Onko Windows 7 parempi kuin Vista? Lataa ja päätä!

09.01.2009 22:00 | Miikka Lehtonen | 360

Windows Vistan piti olla vaikka mitä, todellinen käyttöjärjestelmien vallankumous. Vaikka käyttöjärjestelmä ottikin monta askelta eteenpäin, se ei onnistunut vakuuttamaan monia käyttäjiä erinomaisuudestaan tai edes tarpeellisuudestaan. Nyt Microsoft yrittää uudelleen, mutta millä tuloksella? Lataa Windows 7:n beta ja päätä itse.

Ytimekkäällä nimellä liikkeelle lähtevä Microsoftin käyttöjärjestelmä ei ole vallankumous, eikä sitä tällä kertaa väitetäkään sellaiseksi. Sitä kehitettäessä on kuitenkin valittu parhaita paloja Vistasta – joka on mainettaan parempi käyttöjärjestelmä – ja paranneltu sen heikkouksia. Tuloksena on tuote, joka on jo nyt saanut osakseen melko varauksetonta kritiikkiä testaajiltaan ja siihen tutustuneilta toimittajilta. Jo vastaanotossa on siis saatu aikaan melkoinen pesäero Vistaan, joka oli kritiikin kohteena jo beta-vaiheessaan.

Lopullinen erinomaisuus punnitaan kuitenkin loppukäyttäjien, meidän tavallisten PC-miesten, käytössä. Onko Windows 7:stä mihinkään? Microsoft tuntuu uskovan käyttöjärjestelmäänsä, sillä sen beta siirtyy tänään avoimeen vaiheeseensa, mikä taas tarkoittaa sitä, että jokainen pääsee halutessaan testailemaan uutta käyttöjärjestelmää. Nettijuttujen perusteella vaihdon uskaltaa tehdä, sillä käyttöjärjestelmä toimii vakaasti ja luotettavasti. Myös ajuripuoli on kunnossa, sillä koska Windows 7 käyttää Vistan kanssa yhteneväistä ajurikantaa, useimmille oheislaitteille löytyy jo toimivat ajurit.

Onnistuuko Microsoft vihdoin korvaamaan Windows XP:n peruskäyttäjän ykkösvalintana? Kohta se selviää.

Varoitus: Windows 7:n saitti oli runsaan kuormituksen kohteena jo useita tunteja ennen betan julkaisua. Kannattaa siis varautua innokkaaseen F5:n paineluun.

Päivitys 22:42

Microsoft on tiedottanut, että beta-avainten jakelussa on ”ongelmia”. Ongelmat tunnetaan myös nimellä ”serverit räjähtivät liekkeihin väkiryntäyksen seurauksena”. Tiedotteen mukaan Microsoftin edustajat pyrkivät ratkaisemaan ongelman mitä pikimmiten.

Linkki:lataa Windows 7:n betaversio.

Lisää aiheesta

CES 2009: Windows 7 ilmaiseksi kaiken kansan saataville

Microsoft esitteli Windows 7 -käyttöjärjestelmää

Lataa ja testaa Windows 7

Lue myös

Armed Assaultille tarjolla reilusti fanipaketteja

EVE Onlinessa uusi pelaajaennätys, ilmainen laajennus maaliskuussa

Xbox 360 myynyt jo yli 28 miljoonaa

Keskustelu

Asensin Windows 7:n Sunin VirtualBoxiin ja hämmästyin kuinka hyvin meni asennus ja kuinka nopeasti. Ja pyörii erittäin hienosti virtuaalitietokoneessa. Mutta, risuja Microsoftille:
– Asennukseen kannattaa laittaa kaksi valintaa, helppo (asentaa kaiken oletuksena) ja ammattilaisille (antaisi mahdolisuuden valita mitä asentaa, kuten ennen vanhaan Windows 3.*, 95, 98, ME). Luulisi Microsoftin oppineen oikeustapauksistaan (esim. Windows Media Player ongelma Windows XP:ssä, uutinen Sektorissa: http://sektori.com/uutinen/eu-m%C3%A4tk%C3%A4isi-microsoftille-497-miljoonan/5544/ ).

Tällä tavalla sekä normikuluttajat sekä ammattilaiset olisivat tyytyväisiä. Normikuluttajat yleensä tyytyvät käyttöjärjestelmän mukana tuleviin ohjelmiin, mutta ammattilaiset tuppaa vaihtamaan perusohjelmia muiden tuotteisiin (kuten esim. Media Player Classic). Jos jo asennuksen vaiheessa saisi eroteltua vähemmän kaipaamansa ohjelmat (ilman XPLiten kaltaisia ohjelmia), säästyisi Microsoft monelta ongelmalta.

varmaan järkevää. 2.5 Miljoona lukkiutunutta avainta = 2.5 myytyä windows 7 vähemmän vai? ;P

Mut joo. Asennus oli erittäin nopea. Taisi tulla mieleen 95 tai 98 windowsin asennus, kun meni niin sutjakkaasti läpi. Tässä nyt alku kokemuksena testailin pelit ja ne ovat edelleen niitä samoja vanhoja pelejä, mutta hienoilla efekteillä, jotka ärsyttävät varmaan perinteisiä kannattajia.

Mut jos tää pärjää hyvin kaatuilematta turhan paljon voisin partioida myös läppärille tämän myöhemmin ja henkilökohtaiseen labra koneeseen.

sl06bhytmar, voit juur niin monelle kuin haluat, päivällä jossain vaiheessa kun nuo alkoivat ”toimimaan paremmin” MS teki sellaisen muutoksen että siellä on tasan 10 avainta jaossa, kaikille samat kymmenen, tässä vielä listattuna ko. avaimet ettei tarvitse MSn kautta hakea

64bit:
JYDV8-H8VXG-74RPT-6BJPB-X42V4
RFFTV-J6K7W-MHBQJ-XYMMJ-Q8DCH
482XP-6J9WR-4JXT3-VBPP6-FQF4M
D9RHV-JG8XC-C77H2-3YF6D-RYRJ9
7XRCQ-RPY28-YY9P8-R6HD8-84GH3

32bit:
6JKV2-QPB8H-RQ893-FW7TM-PBJ73
4HJRK-X6Q28-HWRFY-WDYHJ-K8HDH
GG4MQ-MGK72-HVXFW-KHCRF-KW6KY
QXV7B-K78W2-QGPR6-9FWH9-KGMM7
TQ32R-WFBDM-GFHD2-QGVMH-3P9GC

Viime yönä sai vielä uniikkeja avaimia, enää ei

Muuten voiko samalla tunnuksella asentaa usealle koneelle vai rajoitettu yhteen?

Linkit toimivat taas ja hyvin. Oli paha toi kysymys mikä kuvaa sinua parhaiten. Kolme vaihtoehtoa, mutta otettiin niistä se coolein ;)

Windows 7 asennettu Samsung NC10:lle. Ensimmäinen reaktio tunnin käytön jälkeen on, että W7 on juuri niin ripeä ja mukava kuin mainostettiinkin. Toimii uskomattoman hyvin jopa noin vaatimattomalla koneella.

Midian! Olet pelastava enkelimme, kiitos kovasti ohjeista!

Ja edit kun uupuu niin huomatkaa että tämä softa katkoo nuo linkit, eli muistakaa varmistaa että kohdassa 2 otatte koko loppuosan ( gcs.aspx?Product=tn-win7-32-ww&LCID=1033 ), kohdassa 3a ja 3b default.aspx

Mikäli ette edelleen ole saanet avaintanne, tässä lyhyet ohjeet miten toimia:

1. Loggaa sisään Liveen: http://www.microsoft.com/windows/windows-7/beta-download.aspx
2. Mene tänne: https://www.microsoft.com/betaexperience/scripts/gcs.aspx?Product=tn-win7-3 2-ww&LCID=1033
3a. Jos et suoraan saanut avainta tuolla, päivitä https://www.microsoft.com/betaexperience/productkeys/win7-32/enus/default.a spx sivusto
3b. 64bit avaimen saat kun menet https://www.microsoft.com/betaexperience/productkeys/win7-64/enus/default.a spx sivulle tuon 3a linkin sijasta

@38
Se on BETA, sen luonteeseen kuuluu että siinä on vikoja ja puutteita joista käyttäjien odotetaan antavan palautetta valmistajalle, se ei ole lopullinen tuote. Turha siis odottaa että yhdessäkään pelissä tai ajurissa ei olisi ongelmia, sitä ei voi missään nimessä suositella pelikoneen käyttikseksi.

@42 sun on hyvä pysytellä pelkässä Windowsissa, olishan se kamalaa oppia välillä jotain uutta. Omalla kohdalla Linuxiin perhetyminen reilu kymmenisen vuotta sitten toi kovapalkkaisen duunin jossa saan työn puolesta ruuvata Linuxia ja muita Unixeja ihan riittävästi, kotona on mukava pysyä Linuxissa erosta ja käyttää Windowsia pelikoneessa sekä HTPC:ssä.

Mutta oikeesti, tää on ihan turhaa huudella aidan toisin puolin Windows/Linux ”miesten” kesken, kukin käyttäköön mitä haluaa, mitä monipuolisemmin IT:tä opiskelee sen paremmat on mahdollisuudet työllistyä tulevaisuudessa.

Kätevintä testata tätä Win7 betaa, tai mitä muuta tahansa käyttistä, on käyttää VMware Workstationia jolla voi ajaa virtuaalikoneita Windowsin tai Linuxin sisällä, ei tarvitse alkaa kikkaileen toisten kovalevyjen kanssa tms. VMware Workstationista saa vmware.com:ista 30 päivän kokeiluversion.

Mites nyt suu pannaan Linux miehet? Jengi lataa Windowsin beta version ennemmin kuin teidän toimivan linux ihmeenne. Kjeh heh. En viitsi itse tuota seiskan betaa kokeilla. Odotan sitä valmista versiota jos vaikka ostaisi sen sitten. Tosin ei tässä vistassakaan mitään vikaa ole. Ei siis mitään vikaa ole ollut.

Miun kissakin kävelee välillä näppäimistöllä…
Kehtaatkin rajata ihmisiin tasa-arvon :(

”meidän tavallisten PC-miesten” entä mites naiset?
tasa-arvo kunniaan, pc-IHMISET

Hei, vaikka kommentteja jne olen lukenut niin on jäänyt epäselväksi onko tuo nyt identtinen Vistan kanssa niiltä osin että esim. kaikki pelit toimivat yhtä vakaasti ja näyttiksen yms ajurit pelittävät 100%?

tämähän on aivan sysi paska mun vistaan verratuna

Thanks for your interest in the Windows 7 Beta. The volume has been phenomenal — we’re in the process of adding more servers to handle the demand. We’re sorry for the delay and we’ll re-post the Beta as soon as we can ensure a quality download experience.

Kunhan vain sais ladattua ton. Voiko tuota Windows 7 asentaa XP.n rinnalle niin ettei tota XP:tä tarvitse poistaa?

Näytä kaikki kommentit

33: Kyllähän Vistankin 32-bittinen versio tunnistaa 4 gigaa muistia, mutta ei pysty käyttämään kuin sen (4 gb – näytönohjaimen muisti) siitä.

Isot pojat netissä kertovat että 64-bittiseen versioon kelpaa sama CD-avain kuin 32-bittiseenkin, joten siitä vain testaamaan.

Itellä ollu muutama päivä kaytössä 32bit -versio ja voin sanoa että on n. 100000x kevyempi kuin Vista, ja hieman nopeampi kuin xp. Ei ole siis täyttä kusetusta nuo parannukset.

Yhtään bugia tai toimimatonta ohjelmaa en ole vielä löytänyt, joten saattaa jäädä vakituiseen käyttöön.

Ainoa ongelma vaan on se, että löytyy 4gb ramia (jostain ihmeellisestä syystä 32bit -versiokin tunnisti kaikki 4gb, mutta tuskin kaikkia käyttää), niin tuo 64bit versio kiinnostaisi. Odotellaan nyt joltain silti hieman kokemuksia.

aika sairasta.. eka PAKOTETAAN ostamaan nomaalikuluttajat vista directx 10+ pelien siirtymisen takia ja nyt puseketaan uuuttaa. TAAS varmaan sen 99.99%vakaampi ja nopeampi kun edeltäjänsä :D..

tää vista on kyllä ihan surkea verrattuna xp, mutta toivotaan että tää ois parempi

Thanks for your interest in the Windows 7 Beta. The volume has been phenomenal — we’re in the process of adding more servers to handle the demand. We’re sorry for the delay and we’ll re-post the Beta as soon as we can ensure a quality download experience.

-_-

Ihme säätämistä taas, täytynee turvautua vertaisverkkoihin..

@25

Juu, ihan Microsoft Live ID tunnukset on, ja koiteltu on n+1 kertaa. Mutta koitellaan vielä tuon.

Ja hyvät yöt Miikalle :)

24: Microsoft Live ID, ei siis Xbox Live… tosin samat tunnarithan sinnekin käyvät, kunhan ne linkittää :) Kyse on siis Microsoftin semi-universaaleista tunnuksista, joilla voi kätevästi ohittaa tuon betan rekisteröitymisvaiheen.

Toisaalla vielä yrittävät ihmiset kertovat, että http://spaces.live.com/ on hyvä paikka kirjautua sisään. Kun se on tehty, voi yrittää uudelleen noita antamiani URL:iä, joiden kautta ihmiset ovat saaneet vielä ihan äskettäinkin avaimia. Jos uudelleenohjaudut Microsoftin hypesivulle, pastea URL uudestaan selaimeen ja kokeile. TIettävästi vaatinut parikin yritystä.

Toivottavasti tärppää, itse suuntaan unille.

Mitenkäs nuo Live-tunnukset vaikuttaa tähän? Sitä paitsi, olen kirjautunut home.live.com sivustolle Live-tunnuksillani ja noita kahta linkkiä (annettu viestissä 22 by eDome/Miikka) koitellessa minut vaan ohjataan sivulle http://www.microsoft.com/windows/windows-7/ jossa on lähinnä yleistä mainostusta Windows 7:sta. :(

Jos nyt jossainvaiheessa lykästää nii lähtee seiska menemään tuohon meitin Eee PC 1000H:lle :D

Tällä hetkellä Microsoft ”säätää palvelimiaan” joten tuo etusivu ei johda mihinkään, joten prosessia ei pääse aloittamaan. Jos kuitenkin onnistut loggautumaan sisään Liveen vaikka Hotmailin tai jonkun muun Live-tunnuksia käyttävän palvelun kautta, voit yrittää vasaroida seuraavia osoitteita:

32: https://www.microsoft.com/betaexperience/productkeys/win7-32/enus/default.aspx
64: https://www.microsoft.com/betaexperience/productkeys/win7-64/enus/default.aspx

Protip eDomen lukijoille: kun pääsee tuohon vaiheeseen, kannattaa huomioida että Internet Explorer 7:ssä voi avata kaikki avoimena olevat selaintabinsa pikkuikoneiksi ruudulla ja käyttää Refresh All -toimintoa. Jokainen keksinee tälle käyttöä :)

Minnekohtaa se latauslinkki tulee? :P Jos hieman avittaa haluat?

Kauan se kesti mutta vihdoin rapsahti avain. Yrittäkää sitkeästi!

8.10 oli ubuntu, oishan senkin säätämällä saanu kevyemmäksi mutta arvelin testailla ihan suoraan oletus asetuksilla + päivitykset päälle et miten toimii. Ja kyllä Win7 minun valinta noista olisi.

En siis sen syvällisempiä testejä edes ajatellut tehdä, kuhan testimielessä perussurffailuun & postin lukuun yms.. kummankin käyttiksen asensin.

@ 16

”Paljon jouhevammin tuntuu toimivan tässä kuin esim. ubuntu.”

kuin esim. mikä versio ubuntusta? Ja onhan tietenkin kevyempi xubuntu olemassa ;)

Rivakastihan tuo toimii vaikka rupuseen vanhaan läpppäriin asensin. Paljon jouhevammin tuntuu toimivan tässä kuin esim. ubuntu.

” The Windows 7 Beta is going to be available download-only (we’re not sending out physical media) and available for a limited time to the first 2.5 million people who download the beta. ”

Tai sitten jatkan F5 painelua sekä jätän nukkumatta :S

Noo Ubuntun 8.10 asennus live-cd:ltä on äärimmäisen helppo, kuten vistankin oli =D

Nykyään kaikki tehdään lähes liian helpoksi ettei meinaa haastetta löytyä.
Ja jollei kohta ala palvelimet avautumaan niin luovutan tältäpäivältä ja kokeilen onnea huomen aamulla jos olisi onni myötä hyvin nukutun yön jälkeen.

Windowsin osaa asentaa kaikki, jotka päivittäin käyttää tietokonetta. Kyse on vain siitä onko ikinä yrittänyt sitä :) Linukan asennukses voi mennä sormi suuhun, jos ei sitten sulje silmiään ja paina kokoajan hyväksy namiskaa. Siinä asennuksessa on yleensä paljon enemmän pelottavaa dataa ruudulla (no myönnettäkööt että olen vuoden vanhaa ubuntua viimeksi kokeillut, joten en tiedä tarkalleen minkälainen installeri siinä on. Susessa on kyllä aika helbbo myös.)

Vistan tarkoitus = kohottaa sitä seuraavan windowsin myynti pilviin.

Viisaita ne aivotrustin jäsenet jotka tämän keksi.

”muuten se toimii jonkun 7 päivää ennen kuin siirtyy ”rajoitetun toiminnallisuuden”-tilaan. 9.1.2009 klo 22.22, AnXa”

Toimii 30 päivää.

Ei windowssin asennuksessa oo ikinä ollu mitään ihmeelistä, nextiä vain :)

Joo ja kuten Miikka sanoikin. Jos ei ole kokemusta käyttöjärjestelmien asentelusta tai ei ole esim. Gnu/Linux-kokemusta takana jonkin verran niin ei kannata alkaa kikkailemaan mitään ihmeellisempiä. Menee kone helposti solmuun, mutta yhtä helposti sen toisaalta saa sieltä solmusta poiskin. Ainoa, että tietoa katoaa siinä välissä helposti.

Toisaalta minusta jokaisen tulisi tietää tietokoneistaan edes sen verran, että osaavat asentaa Windowsin muutamassa erillaisessa skenariossa koska Windowsin asennus Vistan myötä tuli yhtä helpoksi kuin Gnu/Linuxinkin asentaminen ja kokemus on aina kuitenkin sen arvoinen vaikka vähän dataa katoaisikin. ;)

*yskäsy* thepiratebay.org *yskäsy*

Mutta jotta homma toimisi oikein pitäisi tuolta Microsoftin sivulta saada siihen kokeilu avainkoodi, muuten se toimii jonkun 7 päivää ennen kuin siirtyy ”rajoitetun toiminnallisuuden”-tilaan.

5: Kyseessä on siis uusi käyttöjärjestelmä. Se asennetaan joko vanhan päälle tai rinnalle. Jos et ole varma, mitä olet tekemässä, älä lähde kikkailemaan, voi helposti hukkua enemmän dataa kuin oli tarkoitus :)

@4

Kuten Miikka sanoi, Microsoftin serverit ovat kyykyssä joten latauslinkkiä ei tule näkyviin varmaankaan hyvään aikaan.
Taisi tuossa viiden aikoihin suomen aikaa olla niin kovasti alhaalla että johti virheeseen 503 (HTTP Error 503 Service unavailable)

Eli ei olla ainoita F5 -suurkuluttajia =P

Mitäs jos ton nyt onnistuu lataamaan ja asentamaan niin, häviiäkö jotain tiedostoi tai vastaavaa? Tai onko mahdollisesti miten helppoa saada XP?

Jaahas, mistä tuo olisi oikein mahdollista ladata? Vielä ei ainakaan tunnu löytyvän mistään linkkiä…

Uutinen oli ajastettu kello 22:00, koska betan piti Microsoftin antaman tiedotteen mukaan aueta kello 22:00. Ehkä näin tapahtuikin, mutta serverit ovat AIVAN kyykyssä.

Mitäköhän Microsoft tarkoittaa iltapäivänä… ja milläköhän aikavyöhykkeellä =D

Jonkinlainen arvaus m$:n strategiasta: Eka julkaistaan vista säheltämään ja uudistamaan, ehkä jopa valmistamaan tulevaan. Laitevalmistajat pakotetaan vääntään ajurit vistalle blaa blaa

Mikä ärsyttää enite uusis käyttiksis? No se ettei ajureita löydy ja epävakaata.

Noh, nyt on tuki vista ajureille joita on jo kovasti elikkäs ajurituki on jo valmiina ja samalla ihmiset vistalla testas mahd vakausongelmat etc. ja näin tulee win7.


Kunhan vain arvailen ja jos noin on niin hyvä idea vain.

Muropaketin uusimmat