Uusimmat

Pelihistoriaa: miten Half-Life 2:n lähdekoodi pöllittiin

Half-Life 2: Episode Two

21.06.2016 11:00 Miikka Lehtonen

13 vuotta sitten Internetissä elettiin keskellä suurta rikosmysteeriä. Niin uskomattomalta kuin se tuntuikin, Valven suunnattoman odotettu Half-Life 2 oli varastettu ja julkaistu keskeneräisenä koko nettikansan riemuksi. Miten tämä tapahtui? Ja mitä syylliselle nyt kuuluu?

Nykyään Half-Life 3 on se peli, jota odotetaan kuin kuuta nousevaa. Vuonna 2003 sama oli totta Half-Life 2:n kanssa. Sitä odotettiin innolla ja lokakuussa 2003 pelin julkaisun oli pitänyt jo tapahtua. Eipä tapahtunut, sillä perus-valvemaiseen tyyliin kehitys oli yli vuoden aikataulustaan jäljessä, mutta vaikeudet olivat vasta alkamassa. Pelin lähdekoodi kun oli pöllitty ja julkaistu netin vapaaseen levitykseen.

Syyllinen oli Axel Gembel, nuori saksalaismies, joka oli kuin sattuman kautta innostunut hakkeroinnista. Hän murtautui alkujaan Valven servereille puhtaasta kiinnostuksesta ja halusta saada tietää, mitä Half-Life 2:lle kuului. Gembel jäi lopulta kiinni aika huikean tapahtumasarjan seurauksena, sillä poliisin, Valven ja jopa FBI:n yritykset jäljittää häntä olivat epäonnistuneet, kun syyllisyyttä tunteva Gembel itse otti Valveen yhteyttä, tunnusti tekonsa ja pyysi päästä firmaan töihin. Valve ja FBI järjestivät ansan, jonka seurauksena Gembel lopulta jäi kiinni. Hänen onnekseen pidätyksen tosin teki Saksan poliisi. Tarkoitus oli, että Gembel olisi matkustanut Seattleen ”työhaastatteluun” ja tätä kautta joutunut amerikkalaisviranomaisten haltuun. Tällöin miestä olisi todennäköisesti odottanut hyvin pitkä vankeustuomio, sillä häntä syytettiin yli 250 miljoonan taalan tappioiden aiheuttamisesta ja useista tietomurroista. Saksassa hän pääsi parin vuoden ehdonalaisella.

Nyt, 13 vuotta tapahtuneen jälkeen, Gembel tekee turvallisuusalan töitä, ihailee yhä Valvea ja on kovin pahoillaan tapahtuneesta. Tämä oli vain todella pintapuolinen raapaisu pitkästä ja kiinnostavasta tarinasta, jonka voi lukea Ars Technican sivuilta. Kannattaa!

Lähde: Ars Technica