Pelibisneksessä on aina vain haastavampaa pärjätä – Illusionissa käsiteltiin taloutta

17.07.2013 23:00 | Jukka O. Kauppinen

Juho Anttilanseminaarireportaasi Joensuusta jatkuu. Ensimmäisen päivän saldona oli paljon uutta tietoa pelimusiikin maailmasta. Mutta mitenkäs pelialan bisneskuviot pyörivät tänään?

Paikalle saatu Kabamin Tomi Huttula on asunut jo kahdeksan vuotta San Fransiscossa. Ennen Kabam-pestiään Huttula on työskennellyt muun muassa Nokian sosiaalisten pelien parissa sekä kasinopelejä tarjoavan pelioperaattorin toimitusjohtajana. Pelialakokemusta miehellä löytyy yli viisitoista vuotta, mikä antaa omaa painoarvoaan esitykselle.

Kabamin esittelykin on mielenkiintoista, mutta Huttulan puheenvuoron todellinen pihvi kuullaan esityksen toisella puoliskolla. Sosiaalisten pelien toteuttamisessa käytettävät sovellusalustat ovat tyypillisesti pysyneet muuttumattomina vuosien ajan, vaikka markkina muuttuu jatkuvasti.

Huttula käyttää hauskaa ”Kuka haluaa olla ilmaispelimiljonääri”-leikkiä heittääkseen ilmoille kysymyksiä siitä, mitä sosiaalisten pelien ominaisuuksia kannattaisi toteuttaa pelin itsensä sijaan suoraan käytettyyn sovellusalustaan. Oli kyse sitten pelien maksumallista tai vaikkapa sosiaalisen kanssakäymisen työkaluista, yhteisen alustaratkaisun mukanaan tuomat edut ovat ilmeisiä. Jälleen kerran ajatuksia herättävä, asiapitoinen esitys.

Jos kokemuksella mitataan, Housemarquen Ilari Kuittinen ei jää jälkeen edellisestä puhujasta. 18 vuotta Housemarqueta pyörittänyt Kuittinen on ehtinyt uransa aikana näkemään ja kokemaan monenlaista. Kuittisen esitys keskittyykin tällä kertaa puhumaan niistä keinoista, joilla pelistudio voi parantaa kriisinsietokykyään.

Lue koko artikkeli: Illusion – mobiilimarkkina on kovaa bisnestä (päivä 2)

Lisää aiheesta

Illusion – pelimusiikin profiilinkohotusta

Perusta, jos jokin, on kohdillaan pohjoiskarjalaisella peliteollisuudella. Suomen ehkä jopa kattavimman pelialan koulutusvalikoiman lisäksi aloittelevien yritysten toimintaympäristö on enemmän kuin toimiva. Se suuri hitti ja laajempi tunnettuus puuttuu vielä, mutta molempien eteen tehdään jatkuvasti töitä hartiavoimin.

Jos näkyvyyden hankkimisesta puhutaan, Illusion on maakunnan pelialan näkökulmasta vuoden päätapahtuma. Viime vuonna tapahtuma nähtiin ensimmäistä kertaa nykyisenkaltaisessa muodossaan. Nimi oli vielä kotoperäisesti Illuusio, mutta kattaus oli jo tuolloin valtakunnallista kärkiluokkaa.