False Advertising Class Action