Olipas kerran hyvä Amiga-peli, josta tehtiin kamala uusioversio

28.09.2013 10:00 | Jukka O. Kauppinen

JOK ja moni muukin pitkän linjan peluri nautti aikoinaan kovasti The Chaos Engine –nimisestä räiskintäpelistä Amigalla. Ja olihan se niin hyvä ja klassinen teos, että siitä piti tehdä uusioversio. Mutta miksei sitten tehty kerralla kunnollista?

Mutta hei! Onhan tässä sentään Enhanced-grafiikkatila! Siinä peligrafiikan päälle lyödään mistä retrokonsoliemulaattoreista tuttu filtteriefekti, joka elävöittää grafiikkaa ripauksen ja lisää joihinkin paikkoihin vähän hohtoa. Ei tosin vakuuta. Eikä näytä kovin hyvältä, kummallakaan tavalla. Grafiikka itsessäänhän on ihan alkuperäistä, ja sitä ainoastaan skaalataan suuremmaksi. Mitä suuremmaksi, sitä pahemmin peli nykii. Miettikää miltä 20 vuoden takainen pikselöinti näyttää koko ruudulle levitettynä, jolloin pikselit ja ysärin kömpelö hahmoanimointi rajoittuneine animaatioframeineen erottuu liiankin selvästi.

Niin… Viktoriaaninen steampunk-Britannia näytti, tuntui ja kuulosti paremmalta 20 vuotta sitten. Ja se on pirun harmi. Pelissä kun olisi yhä iskua. Vaikka konsepti onkin jo vanhentunut, on syvällä uuden Chaos Enginen uumenissa nähtävissä sitä neroutta, mikä teki pelistä niin hyvän aikoinaan. No, onhan se suoraviivaista toimintaa, putkijuoksua, ennalta-arvattavista paikoista tupsahtelevia hirviöitä ja ysäriperusräiskintäjuttuja. Mutta myös hyvää co-op-kaksinpeliä, vauhdikasta etenemistä, hieman hahmonkehitystä ja hienosti ajateltua kisailua kentiltä kerättävistä rahoista ja kamppeista.

Mutta se mikä oli vuonna 1993 Amigalla tosi mahtavaa, oli PC:llä surkeaa. Se mikä oli PC:llä tuolloin surkeaa, on tänään kamalaa. Tuolloisen PC-pelin tuominen nykypäivään mukamas uudistettuna versiona, todellisuudessa emulaattoriin wrapattuna, on törkeää pelaajille valehtelemista.

Lue koko arvostelu: The Chaos Engine (PC)

Lisää aiheesta

DuckTales Remastered (PC, PS3, Wii U, Xbox 360)

Duke Nukem 3D: Megaton Edition (Mac, PC) 

Flashback (PC, PS3, Xbox 360)

Superfrog HD (Mac, PC, PS3, PSV)