UUSIMMAT

Pelejä ”muokataan” Lähi-idän markkinoille sopiviksi

20.10.2010 16:45 Tero Lehtiniemi

Pelien sensuroiminen ei ole mikään uusi juttu. Esimerkiksi sellaisessakin sivistysvaltiossa kuin saksassa veri on perinteisesti korvattu vihreällä ja ihmiset zombeilla. Niinpä ei olekaan kauhea yllätys, että ”epäsopivaa” materiaalia sisältävät pelit saavat erikoiskäsittelyn myös suvaitsevaisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja rauhanomaisuudestaan tunnetuissa arabivaltioissa. Se ei kuulemma kuitenkaan ole sensuuria, ehei.

Abu dhabilainen, englanninkielinen sanomalehti The National on uutisoinut, että Rubicon Group Holding -niminen pulju sekä Modern Electronic Company, Sonyn saudi-arabialainen levittäjä, ovat ryhtyneet yhteistyöhön pelien ”lokalisoimiseksi”. Käytännössä tämä tarkoittaa pelien arabiaksi kääntämisen lisäksi sitä, että alueelle arat aiheet poistetaan, samoin kuin syystä tai toisesta (koraani, wahhabi-perinne, joku paikallinen sekopää, you name it) muuten katsoo epäsopivaksi. Lisäksi kulttuurista soveltuvuutta lisätään esimerkiksi lisäämällä uusia hahmoja. Mutta missään tapauksessa kyse ei siis ole sensuurista.

Mistään kauhean laajamittaisesta projektista ei tässä vaiheessa vielä ole kysymys. Pääpaino on PlayStation 3 -pelissä, ja suunnitelmissa on käsitellä noin nelisen peliä vuodessa. Ensimmäisistä onkin jo päätetty: Fifa 2011 ja Uncharted 3, jota ei kyllä vielä ole edes julkistettu. Nyt ilmeisesti sitten on.

Koko hommassa on tietysti pieniä ongelmia, kuten tekijänoikeuksia, koodin itsensä muokkaaminen, ilmaisunvapaus, tarinankerronnan vaarantuminen ja niin edespäin. Näemmä maailmassa on tosin vielä kolkkia, joissa tällaiset asiat ovat sivuseikkoja.

Lähde:The National

Lue myös

Hank Keirsey on sotilas Call of Dutyjen takana

Blizzard ryhtyy oikeustoimiin huijareita vastaan

Brasilia haluaa kieltää Grand Theft Autot koko maailmalta

Uusi japsirope tarjoaa tissejä ja lampaita