Uusimmat

Oodi vanhalle konsolisukupolvelle

23.10.2013 13:25 Teemu Viemerö

Uusi konsolisukupolvi lähestyy nopeasti. Wii U julkaistiin vuosi sitten, PlayStation 4 ja Xbox One julkaistaan lähiaikoina. Suomalaiset tosin nauttivat Xboxin iloista vasta ensi vuoden alkupuolella. Uusia konsoleita odotellessa iski todellisuus vasten kasvojani lukiessani Nintendo Wiin poistuvan markkinoilta Japanissa. Pysähdyin ajattelemaan mennyttä sukupolvea ja mietiskelin kuinka vanha poistuu uuden tieltä. Katsoessani vieressäni lojuvia Xbox 360:n pelejä tuli samanlainen olo kuin katsoisin ensimmäisen Xboxin pelejä. Mieleeni tuli ensimmäiseksi sana ”vanhentunut”.

Vanhentuminen on teknologiassa kirosana, joka tuo nostalgian kyyneleitä vasta vuosikymmenien päästä. Uusien laitteiden alta poistuvat konsolit menettävät hetkeksi hohtonsa ja painuvat unholaan. Tuotanto lopetetaan ja kehittäjät siirtyvät tukemaan uutta teknologiaa ajan hermolla pysäkseen. Vanhojen konsoleiden hinta putoaa ja konsolivalmistajat rakentavat niistä pienempiä ja edullisempia versioita, jotta vanha sukupolvi eläisi vielä hetken. Siirtymä on sulava, mutta on vain ajan kysymys milloin pelien tuotanto vanhoille konsoleille lopetetaan täysin. Viimeistään tällöin konsolista tulee pala historiaa.

Pian poistuva konsolisukupolvi on ollut parissamme jo viimeiset kahdeksan vuotta. Ensimmäisen  päivänvalonsa se näki Yhdysvalloissa 22. marraskuuta 2005, kun Microsoft julkaisi Xboxin seuraajan. Xbox 360 oli ensimmäinen seitsemännen sukupolven konsoli, mutta alkuun koko sukupolvea vaivasi pelien heikko graafinen laatu. Pelejä kutsuttiin 1.5-versioiksi, sillä ne eivät hyödyntäneet laitteita likimainkaan täysitehoisesti. Ilmiö on toki normaali jokaisen konsolin elinkaaren aikana, mutta tuolloin sukupolven vaihtumisen lieveilmiöistä puhuttiin erityisen paljon.

Xboxiin nähden huomattavasti tehokkaampi Xbox 360 tarjosi ergonomisemman ja käteen istuvamman ohjaimen aiemmin konsolin möhkäleeseen verrattuna (toim. huom: pyh, ensimmäisen Xboxin iso padi on yhä yksi kaikkien aikojen parhaimmista ja käteensopivimmista padeista –JOK). Levyn naarmuuntumisten ohella alkupään 360 muistetaan varsinkin Red Ring of Death –viasta (RRoD), joka johtui heikosta jäähdytyksestä. Ajan myötä konsolin rautaa on parannettu sekä käyttöjärjestelmä on muuttunut huomattavasti. Konsoli kehittyi myös kokoajan viihdekeskuksen suuntaan, jonka filosofian pohjalle Xbox One perustuu täysin. Pelitarjontansa puolesta konsoli muistetaan parhaiten Halo-, Forza-, Fable- sekä Gears of War -pelisarjoista.

Seuraavan vuoden marraskuussa Sony julkaisi Blu-Ray-levytekniikkaa hyödyntävän PlayStation 3:n. Konsolista julkaistiin kaksi kokoonpanoa; 499 euroa maksava 20-gigainen sekä sata euroa kalliimpi 80-giganen malli. Konsolit olivat alkuun kohtuuttoman kalliita, ja Sony sai niskaansa paljon vihaa sekä pelaajilta että kehittäjiltä näiden valittaessa hinnan lisäksi Sonyn surkeasta PR:stä sekä arkkitehtuurisesti monimutkaisesta konsolista. Tapahtumaketjut näyttävät jälkikäteen hyvinkin samankaltaiselta Xbox Onen alkuhypen epäonnistumisen kanssa, mutta PS3:sta kasvoi ajan kanssa yksi kaikkien aikojen mahtavimmista konsoleista. Vaikka laitteen tekniikka oli tarpeettoman monimutkaista, pelastivat laitteen tehokkuus ja laadukas pelitarjonta konsolin maineen.

Nintendo puolestaan lähti liikkeelle omalla, erilaisella strategialla. Microsoft ja Sony keskittyivät HC-pelaamisen maailmaan, mutta Nintendo halusi tarjota pelaamiseen uuden näkemyksen. Nintendo Wii oli kilpailijoihin verrattuna alitehoinen, mutta konsolin liikkeentunnistukseen pohjautuva tekniikka oli vallankumouksellinen. Ohjain nosti sohvaperunat seisomaan ja liikkumaan, mutta toki moni peli tarjosi mahdollisuuden pelata perinteisesti.

Tämä käynnisti Microsoftissa ja Sonyssa myös oman buuminsa, jotka seuraavat myös kahdeksannelle sukupolvelle. Nintendon vahvuus oli sen kokoperheelle suunnattu ja leikkisä, edullinen konsoli. Vaikka kolmannen osapuolen kehittäjät hylkäsivät laitteen sen erikoisen käyttöliittymän takia, piti Nintendon pelitarjonta koneen elossa. Wii rikkoikin vastaikään 100 miljoonan myydyn laitteen rajan, joka tekee konsolista kaikkien aikojen suosituimman Nintendo-konsolin. Wiin seuraaja Wii U ei ole kuitenkaan yltänyt läheskään samaan suosioon, mutta ehkä sekin löytää vielä suuret massat.

Ihmiset kiistelevät aina keskenään, että mikä onkaan se paras konsoli. Totuushan on, että kukin konsoli oli paras omalla tavallaan, siitäkin huolimatta että niidenkin kohdalla uusia asioita joko alkuun vierastettiin tai sitten intoiltiin ihan liikaa. Seitsemäs sukupolvi oli upea, mutta seuraava jo odottaa ovella, vihjaillen seuraavan konsolisukupolven vuosikymmenen peli-iloista. Ja kuten PS3, Wii ja Xbox 360 todistivat, pelaajat saavat lopulta aina mitä haluavat.