UUSIMMAT

Pelaamista kolmella monitorilla: AMD:n ja Nvidian uutuudet testissä

06.05.2011 11:15 | Jukka O. Kauppinen

TechSpot-sivusto on tehnyt testin, joka menee hardcore-mittarilla mukavasti PC-pelaajien asteikon yläpäähän. Saitti on näet testannut AMD Radeon HD 6990- ja Nvidia GeForce GTX 590 -näytönohjaimilla miten pelaaminen sujuu kolmen näytön kokoonpanolla.

Yhä useammalla kotikäyttäjälläkin on nykyään ainakin kaksi näyttöä, kiitos littanäyttöjen hinnan tuntuvan laskun viime vuosina. Niinpä moni pelikin tukee useampaa näyttöä. Mutta mitä useampi näyttö, sitä enemmän näytönohjaimeltakin vaaditaan tehoa.

Kattavassa testissä kolmen näytön pelaamista koeajettiin peleillä Battlefield Bad Company 2, Bulletstorm, Crysis Warhead, Crysis 2, Civilizatoin V, Dragon Age II, Dirt 2, Far Cry 2, Just Cause 2, Mafia II ja Metro 2033.

Kuva: TechSpot

Lue juttu: Triple Monitor Gaming: GeForce GTX 590 vs. Radeon HD 6990

Lue myös

Child of Eden on jotain uskomattoman kaunista

Dishwasher: Vampire Smile (Xbox 360)

Pokemon White (DS)

SOCOM Special Forces – haastattelussa pelin pääsuunnittelija

Keskustelu

Nvidian vaivattomuus?
Kyllä tuo AMD:N tupla-gpu piirit on ainakin yhtä vaivattomia. Itse olen käyttänyt AMD:n tuplapiirillisiä 4870×2 lähtien eikä ole ollut minkäänlaisia ongelmia ajureiden/säätöjen kanssa ikinä.

En hauku Nvidiaa koska niistä ei ole kokemuksia kuin viimeksi 8800 ajoilta ja silloin ainakin tuplanäyttöjen säätäminen leffa-tarkoitukseen oli ihan perseestä. AMD:llä on ollut aina simppelit ja kunnolliset tupla/tripla-monitorisäädöt jo kauan ennen Nvidiaa.

Yllättävän hyvinhän nvidia tuossa testissä vie. Kaikki missä häviää, on kyse loppujenlopuksi aika mitättömistä fps eroista tai jo semmosissa luvuissa ettei ole eroa onko fps 80 vaiko 90, mutta sitten noissa missä nvidia voittaa, meinaa erot olla melko suuret, mistähän se johtuu?

Tähän kun tosiaan lyödään päälle vielä nvidian vaivattomuus…

Oli miten oli, molemmat kovia kortteja

@6 AMD vihasi paistaa aika rajusti läpi.
80% mainitsemistasi ongelmista esiintyy myös Nvidian korteilla.
Loput 20% esimerkiksi CCC:n asennusongelmat ovat lähinnä yksittäisten käyttäjien ongelmia, joita niitäkin löytyy myös Nvidian puolelta.

Aivan turha lähteä toista valmistajaa syyttämään surkeista tuotteista, kun todellisuudessa molemmat kärsivät samoissa määrin samantyyppistä ongelmista. Joillekin voi tietenkin sattua tilanne, jossa toisen valmistajan kortti on todella ongelmallinen, kun taas vastapuolen kortti toimii lähes ongelmitta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että oma kokemus olisi absoluuttinen totuus.

Jesh olenkin kyllästynyt ATIn tasaiseen mokailuun.
Yrität räpiköidä puhki ammutulla Warthogilla lähimmälle kentälle.
Samalla Nvidian kortti alkaa kipinöidä ja päästää savuefektit ilmoille, säikähtäneenä hyppäät tuolilta ilmaan puolimetriä.
Olisi kyllä täydellinen simukokemus heittoistuimineen.
Minkävuoksi nvidia tyypeillä pitääkin olla aina hauskempaa ja mokailutkin ovat eeppisempiä.
Ei tuolle esimerkille mitkään Atin 3D eyfinity smellvision ideat vedä vertoja )

@6:

Yhtä paljon ”hotfixejä” tullut Nvidialtakin, tosin he eivät nimitä niitä hotfixeiksi. Niitä ne kuitenkin ovat.

Esim. gtx 580 julkaistessa tuli muutama viikko sen jälkeen ”päivitetyt ajurit” jotka eivät olleet whql hyväksyttyjä, eli hotfix ajurit.

gtx 590:n julkaistessa mukana tuli vialliset ajurit, jotka käräyttivät virransyötön ihan normikäytössäkin. Tähänkin taidettiin julkaista parikin hotfixiä.

AMD:n korteilla on myös jokaisen merkittävän julkaisun jälkeen (esim 6950/6970) laitettu jakoon hotfix ajurit muutaman viikon jälkeen. Tämä on siis täysin normikäytäntö kummallakin osapuolella.

Nvidia ei vain nimitä omia ajureitaan hotfixeiksi, eikä ajurien WHQL läpäisemättömyys harhaanjohtavasti paljastu mistään ainakaan selkeästi.

AMD:llä ei ole ajurit käräyttäneet korttia kertaakaan, toisin kuin Nvidialla jo peräti kolmesti nyt.

Control centereiden asennuksessa ei itsellä ainakaan ole ollut mitään ongelmaa, kun sitä ei tarvitse asentaa kuin kerran.

Jos uudessa catalystissä on päivitys CCC:lle niin se päivittyy. Muutenhan pelkät ajurit pääosin päivittyy ja onneksi sentään kuukauden välein, toisin kuin Nvidialla 3kk välein.

@7 Duh oli tarkoitus aloittaa DCS:A-10C Warthog koelennot.
Pohdittiin jopa tuollaista kolmesta näytöstä muodostettua panoraama näyttöäkin jossa olisi lisänä 5-8 tuuman pikkunäytötkin MFD paneeleina ja mittaristoina.
Ensimmäikseksi huomasi kokeilussa Catalyst control panelin rajoittuneisuuden erillaisia monitori yhdistelmiä kokeillessa.
Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi käyttää ulkopuolisten tekemiä modeja ja ohjelmistoja.
Jopa tämäkin esimerkki vaikutti huomattavasti joustavammalta vaihtoehdolta ATIn tekeleeseen verrattuna:
http://www.displaylink.com/support/downloads.php

@6 Eyefinityssäkin pitää olla samaa resoa ruutujen jos haluaa pelin levittää kaikille. Meikäläisellä kun on 24″ 1080p ruutu ykkösnäyttönä ja kakkosen vanha 19″ 1440×900 ruutu joka on tossa sivummalla niin kelpais kun peleissä sais levitettyä sivusuunnassa kuvaa vaikka vähän typeräähän se on kun vaan toiselle puolelle kasvaa mutta silti….

@4 @5 LOL, mistähän sitä oikein aloittaisi.
Amd puljun pakkomielle julkaista joka kuukausi uudet ajurit vaikka keskeneräisenä, joita paikkaillaan hotfixeillä ja pätseillä (maaliskuun ennätys kaksi korjaustiedostoa).
CCC catalyst control centerin vuodesta toiseen jatkuvat asennus ongelmat, arpapeliä toimiiko vai ei?
Useissa peleissä tuntuu olevan huomattavasti enemmän erillaisia piirtovirheitä ja grafiikka ongelmia jos vertaa pienten vihreitten miesten näytönohjaimien toimintaan.
BC2 huhtikuu, totaalinen floppi uusilla ATI ajureilla ei muutakuin asennat kiroillen vanhat ajurit takaisin.
Enemmän pelailevat voisivat kai jatkaa listaa kokemuksistaan loputtomiin.
@2 ATI Eyefinity järjestelmänhän pitäisi olla ihmelääke kaikkiin crossfire ja monitori kokoonpano yhdistelmiin.
Ans kattoo, monikohan pelikään tukee tukee kyseistä systeemiä?

@1:

AMD voittaa poikkeuksetta joka testin. Suurempi kysymys on, miksi nvidian dx11 tuki kusee täysin jokaisessa ”ei dx11” pelissä käytännössä?

Mihin dx9 muka tarvitsee, kun jatkossa kaikki uudemmat pelit tukevat dx11 pääosin jatkossa?

Ja edit-nappia kaipaillaan vieläkin.
Burnout Paradise tukee kyllä kahta ruutua mutta joku hieno idea käyny pelin tekijöillä kun multi-monitor ei toimi muutakun span-tilassa mitä ei XP:tä uudemmissa windowseissa ole (ei sillä että haluisin taskbaria levittää useemmalle ruudulle muutenkaan).

Vielä kun kelpais muu kun identtisellä resolla oleva ruutu. Supreme Commanderit varmaan ainoot pelit mitkä hyväksyy kaks näyttöä joissa ihan eri reso ja kuvasuhde.

Moni jamppa kuvittelee kuinka Crossfirellä ja suuremmilla näytönohjain muistimäärillä saataisiin huikeita ruudunpäivitys nopeuksia, mutta kun ei.
Tuntuu edelleenkin ATI/AMD korteissa olevan monikin perusjuttu pielessä.
Onko uusimmissa korteissa edes kunnollista Directx9 tukeakaan, oli kyllä sen verran kummallisia mittaus tuloksia.

Muropaketin uusimmat