UUSIMMAT

Pelijournalismia, osa sexy

06.09.2013 12:07 | Jukka O. Kauppinen

Journalismi, etenkin viihdejournalismi, on vaikea ala. Sen ääripäiden väliin mahtuu vaikka mitä. Yhdessä ääripäässä kalastellaan klikkejä millä tahansa, viis faktoista. Toisessa tehdään laadukasta asiajournalismia kovalla työllä.

Joskus tarjolle tulee aiheita, joista tietäisi saavansa irti pirusti klikkejä. Ja klikeistähän me elämme. Mutta entä kun asian tietää olevan väärä tulkinta tai suoraan sanoen vääristelmä?

Kuten: http://www.gamespot.com/news/kojima-says-mgsv-characters-will-be-more-erotic-to-encourage-cosplay-6414053

Tätä MGS-sexyilyä tuli vastaan monesta tuutista. Ja olimmehan mekin sen huomanneet heti alussa, kun ”kohu” oli vasta syntymässä. Ongelma oli se, että koko juttu oli silkkaa fuulaa. Kyse oli lähinnä käännösvirheestä, josta lähdettiin rakentamaan ”MGS:stä tehdään pornopeli” -tyylisiä lööppejä.

Ja siinä vaiheessa katsellaankin peiliin. Okei. Tästä saisi hyvät revittelyt, mutta me tiedämme jo, että se olisi suoranaista valehtelua. Jätimme lööpit tekemättä, koska revittelyn ja journoetiikan rajat tulivat vastaan.

Se ei kuitenkaan monia muita hidastanut. Hyvin, hyvin moni sivusto tarttui seksikoukkuun ja kertoi meheviä MGS-seksitarinoita, jotka hekin tiesivät ihan varmasti vääriksi. ”Tehdään sitten oikaisu seuraavana päivänä!”

Tämän kanssa saa painia jatkuvasti. Klikkejä vai journalistista etiikkaa? Mihin vetää rajan? Ja välittääkö ylipäätään kukaan? Entä sitten, jos olisimmekin julkaisseet jutun, jonka tiedämme valheeksi? Ketä kiinnostaa, jos otsikossa on seksitissit? Tuhansia ja tuhansia lukijoita, luultavasti, samoin verkkomediamyyjää. Itselle siitä jäisi likainen olo.

En nyt väitä ettenkö itsekin tarttuisi tilaisuuden tullen herutuslööppeihin, mutta varsin harvoin kuitenkin ja vain pieneen osaan ehdokkaista. Tahallinen harhaanjohtaminen ja valehtelu lööppiklikkien perässä on kuitenkin liikaa.