Uusimmat

Oulun yliopiston pelitutkimus pokkasi palkinnon, pelitutkimusyksiköstä kasvoi osakeyhtiö

15.03.2007 12:54 Jukka O. Kauppinen

Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksen pelitutkimusyksikkö oli loistavasti esillä kansainvälisessä pelikilpailussa, jonka järjestää vuosittain Independent Games Festival.

Tony Mannisen johtama ryhmä osallistui kilpailun mod-sarjaan. Omaleimaisella Spawns of Deflebub -pelillä saatu kategoriavoitto takasi oululaisille mahdollisuuden käydä esittelemässä peliään maailman suurimmassa pelikehitysalan konferenssissa (Game Developers Conference) San Franciscossa viime viikon lopussa.

Vastaanotto oli erittäin hyvä ja muutamat julkaisijat olivat tosissaan kiinnostuneita pelin kaupallistamisesta. Peli on polttopallon, biljardin, flipperin ja Breakoutin sekoitus, jossa kaksi joukkuetta pelaa vastakkain salamannopeassa pallopelissä. Konferenssissa esimerkiksi Tetriksen luoja Alexey Pajitnov viihtyi pelin parissa pitkään ja innostuneena.

– Tiimimme otti tällä kertaa tutkimukselliseksi haasteeksi niin sanotusti yhden henkilötyökuukauden projektin eli koko voittoisa pelituotantomme on toteutettu 150 tunnissa. Kisamenestyksen arvo nouseekin silmissämme huomattavaksi, sillä kilpakumppanimme olivat työstäneet pelejään huomattavasti kauemmin. Pelimme herätti myös merkittävää kansainvälistä kiinnostusta, joten tästä on hyvä jatkaa, toteaa Tony Manninen.

Spawns of Deflebub -pelin tekijätiimi on jo useissa kilpailuissa mainetta niittänyt akateeminen innovaatioverstas. Mannisen lisäksi tiimissä toimivat Tuomo Korva, Pekko Koskinen, Tomi Kujanpää, Laura Vallius, Heikki Korva ja Tomi Hurskainen. Ydintiimin lisäksi ketterää tuotantoprosessia olivat tällä kertaa tukemassa Mikael Latva ja Mikko Rajanen.

– Tällaiseen tulokseen pääseminen vaatii saumattomasti yhteen toimivan ja vahvasti luovan tuotantotiimin. Kansainvälinen kilpailu on kovaa myös indie-puolella, joten tiimi osoitti jälleen kerran vahvuutensa. Saamamme palaute on ollut sen verran positiivista, että ehkäpä jatkamme tämän peli-idean parissa myös tulevaisuudessa. Vaikka emme koko kilpailua voittaneetkaan on kategoriavoitto selkeä todiste siitä, että hyvän pelin tekeminen ei välttämättä vaadi miljoonaluokan budjettia, kommentoi Manninen.

Lisätietoja: http://ludocraft.oulu.fi/deflebub/

Peliyksiköstä yritys

Yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksen pelitutkimusyksikkö on kerännyt toiminta-aikanaan paljon menestystä ja tuloksia. Toiminta on johtanut myös erityisen LudoCraft Oy –yrityksen perustamiseen.

– Aloitamme seitsemän vuoden aikana saatujen tutkimustulosten tuotteistamisen ja meille kertyneen osaamisen välittämisen myös yliopiston ulkopuolelle. Toimimme jatkossa hyvänä ja ketteränä siltana pelitoimialan ja akateemisen pelitutkimuksen välillä. Yrityksemme tukee jatkossakin laitoksen pelitutkimusta ja -koulutusta. Yliopistolla voidaan nyt rauhassa keskittyä opettamiseen ja tutkimiseen. Yrityksemme kautta saamme konkreettista materiaalia tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön. Tämä on luonnollinen kehitysaskel ja hyvä lähtökohta molemmille osapuolille kehittää omaa toimintaansa. Yrityksenä LudoCraft tulee keskittymään pelillisten sisältöjen tuotteistamiseen. Painotamme pelien hyödynnettävyyttä esimerkiksi erilaisilla koulutuksen osa-alueilla, LudoCraft Oy:n toimitusjohtaja Tony Manninen esittelee.

– Pelitutkimus laitoksellamme jatkuu ja sitä kehitetään. Siitä on syntynyt uusi yritys mikä on erinomainen saavutus. Myös peliyrittäjyyttä Oulun alueelle käynnistävä Elvi-projektimme on yltänyt hyviin tuloksiin. Parissa vuodessa seitsemän yhtiötä ja 40 työpaikkaa uudelle toimialalle on paljon, tietojenkäsittelytieteiden laitoksen johtaja Markku Oivo kertoo.