Uusimmat

Nyt kerrotaan Klonkun tarina – Näin huomenna ilmestyvä Taru Sormusten herrasta -peli eroaa Peter Jacksonin leffoista

24.05.2023 20:00 Tuukka Hämäläinen

The Lord of the Rings: Gollum ottaa etäisyyttä aiempiin Taru Sormusten herrasta -tuotantoihin. Peli kertoo kokonaan uuden tarinan.

Taru Sormusten herrasta -tarinat ovat nykyään monille tutuimpia Peter Jacksonin elokuvasarjasta. Hittielokuvien jalanjäljissä ja suoraan niiden tyylillä tehtiin myös monia pelejä, esimerkiksi arvostetut Middle-earth: Shadow of Mordor- ja Shadow of War -pelit. Myös Amazonin hittisarja Taru Sormusten herrasta: Mahtisormukset on seurannut monessa asiassa Jacksonin elokuvien vanavedessä.

Huomenna ilmestyvä seikkailupeli The Lord of the Rings: Gollum lupaa kuitenkin olla erilainen näkemys J. R. R. Tolkienin tarinamaailmasta. Heti kun peli julkistettiin vuonna 2019, kehittäjät kertoivat sen perustuvan suoraan Tolkien kirjoihin, eikä lainkaan elokuviin. Pian myös päähenkilö Klonkun luvattiin näyttämään erilaiselta, kuin Andy Serkisin ikoninen roolihahmo näytti valkokankaalla.

”Lyhyesti sanottuna hän ei näytä yhtään Andy Serkisiltä”, pelin tuottaja Kai Fiebig kertoi muutama vuosi sitten. ”Lähdimme liikkeelle henkilöstä, joka Klonkku oli, ja sitten kehitimme häntä. Hänestä voi nähdä, että hän oli alun perin ihmisolento, ennen kuin Sormus korruptoi hänet.”

Klonkun oma peli eroaa tietysti Jacksonin tuotannoista jo siksi, että se on tehty lisenssisopimuksella Tolkien perikunnan kanssa. Gollum ei siis ole Warner Brosin julkaisema, eikä kehittäjillä ole monista aiemmista peleistä poiketen oikeuksia Taru Sormusten herrasta -elokuvien designiin. Pelin on kehittänyt Daedalic Entertainment, joka myös julkaisee sen yhdessä Naconin kanssa.

Toisin sanoen,  pelissä ei nähdä haltijoita, örkkejä ja hobitteja sellaisina, kuin ne ovat valkokankaalla tulleet tutuiksi.

The Lord of the Rings: Gollum eroaa aiemmista Taru Sormusten herrasta -tulkinnoista myös siksi, että sen tarinasta vain pieni osa on kerrottu aiemmin. Pelin tarina sijoittuu Hobitti- ja Taru Sormusten herrasta -kirjojen välille, miltä ajalta Klonkun matkasta ei tiedetä kovin tarkkaan.

”Se on meidän oma tulkintamme Keski-Maasta, ja kerromme tarinan, jota ei ole koskaan kerrottu missään muodossa”, kommentoi Daedalicin perustaja ja toimitusjohtaja Carsten Fichtelmann Muropaketin haastattelussa vuonna 2020.

”Tolkien vihjailee Klonkun matkasta ennen kuin hän kohtaa Sormuksen saattueen, mutta me olemme ensimmäisinä tutkimassa tätä tarinaa tarkemmin.”

Aiemmista Taru Sormusten herrasta -peleistä uutukainen eroaa jo siksi, että nyt ei keskitytä taisteluun.

”Klonkku ei ole kummoinen taistelija, eikä hän käytä aseita”, Fichtelmann selitti. ”Monet LOTR-pelit ovat keskittyneet taisteluun tai suuriin yhteenottoihin. Meidän pelissämme on kyse enemmän hiiviskelystä, ja pelaaja voi valita, kuinka hän lähestyy Klonkun kohtaamia tilanteita. Klonkku voi kyllä hyökätä vihollisten kimppuun takaapäin, mutta häntä ei kyllä nähdä kaatamassa tusinoittain örkkejä lakoon.”

Lisäksi uuden pelin on kerrottu erottuvan aiemmista Taru Sormusten herrasta -tulkinnoista myös musiikin puolesta. Tuoreella videolla kerrotaan, kuinka Gollumin musiikkia lähdettiin tietoisesti työstämään toiseen suuntaan. Säveltäjien mukaan he halusivat välttää mahtipontista orkesterimusiikkia, ja sen sijaan sävellyskin tehtiin pelin päähahmon tyyliin.

Alta voit katsoa videon The Lord of the Rings: Gollumin musiikin säveltämisestä. Videolla kuullaan luonnollisesti esimakua siitä, miltä pelin äänimaailma kuulostaa.

Kiinnostava poikkeus on sekin, että The Lord of the Rings: Gollum julkaistaan myös kokonaan haltijakielellä puhuttuna versiona. Kuten aiemmin kerroimme, laajennettu versio pelistä sisältää sindarininkelisen ääninäyttelyn. Sindarin on yksi Tolkienin kehittämistä kielistä, ja sitä pidetään Keski-maan yleiskielenä.

Kehittäjien mukaan sindarinia kuullaan jonkin verran myös pelin englanninkielisessä perusversiossa, mutta mahdollisimman autenttista ja fantasiamaailmaan sopivaa versiota kaipaavat voivat siis nauttia koko pelin haltijakielellä.

Hauskana yksityiskohtana Eurogamer on uutisoinut, että kehitystiimin asiantuntijat joutuivat erikseen valmentamaan ääninäyttelijöitä puhumaan sindarinia. Nyt on siis todellakin nähty vaivaa uskottavan Keski-maan luomiseen.

The Lord of the Rings: Gollum ilmestyy huomenna torstaina, 25. toukokuuta. Peli saapuu samalla kertaa PC:lle, PS4:lle, PS5:lle, Xbox Onelle, Xbox Series X/S:lle ja Nintendo Switchille.

Muropaketti julkaisee ensituntumat pelistä mahdollisimman pian.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat