Uusimmat

Onko PS3:sta Sonyn pelastajaksi?

30.08.2006 15:00 Jukka O. Kauppinen

Wired-lehti julkaisi mittavan nelisivuisen artikkelin Sony-yhtiön tilanteesta ja vaikeuksista. Artikkelissa mietitään pitkällä jänteellä niin Sonyn historiaa ja menestyksen hetkiä, kuin myös viime vuosien epäonnistumisia ja yhtiön linjan muuttumista.

Ikävimmillään artikkeli lyö lukijan kasvoille karuja faktoja ja numeroita. Se muistuttaa niin taannoisesta Sonyn levy-yhtiön haittaohjelman sisältäneistä julkaisuista kuin vähemmän vakuuttaneesta PS3-konsolin esittelystä tämän vuoden E3-messuilla.

Ja mitä pitäisi sanoa seuraavaan?

Sonyn täytyy jatkossa ottaa yhteen Microsoftin kanssa kaikilla rintamilla, eikä vain videopeleissä. Ja Sonyn täytyy selvitä tästä kuuden miljardin dollarin kassalla. Microsoftilla on takataskussaan 38 miljardia. Jokainen PS3 tuottaa Sonylle satojen dollarien tappiot pelkästään valmistuskustannuksissa. Goldman Sachsin mukaan Sony menettää PS3:ssa kaksi miljardia dollaria ennen kuin 2007 maaliskuussa päättyvä tilikausi lyödään kiinni.

Viimeisen viiden vuoden aikana Sonyn elektroniikkapuoli on tuottanut voittoa vain yhtenä vuonna. Smaan aikaan yhtiön osakekurssi on pudonnut puolella.

Wiredin artikkelin arviot ovat karuja, mutta myös mietiskeleviä. Sonylla on PlayStation 3:ssa kiinni valtavasti, enemmän kuin ehkä olisi edes järkevää. Mutta moni yhtiön sisällä näki tilanteen etukäteen, jopa jo ennen ensimmäisen PlayStationin julkaisua.

”Kantaako PlayStation 3 Sonyn nykykriisin yli? Voiko yhtiö muuttua joustavammaksi ja innovatiivisemmaksi, kuten se aikaisemmin oli”, kysyy Wired.

Wired 14.09: Can the PS3 Save Sony