Pelaajat kostivat laatupelin lisärin maksullisuuden tylyillä verkkoarvioilla

14.11.2014 12:00 | Juho Anttila

Monument Valley

Ilmaispelattavuus ja mobiilipelien halvat hinnat ovat asioita, jotka oikein tehtynä palvelevat niin pelaajia kuin pelintekijöitäkin. Muutamalla eurolla saa usein pelattavakseen tuntienkin edestä nautittavaa viihdettä. Välillä tuntuu kuitenkin, että runsaudenpula ja halvat hinnat aiheuttavat pelaajissa jonkinlaisen perspektiiviharhan.

Näin kävi nyt älypuhelinhitti Monument Valleyn kohdalla. Ustwo-studion kehittämä peli keräsi sekä kriitikoilta että pelaajilta ylistäviä arvioita. Tilanne muuttui kuitenkin siinä vaiheessa, kun peliin julkaistiin lisää pelattavaa laajennusosan muodossa. Tässä vaiheessa verkko täyttyi yhden tähden arvosteluista ja niin sanotusta kamalasta kitinästä.

Syynä protestointiin oli Monument Valleyn maksumalli. Peli kun ei ole ilmainen, vaan siitä joutuu maksamaan muutaman euron korvauksen. Tämä sopi vielä pelaajille, mutta kun laajennusosallekin lätkäistiin parin euron hintalappu, kaatui monen pelaajan kuppi. Lisärin maksullisuutta vastaan protestoivat pelaajat täyttivät verkon yhden tähden arvosteluilla, millä on tietenkin melkoinen vaikutus pelin näkyvyyteen ja myynteihin.

Ustwo on tapahtuneesta tietenkin pahoillaan, eikä mikään ihme. Mietitäänpä hetki: vuoden parhaimpiin mobiilipeleihin kuuluvan teoksen lisäristä joutuu pulittamaan arviolta karkkipussillisen hinnan verran euroja. Vastineeksi saa laadukasta pelattavaa, mutta tämä ei kelpaa pelaajille, koska nämä ehtivät jo maksaa alkuperäisestä pelistä melkein vitosen verran. Eikä tässä kaikki, vaan sen lisäksi, että pelaajat jättivät lisärin ostamatta, nämä katsoivat vielä asiakseen sabotoida Monument Valleyn menestystä yhden tähden verkkoarvosteluilla.

Kyllähän tämä tapaus vaikuttaa siltä, että Monument Valleyn kohdalla on suhteellisuudentaju päässyt katoamaan. Mutta keneltä, rahaa lisäristä pyytäviltä pelintekijöiltä vai pelaajilta, joille parikin euroa on liikaa. Siinäpä pohdiskelemisen aihetta.

Lähde: The Market for Computer and Video Games

Lisää aiheesta

Kamala peli haukuttiin kamalaksi – tekijät haukkuivat kriitikon idiootiksi

Hakkerit jatkavat perseilyään: pommiuhkaus pakotti Sony-pomon lennon laskeutumaan

The Banner Saga –roolipelien säveltäjä uhkasi ammattiliittoa, saa ehkä isot sakot

Muropaketin uusimmat