UUSIMMAT

PC-pelikehittäjät: ”Windows 8 on katastrofi”

08.08.2012 15:45 | Jukka O. Kauppinen

Microsoft – ottaja ja antaja. Mutta onko autuaampaa antaa? Vai ottaa? Nyt kuulkaa ollaan ydinkysymysten äärellä, sillä Windows-käyttöjärjestelmän seuraava versio, Windows 8, on jo nyt jäämässä samanlaiseksi väliinputoajaksi kuin Vista aikanaan. Ainakin pelialalla, sillä vaikuttaa siltä että useimmat pelikehittäjät suhtautuvat kasiin kauhulla.

Valven Gabe kuvaili kasia katastrofiksi. Blizzard: ”se ei ole hyvä meille”. Minecraft-Notch: ”tosi paha juttu”.  Stardock: ”Microsoftin strategia on täysin pielessä”. DayZin tekijä: ”näen tässä mahdollisia ongelmia”.

Ja niin edelleen.

Windows 8 on näet paljon muutakin, kuin tableteille optimoitu Metro-käyttöliittymä (jonka nimi jo kiirehdittiin dumppaamaan paskan maineen takia). Kasin pelottavimpia ominaisuuksia on näet käyttöjärjestelmän siirtyminen kohti Apple-tyylistä sulkeutuneisuutta, jossa koneelle voi asentaa vain digitaalisesti allekirjoitettuja ohjelmia ja ohjelmia levitetään suljettujen verkkopalvelujen kautta. Toisin sanoen: etpä enää lataakaan netistä indiekehittäjän pelin beta-versiota tai osta satunnaisia pelejä suoraan pikkufirman nettisivuilta. Tai lataa ilmaispelejä. Tai Assemblyjen demoskabojen tuotoksia.

”Pienelle kehittäjälle avoin ympäristö on valtava etu, kun voimme tuottaa, levittää ja pätsätä tuotteitamme ilman välikäsiä”, alleviivaa Unknown Worlds -studion Hugh Jeremykin.

Indie-skenen kiintotähti Introversionkin on kauhuissaan.

”Vihaan ajatustakin Windowsin sulkemisesta. Mikään ei ole pelottavampaa kuin ajatus siitä, että joka ikinen Windows-ohjelma täytyisi kierrättää Microsoftin hyväksyntäprosessin kautta.”

Ei kovin hyvältä vaikuta, jos pelot toteutuvat edes puolittain.

Lisää pelikehittäjien ajatuksia voi lukea GamesIndustryn oheisesta artikkelista.

Lue juttu: PC Developers On Microsoft’s ”Wrongheaded Strategy” for Windows 8

Windows 8:sta lisää Muropaketissa:

Lue myös

Domen arvosteluviikko 30/2012: Diabolical Pitch, Scania, Steel Battalion, Summer Stars, Theatrhythm, TrackMania 2, 7 Wonders, The Secret World

Googlen aitajuoksu haastaa sormikestävyyden

Maailmanennätys hakusessa: pukeudu pelihahmoksi

Roccat Isku – upea ja jopa rönsyilevä pelinäppis

Keskustelu

ei ole sanottu mitään syytä miksi olisi huono kuluttajalle kun nämä kyseiset herrat pelkää vain menettävänsä myyntiä ton microsoftin kaupan takia

itku itku.

tyypit lukevat epämääräisiä sanoja foorumeilta kuin piru raamattua ja itkevät sen perusteella. Moniko itkijä on edes asentanut winukka kasin betan?

dessutom, vistakin oli ihan hyvä käyttis. jos sen kokee hankalaksi niin vika taitaa löytyä ruudun takaa. se että käyttis kyselee ohjelmien asentelemisesta on sitäpaitsi toisinaan ihan hyödyllinen ominaisuus.

Tai ehkä jonnet ei muista aikaa win95:n kanssa saati DOS:in kanssa säätöä? Se että seiska on kevyempi ei tee vistasta sutta. oma koneeni on vm 2008 vistalla ja toimii oikein hyvin uusien pelien kanssa edelleen.

Lukaisimpa uudelleen vielä kaikki alkuperäiset ”huolestuneet ilmaisut” läpi. Blizzardin kaveri ei edes tarkentanut mitä tarkoitti, eli sille painoarvoa anna tasan 0. Muut spekuloivat alustan sulkeutumisella, jota ei ole vielä tapahtunut, eikä ainakaan kasin aikana tapahdu. Newellin jutut käsittelinkin jo.

Erikoisinta tässä on se, että Newell kumppaneineen oikeasti on saanut esimerkiksi murossa jengin siihen uskaan, että pelien puute on ainoa este Linuxiin siirtymiselle. Onkohan noista valopäistä kovin moni edes kokeillut Linux-helvettiä. Aika kaukana ollaan perus pelaajan käyttiksestä ja käytettävyydestä. Linux kantaa hikisten nörttien perintöä kiillotetusta ulkoasustaan huilimatta, ja se vaan on liian hankala tavalliselle ihmiselle peruskäyttöön.

Kaikki pelkkää spekulointia. Newell dissaa vain siksi, koska tuo oman Steam-kauppansa kilpailemaan.

Kyllä siinä kasissa pyörää kaikki kuten ennenkin, mutta Windows Storeen päästäkseen pitää käydä läpi samanlaiset tarkistukset kuin App Storeen mennessä.

Maailmassa on ollut jos jonkin näkoistä hilavitkutinta mutta moni niistä on kuollut ja kuopattu mutta pc elää ja voi hyvin nyt ja tulevaisuudessa teki mikkisofta mitä hyvänsä. Ja jos peli firmat alkaa tehdä AAA pelejä linukalle niin ei hyvä heilu mikkisoftalle varsinkaan jos menevät tähän suljettuun sydeemiin mitä win 8:ssa näköjään on tulossa.

@1:

Jos ms:llä on joku tarkoitus lopettaa pc pelaaminen ja sitämyöten näytönohjainten kehitys ja valmistaminen, niin en näe visiossasi mitään järkeä. Varmasti win 8 revisioidaan yleisöpalautteen mukaan, jos homma ei vistan tapaan ala ottaa tulta alleen.

Suljetut käyttöjärjestelmät ei toimi jos markkinoilta ei löydy edes yhtä toista avointa käyttöjärjestelmää. Toisin sanoen, jos MS onnistuisikin tavoitteesaaan, olisi applella kovat ajat edessään.

Pitääpä alkaa tutustua linuxiin…

Toisinaan tuntuu, että Win8 kritiikki perustuu pelkkiin foorumilueskeluun. ”Yhyy se näyttää erilaiselta ihan paska!!!!111”. Itsellä on se ollut ainoana käyttöjärjestelmänä läppärillä Dev prestä lähtien ja vaikka start-valikko onkin nyt isoja tiiliä työpöydällä, ei käyttö eroa milläänlailla aikaisemmista Wintoosista. Mitä nyt kevyempi ja nopeampi kuin Win7. Jos se metro niin saatanasti ongelmia tuottaa, poistakaa kaikki kuvakkeet siitä ja pinnatkaa vain desktop. Joo purkkaviritelmä, mutta ei luulisi yhden ylimääräisen klikin maailmaa kaatavan.

Ohjelmia on voinut asennella aivan entiseen malliin, mutta yrittäkää nyt nähdä tuo ratkaisu, että vain yhden lähteen ohjelmia pääsee asentelemaan. Loistoratkaisu vekaran taikka teini-ikäisen pornohiiren virusimuroinnille.

Itse tykkään kovasti uusimmasta Winukasta. Koirat haukkuu ja karavaani kulkee. Hyvä niin.

@15

Juuri näin. Jos haluat softasi Metro-käyttöliittymään niin se pitää myydä Microsoft storen kautta. Peruskäyttäjä ei tiedä että Win 8:ssa on myös tavallinen työpöytä. Kaikki softat voi edelleen asentaa koneelle, myös ne alpha ja beta versiot. Mutta et saa niitä aloitus työpöydällä eli ”Metroon”.
Ja Metroa tulee käyttämään 95% kuluttajista….

Odotan kyllä innolla tuota Windows 8, olen aivan varma että se tulee tuottamaan työpaikalla vähintäänkin yhtä paljon spontaanisia naurunröhähdyksiä ja harmaita hiuksia kuin Windows Vista. Onhan sitäkin tullut pari hassua kertaa palautettua läppäreille (Kun on palautellut läppäreitä tehdasasetuksille asiakkaille) mutta muuten työpaikalta löytyy tasan yksi Windows Vista levy. Sekin on säilynyt oikein hienosti koskemattomana meidän pienimuotoisessa museohyllyssä, ja tulee varmasti säilymään hamaan loppuun saakka :)

Windows Vistan suurimmat mokat olivat että se oli hidas kuin synti, kaikki tarpeellinen oli piilotettu miljoonan luukun taakse ja sen lisäksi se kysyi aina että haluatko varmasti tehdä jotain, joka muuten aiheutti pikkuisen harmaita hiuksia yhdessä vaiheessa kun joka toinen asiakas pelästyi niitä popup ikkunoita.

Nyt sitten on tulossa Windows 8 joka on oletettavasti hidas kuin synti Windows 7 verrattuna ja kaikki on piilotettu vielä paremmin kuin Vistassa. Enään puuttuisi vaan ne ihanat UAC popupit..

Luulen kanssa että kyse on lähinnä siitä että haluaako mäsän omaan markettiin jotain softaa vai ei, muuten mennään vanhan mallin mukaan. Tai ainakin windowsin paras puolihan on ollut että mistä tahansa voi hakea binäärin jota voi ajaa (ja se on myös vaarallista). Toisaalta jos softaa ei saa marketista niin se voi tiputtaa melkoisesti myyntiä.

Vaikka vista oli floppi niin ei se microsoftin asemaa kummemmin horjauttanut, enkä usko että tässäkään tapauksessa mitään dramaattista tulee tapahtumaan. Enemmänkin lähtisin odottamaan sitä että mitä steamin ubuntu-version tuo tullessaan.

Itshän pidän ”kilpailutilannetta” tällä hetkellä lähinnä sairaana kotikäyttöjärjestelmissä. Konetta on todella vaikea edes saada ilman microsoftin käyttistä (itse tilannut yhden läppärin saksasta asti tämän takia). Oikeastaan kaikkein kannalta olisi parempi jos tilanne olisi paljon tasaisempi että myös microsoft joutuisi hieman pitämään yhteensopivuutta yllä muiden softien kanssa (etenkin openofficen formaatit). Tämä tosin melkein vaatisi että microsoft tipahtaisi vähemmän suosituksi kuin openoffice tai vastaavat.

Ei Aplellakaan nyt suinkaan tietsikkapuolella kaikkien softien pidä mennä Applen hyväksynnän läpi, vaan niitä voi ladata ihan vapaasti netistä, jos niin halajaa.

Apple tarjoaa vaihtoehtona Mac OS Xlle App Storea, jossa kehittäjä voi tarjota softaansa ilmaiseksi tai maksua vastaan. Mikään ei estä tämän lisäksi tarjoamasta samaa tuotetta myös netissä tai vaikka kaupanhyllyllä.

Asia erikseen on Applen mobiili- ja tablettilaitteet, joissa App Store on osoittautunut kohtuullisen hyväksi ratkaisuksi.

@4 Niinpä. Jos ihmiset haluaa suljetun tai sanotaanko ”hallitun” järjestelmän niin löytyy Apple. Ei sinne toista tarvita. Varsinkaan kun peruskuluttajalle asiat toimii samalla tapaa.

En tosin usko, että GNU/Linux tulee nousemaan mitenkään räjähdysmäisesti. Liittyen ihan siihen, että kuinkas moni marketti myy linuxilla varustettuja kotikoneita? Harvempi. Eli ongelmaksi tulee tuotteen saaminen. Ja ei, peruskäyttäjä ei imuta/pätsää sitä. Se ei vaan tee niin. Eli silloin tulee vaihtoehdoksi Apple.

Tosin…nämä kyseiset jutut ei kyllä kauheasti tule antamaan päänvaivaa peruskuluttajalle. Kenties jopa helpottaa sen elämää (ehkä…iso ehkä).

Sen minkä itse olen tässä näkemässä on se, että tehokäyttäjät tulee siirtymään melkein laumoittain linuxin puolelle. Löytyy osaamista ja ymmärrystä uuden alustan hallintaan ja Microsoft vähän niin kuin vetää maton alta. Applen puolelle nyt ei ole niinkään asiaa, mutta eipä Apple niitä haluakkaan.

Ohjelmistot…niitä on paljon. Paljon on myös ns. alan standardeja. Suurin osa windowsissa, sitten osx ja sitten jokunen kukkanen linuxin puolella. Odotan mielekiinnolla miten kehittäjät reagoi. Pelipuolella sanoisin joko pakenevan konsoleilla tai sitten tulee jotain Valven tapaista toimintaa. Siinäkin on sitten se, että panostavatko enemmän Appleen vai linuxiin. Vaiko kumpaankin yhtä paljon. Nythän linux on kovasti uutisoinnessa, mutta on osx-pelitkin hyvässä asemassa tuolla.

Sanoisin, että seuraava peliliike tulee kehittäjiltä. Niiden suuntaa tulee määräämään minne tämä laiva seilaa. Sen jälkeen kun tiedetään mikä satama niin myyjät alkaa myös myymään sinne sopivia paatteja.

Sitä odotellessa, että Kasin myynti floppaa, ja Seiska päätetään Mikkisoftan ystävällisyydestä päivittää ilmaiseksi Kasiksi – pakollinen järjestelmäpäivitys automaattipäivitysten kautta. Näyttää tilastotkin kivoilta kun Kasin käyttäjämäärä nousee parissa päivässä räjähdysmäisesti.

Tämän jälkeen tietenkään Seiska ei tarvitse enää päivityksiä, joten joko otat ilmaisen kakkakasan tai et jatkossa saa mitään virallisia päivityksiä.

Oiskohan toi laillista? Luulisi EULAsta löytyvän jokin, joka sallisi mittavan muutoksen ”päivityksenä”.

”What scares me about Microsoft is how the requirements will grow over time – they won’t be able to resist eventually requiring Xbox controller support, then Xbox Live Arcade avatar integration, then tablet touch input, then Kinect support, and before you know it we’ll be coding Bing search boxes into our game menus. The list of requirements for Xbox Live Arcade virtually doubled in size during Darwinia+’s development, and ended up including items about the Rock Band drum kit and guitar and stuff like that.”

Ei ole kyllä mikää indie-kehittäjän unelma alusta toi xbox live arcade ja mikkisofta on tuomassa sen vielä pc:lle.

Tarkoitus oli kirjoittaa edellisessä viestissä ”tärkein kilpailuetu” eikä ”ainoa kilpailuetu”, pahoittelut.

@2 Ja mikä tämä ”ainoa kilpailuetu” on? Käyttäjä voi asentaa OSX:n uusimmallekin versiolle (Mountain Lion) mitä ohjelmia haluaa. Käyttöjärjestelmä rohkaisee suosimaan rekisteröityneitä ohjelmistokehittäjiä, mutta mikään pakko suositusta ei ole noudattaa.

@5
Googlella on jo oma ”käyttöjärjestelmä”. Chromium OS

Gabehan tuota W8:a haukkui katastrofiksi, mutta silloin uutisessa ei lukenut mikä siitä teki katastrofin. Hyvä että nyt selvisi. Tuohan on aivan älytön juttu jos MS tuollaisen tempun tekee. Itsellenikin on se Linuxiin siirtyminen ollut peleistä kiinni. Jospa tämän myötä Linux tuki paranisi ja lopulta päästäisiin koko Winukasta eroon.

Micro$oftilla on rahaa vaikka vasikat söi mutta lisää pitää vaan saada.
Kun mikään ei riitä.

Näytä kaikki kommentit

Tuli mieleen, että Googlellahan voisi olla saumaa kehittää oma (Linux-pohjainen?) käyttöjärjestelmä PC:lle, jos ihmiset ei oikein innostu Windows 8:sta…

Microsoft ajaa itsensä vain nurkkaan tekemällä Windowsista suljettua ympäristöä Applen tapaan. Yksi Windows-ympäristön vahvuuksista on ollut sen avonaisuus ja vapaus. Tietysti se tuo mukanaan omat ongelmansa, mutta jos haluaisin Applen tuotteen, ostaisin Applen tuotteen.

Veikkaanpa että tulevaisuudessa Gnu/linux saa kotikäyttäjien, harrastajien ja pelaajien keskuudessa yhä enemmän jalansijaa mikäli Valve ja kumppanit saavat menestyksekkäästi käännettyä Steamin ja muutaman pelin linuxille, samalla Windowsin siirtyessä perinteisestä PC-käyttöjärjestelmästä johonkin mobiili-kosketusnäyttö-mitälie-härdelliksi. Toisin kuin Microsoft ehkä kuvittelee, perinteinen PC-käyttö ei ole kuolemassa mihinkään vaikka tabletit onkin tällä hetkellä ”se cooli juttu”.

Pelit ja viihde on yksi tärkeimmistä tekijöistä suuren yleisön valitessa käyttöjärjestelmäänsä. Ei taviskäyttäjiä kiinnosta tiedostojärjestelmät, kernelit, tai muu tekninen diipadaapa. Heitä kiinnostaa vain se että Facebookin saa nopeasti auki, sähköpostit pääsee lukemaan, Youtube-videot pyörivät ja että homma toimii.

Monella ainoa syy linuxin karttamiseen on perinteisesti ollut pelien puute. Valven myötä monet seuraavat varmasti perässä ja tämä voisi herättää myös näytönohjainvalmistajat kehittämään ohjaintukeaan vihdoin myös linuxille.

Tämähän olisi itseasiassa mahtava asia kaikkien — paitsi ehkä Microsoftin kannalta.

Eli normaalisykli jatkuu WinME:n ajoilta, jätetaan vain joka toinen versio väliin niin hyvin pärjätään.
Win98 -> (WinME) – > WinXP -> (WinVista) -> Win7 -> (Win8) -> HyvaWin

Eli Microsoft aikoo heittää sen tärkeimmän kilpailuetunsa Appleen verrattuna roskalaatikkoon? Toivotaan vaan, että Windows 7:aa saa jatkossakin jostain, koska en ole tähän ihan heti siirtymässä, jos huhut pitävät edes osittain paikkansa.

Microsoftin strategia taitaa olla, että joka toinen Windows tehdään kokeilumielessä ja katsotaan millaisen mellakan se nostattaa. Sitten palautteen pohjalta tehdään se varsinainen uusi versio. Vistan jätin aikoinaan kokonaan väliin ja samoin taitaa käydä tälle.

Microsoft pelaa siten, että pistää ”uskolliset” pelaamaan xboxilla ja ne joille meno ei kelpaa on jo menetettyä karjaa muutenkin ja usuttaa ne pois alustasta kokonaan.

Erikoinen veto MS:ltä vetää homma kesken kaiken Applen mukaiseksi. Applellahan tuo on ollut se linja alusta saakka ja ne suoraan sanotttuna toteuttaa sitä hyvin. MS päättää kesken kaiken tehdä sen ja villi veikkaus, että kokemusta ei ole siitä niin paljoa..joten huumoria odotettavissa :)

Muropaketin uusimmat