Uusimmat

Pelien jakelu 3G:llä toimii sekä kehitysmaissa että meilläkin

20.12.2011 10:15 Jukka O. Kauppinen

Jos menemme ajassa taaksepäin muutaman vuoden ja ajattelemme mobiilipelien maailmaa, niin törmäämme hetkessä Nokian N-Gage-konsoleihin ja sen myöhempään digitaaliseen jakelualustaan. N-Gage floppasi mutta ideassa oli paljon hyvääkin. Ja kiintoisasti siitä saatuja oppeja on sovellettu muuallakin.

Henri Heikkisen taannoin testaama kehitysmaiden Zeebo-pelikonsoli on kiintoisa laite muun muassa sen kopiosuojausten ja pelien jakelujärjestelmän suhteen. Fyysisten pelien kopiointi on Brasiliassa ja muualla Etelä/Keski-Amerikassa valtaisaa, joten Zeebon suhteen lähdettiin liikkeelle täysin eri suunnasta. Pelit myydään ja jaellaan 3G-verkon kautta, mikä on muun muassa Brasialiassa nopea ja laajalle levittäytynyt. Jokaisessa Zeebo-konsolissa on sisäänrakennettu 3G-valmius, mikä on usein jopa nopeampi ja edullisempi tapa päästä nettiin kuin se perinteinen laajakaista.

Zeebo on kehittymässä ns. set-top box –tyyppiseksi olohuoneen viihderatkaisuksi. Lähimpänä verrokkina voisi pitää Elisan markkinoimaa Elisa viihde –palvelua, johon saa elokuvien ja digiboksin lisäksi yksinkertaisia pelejä sekä nettiyhteyden puhelinverkon kautta.

Seuraavan sukupolven Zeebolle yhtiö ennustaa noin sadan dollarin hintaa, mikä sopivin maksuehdoin on jo huomattavan suuren yleisön tavoitettavissa. Tällaiselle paketille voi helposti kuvitella markkinoita esimerkiksi Intiaan, jossa noin kolme prosenttia kotitalouksista omistaa tietokoneen, mutta pian lähes kaikki ovat nopean matkapuhelinverkon ulottuvilla.

Edullinen pelikonsoli, mobiililaajakaistan avulla myytävät ja jaeltavat pelit, kevyt infrastruktuuri ja pienet pelikehityskustannukset. Kuulostaa ihan toimivalta yhtälöltä, joka voisi toimia meilläkin perheen pienempien pelaajien omana pikkupelikoneena.

Samaan aikaan 3G:tä kuitenkin käytetään yhä laajenevassa määrin muun muassa iOS- ja Android-laitteilla, kun esimerkiksi tehokkaammat iPadit toimivat geneerisen viihdelaitteen lisäksi myös tyylikkäänä pelikonsolina. iOS:lle ja Androidille julkaistut eivät ole vielä niin massiivisen kokoisia, etteikö niitä voitaisi ladata myös 3G:n kautta, joskin meilläpäin kotoa löytyvät internet-yhteydet toki tarjoavat enemmän latauskaistaa.

Lue koko artikkeli: Zeebo – kehitysmaille suunniteltu pelikonsoli

Wanhailuvaroitus: uutinen on alkujaan kirjoitettu aikaa sitten, jäi julkaisulistalla jalkoihin ja ilmestyy nyt wanhojen poisteluputkessä vähän päivitettynä.

Lue myös

Hulluus laskeutuu – Call of Cthulhu -roolipeli tammikuussa

Kingdoms of Amalur: Reckoning -ensikosketus – miten fantasian all-stars-tiimi onnistuu?

Pohjois-Korean pelihistoriaa vuodesta 1982 saakka

Raymanin huikea paluu – lue arvostelu, katso kuvagalleria