Uusimmat

Peli vai simulaatiotyökalu? Command marssii Harpoonin ja Naval Warin jalanjäljissä!

24.02.2014 22:00 Jukka O. Kauppinen

Vampire! Vampire! Ryssät ovat huijanneet meitä! Luoteesta lähestyy 150 merimaaliohjusta!

Ja niin upposi taas yksi NATOn saattue. Siihen tähdätään. Siis tukialukseen. Lasse Haverinensiirtyy sotavaihteelle.

Ikä painaa kovasti myös pelisarjan kantaisän Harpoonin kolmosversiota, joka erilaisia pieniä päivityksiä lukuun ottamatta julkaistiin jo 2001. Epäilemättä osalle Domen lukijoista kokonainen elinikä sitten. Tätä taustaa vasten ainakin itselläni oli Command: Modern Naval Air Operationsille (COMANO) kovat odotukset.

Nimensä mukaisesti COMANO keskittyy nykyaikaiseen ilma- ja merisotaan henkisen edeltäjänsä Harpoonin tyyliin. Näyttämönä on koko planeetta 3d-maapallon muodossa ja pelin tietokannasta löytyvät käytännössä kaikki 1950 -luvun jälkeen sotilaskäyttöön valmistetut ilma- ja meriyksiköt plus lähes kaikki niiden aseistusvaihtoehdot. Myös maayksiköitä on mukana jonkin verran, lähinnä erilaisia ilmatorjunta- ja ohjusyksiköitä. Jokainen näistä on mallinnettu viimeistä järjestelmää ja suorituskykyyn vaikuttavaa parametria myöten.

Lisäksi tietokannasta löytyy hirvittävä määrä eri maiden kiinteitä sotilasrakennelmia oikeilla koordinaateilla – esimerkiksi Kiinan lentokentät jokaista hangaaria myöten, kotimaiset valvontatutkat ja maantietukikohdat tai vaikkapa Yhdysvaltojen mannertenvälisten ohjusten laukaisualustat. Tietokannan kasaamiseen on tehty valtava työ ja vain vempainten kuvat puuttuvat, mutta tätäkin puutetta on jo kompensoitu pelaajayhteisön tuottamilla kuvapaketeilla.

Lue koko arvostelu: Command: Modern Naval Air Operations (PC)

Lisää aiheesta

Larry Bond’s Harpoon – Commander’s Edition (PC)

Ihka ensimmäinen Harpoon on ollut niin hämmästyttävän hyvä peli, että se on pysynyt pinnalla, vaikka jatko-osiakin on tullut ja mennyt. Uusin Commander’s Edition yhdistää kaikki kahden vuosikymmenen aikana julkaistut parannukset ja laajennukset yhteen pakettiin, minkä lisäksi peli toimii nyt sulavasti myös nykyisillä pelikoneilla. Jos siis etsit kunnon sotapeliä, tässä se on.

Naval War Arctic Circle (PC) 

Naval War Arctic Circlen maalailemassa tulevaisuudessa vuonna 2030 pohjoisessa käydään kuumina. Paitsi että ilmastonmuutos on sulattanut Titanicin tappajat ja Pohjoinen jäämeri tunnetaan enää vain Pohjoisena merenä, myös alueen luonnonvarat herättävät lisääntynyttä kilpailua alueen merimahtien kesken.