UUSIMMAT

Obsidian: pelijulkaisijat yrittävät väärinkäyttää Kickstarteria

20.09.2012 11:30 Miikka Lehtonen

Kickstarter on ollut tämän vuoden puhutuimpia pelialan ilmiöitä. Lukemattomat kiinnostavat peliprojektit ovat saaneet sitä kautta rahoituksensa. Mutta hyvän mukana seuraa yleensä myös huonoa ja nyt se perseilyputki on alkanut. Obsidianin pojat ovat paljastaneet, että pelijulkaisijoilla on kova himo yrittää väärinkäyttää Kickstarteria.

Kickstarterin vahvuus on, että sitä kautta kuluttajat voivat omalla rahallaan tukea projekteja, joiden he haluavat toteutuvan. Kehittäjät taas saavat riskitöntä rahoitusta projekteilleen. Hyvä diili molemmille puolille siis. Eikä toki kestänyt kauaakaan, ennen kuin rahoissaan pyörivät pelijulkaisijat halusivat osingoille.

Roolipeleistään tunnettu Obsidian Entertainment potkaisi viime viikolla käyntiin Kickstarter-keräyksen uuden roolipelinsä rahoittamiseksi ja saikin hetkessä rahansa kasaan. Eikä ihme, sillä pelaajat olivat firman pomon mukaan kirjoitelleet Obsidianille jo kuukausien ajan ja pyytäneet heitä hyppäämään Kickstarter-kelkkaan. Eivätkä pelaajat olleet yksin, sillä myös julkaisijat halusivat samaa. Joskin vähän likaisemmin motiivein. Obsidian-pomo Feargus Urquhart paljasti pelinsä Kickstarter-sivuilla likaiset yksityiskohdat.

”Jotkut pelijulkaisijat ottivat itse asiassa meihin yhteyttä viime kuukausien aikana ja halusivat, että pistäisimme pystyyn Kickstarterin. Kysyin heiltä, halusivatko he oikeasti että aloittaisimme Kickstarterin, käyttäisimme omaa nimeämme, keräisimme rahat ja tekisimme pelin, jonka he sitten julkaisisivat, mutta emme saisi itse pitää pelimme oikeuksia ja saisimme vain osan tuotoista.

He vastasivat ’kyllä’.”

Eipä ole pelijulkaisijoiden röyhkeydellä rajaa. Vaaditaan jo puhdasta kusipäisyyttä, jotta joku esittää tällaisia toiveita pelikehittäjälle, joka on kerran toisensa jälkeen joutunut julkaisijoiden kusettamaksi. Muistanemme kaikki vielä Fallout New Vegasin, josta Obsidianille ei jäänyt käteen kuin känsät, koska pelisopimus olisi tuottanut heille massia vain, jos pelin Metacritic-keskiarvo olisi ollut 85 tai yli. Keskiarvo oli 84.

No, kaikki tämä on vain lisää vettä siihen myllyyn, että perinteinen julkaisija-rahoitusmalli on tulossa tiensä päähän.

Lähde: Kickstarter

Lue myös

Sony julkisti entistä hoikemman PlayStation 3 -mallinsa

Borderlands 2 (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Biowaren perustajat lähtivät sittenkin lätkimään firmastaan

Haluatko Torchlight II:n soundtrackin ilmaiseksi? Kyllä haluat!