Päättyikö Monkey Islandin saaga onnellisesti?

09.12.2009 23:40 | Jukka O. Kauppinen

LucasArtsin ja Telltale Gamesin erittäin onnistunut yhteistyö Monkey Island –seikkailupelisarjan tuomisessa takaisin pelaajien keskuuteen on saapunut päätepisteeseensä. Tällä erää. Viisiosaisen Tales of Monkey Island –sarjan viides osa on juuri ilmestynyt, vieden saagan päätepisteeseensä.

Sekä kriitikoiden että seikkailupelien ystävien suursuosikiksi noussut Tales of Monkey Island –sarja onnistui tavoittamaan alkuperäisten pelien idean ja hengen. Ei ihme, olihan sarjaa tekemässä kasa LucasArtsin alkuperäisiä pitkän linjan seikkailumiehiä. Mikä parasta, jo sarjan ensimmäinen teos nappasi eDomen arvostelun Suositus-peukun ja meininki vain parantui peli peliltä.

Mainittakoon muuten viidennen episodin arvostelun lukeneille, että peli ehti muuttua pienen mutta merkittävän ripauksen verran arvostelu- ja myyntiversioiden välillä. Lopputulos oli se, että lopullinen viides osa sai testaajamme Miikka Lehtosen pomppimaan riemusta, pelkän hymyilyn sijaan. Lukekaapa jutun loppu ja viides kommentti vielä kertaalleen.

Kaikkiin viiteen Tales of Monkey Islandiin voi tutustua eDomen arvosteluista:

Tales of Monkey Island Episode 1: Launch of the Screaming Narwhal (PC, Wii)

Kesäkuun alussa järjestetyn E3-tapahtuman suurin uutispommi oli monelle pelaajalla Telltale Gamesin ilmoitus uusista Monkey Island –peleistä. Vino pino naavapartoja lukee Lucasartsin legendaarisen merirosvoseikkailun yhä suosikkipeliensä joukkoon, joten tilausta uudelle osalle oli.

Samalla Telltalen edessä oli kuitenkin mammuttimainen urakka: voiko pelaajien vuosien varrella patoutuneita odotuksia täyttää mitenkään vai onko tuloksena armotonta dissausta? Ensimmäisen osan perusteella dissattavaa ei paljon ole, vaan kyseessä on Telltalen parhaimmistoon kuuluva peli.

Tales of Monkey Island Episode 2: The Siege of Spinner Cay (PC, Wii)

Heinäkuu oli pitkä ja mukavan helteinen, mutta moni pelaaja saattaisi silti tiivistää sen yhteen sanaan: tuskainen. Telltale Gamesin erinomainen Tales of Monkey Island –avausjakso päättyi nimittäin sellaiseen cliffhangeriin että oksat pois.

Reilun kuukauden odottelun jälkeen kvintetin toinen osa on vihdoin saapunut ja Guybrush Threepwoodin seikkailu saa jatkoa. Tällä kertaa maailmankirjat ovat kuitenkin sekaisin, sillä Guybrush joutuu yllättäen vanhan vihollisensa rinnalle.

Tales of Monkey Island Episode 3: Lair of the Leviathan (PC, Wii)

Syksy tuo mukanaan paljon huonoa: vesisateet, kylmyyden, pimeyden ja yleisen penseyden. Pelimaailmassa ei kuitenkaan penseillä, sillä Telltale Gamesin erinomainen Tales of Monkey Island -pelisarja on ehtinyt jo kolmanteen osaansa.

Guybrush on seikkailullaan ehtinyt jo vierailemaan tuulten tuivertamalla saarella ja meri…henkilöiden uponneessa valtakunnassa. Tällä kertaa sukelletaan vielä syvemmälle jättimäisen merilehmän vatsassa.

Tales of Monkey Island Episode 4: The Trial and Execution of Guybrush Threepwood (PC, Wii)

Oikeussalidraama ei ole peleille enää uusi aihe, kiitos Phoenix Wrightin, mutta vaikka nekin pelit väänsivät vitsiä prosessista, todellista oikeusfarssia ei ole vielä nähty. Ennen kuin nyt. Monkey Island –tarinan uusin osa nimittäin sukeltaa keskelle oikeussalia.

Guybrush Threepwoodin aiemmat puuhastelut ovat vihdoin palanneet vainoamaan sankariamme, sillä seikkailujen varrella kärsineet osapuolet vaativat hyvitystä ja heille kelpaa vain köyden jatkona riippuva Guybrush. Onko tämä sankarimme loppu?

Tales of Monkey Island Episode 5: Rise of the Pirate God (PC, Wii)

Joko siitä kesästä on viisi kuukautta aikaa? Tuntuu kuin vasta eilen olisimme ensimmäistä kertaa vuosiin astuneet Guybrush Threepwoodin saappaisiin, mutta niin se pelisarja on ehtinyt jo viidenteen ja viimeiseen osaansa. On lopullisen välienselvittelyn aika, mutta ensin Guybrush Threepwoodin pitäisi ratkaista yksi pieni ongelma: hän on kuollut.

Tales of Monkey Islandin edellinen osa päättyi raflaaviin tilanteisiin, kun kaikki näytti kääntyvän päälaelleen. Voiton hetkellä tapahtunut petos hajoitti Guybrushin tiiviin seikkailijaporukan ja lähetti miehen itsensä kuuden jalan syvyyteen ikuiseen uneen, mutta sitkeä sankarimme ei näin helposti päästä irti elämästään. Ei niin kauan, kun on kostoa suoritettavana.

Lue myös

Modern Warfare 2:n pelaaminen rinnastetaan piratismiin, nettiliittymät poikki

Post Script tekee Half-Life 2:sta filosofisen maailmanlopputarinan

Privaatti vai piraatti? Yksityiset MMO-palvelimet haastavat pelitalot

Skabaa ja voita Shattered Horizon, Avatar, fanituotepaketti, Sims 3…

Parhaita Monkey Islandeja ovat...

Katso tilanne vastaamatta